31 юли 2009

Наслагване на заклинанията

В българската политическа гора слагачеството е основна фома на живот на част от нейните обитатели. Слагачеството, от друга страна, има дълбоки корени в народопсихологията на българите, но затова (дали съм прав, или не) трябва да се произнесат народопсихолозите.

Ръка за ръка със слагачеството върви и политическото заклинание. Политическото заклинание, в съчетание с доза слагачество гарантира усепшно живуркане в близост до кацата с меда и редовно пълнене на устенцата с баничка. Не само това - верните политически заклинания водят до правоверен ореол над главата на казващия ги. Ореолът свети със синя, ярко синя или светлосиня светлина, рядко с червена, жълта или лилава, но винаги политическото заклинание се извършва пред камера, микрофон и в краен случай - вестник.

Заклинанието и слагачеството винаги са пред силните на деня.

Тези, които се слагат, или извършват заклинанието, обикновено са от слабите на деня. На всеки ден. Вечно слабите. Те са нещо като пинчера, който лае по уличната котка, но се крие зад стопанина си при вида на немската овчарка. Други пък извършват политическото слагачество просто и единствено за да приспят гузната си съвест.

Едва скокнал от софийския кметски стол в министър - председателския фотьойл, Бойко Борисов пуска една партенка и гледа сеира след нея. То не е само партенка, не е и стрелба на посоки; умишлено се пробва общественото мнение с нея. И вместо да си гледа делата на държавата, че от нищото изплуваха 2 милиарда недостиг в бюджета, Бойко се гласи след две години и президент да става.

Също така от нищото изплува позабравеният пенсионер Желю Желев (лицето Желю Митев Желев или "онова момченце, с лимбичката", както му казваше Жорж Ганчев). И не сам изплува, ами и 13 години след неговия мандат се изказва за президентска република. Ей така, между другото. Отишел човека до супер-а да си купи кисело мляко и му дошла идеята. Ама не когато той беше президент, не и преди изборите през 2001 и 2006 г. Не, ей сега, след като бат` Бойко взе цялата власт от съветите. Друго си е да те похвали Бойко - и крила ти растат, и хората с друго око гледат на тебе, и позабравят, че тоя дебат за досиетата можеше отдавна да е решен, ако ти беше повече мъж на място през 1992, и не те сочат вече с пръст да ти викат "комунист", и не ти горят книгата на площада.

Ех, Жельо, Жельо, де тоя глас навремето, когато гу`син Савов (Царство му небесно) искаше милиционерът пред телевизията да му козирува!

Нищо, че от 52 държави в Европа президентски републики са само 2 - Франция и Русия. За Франция е нормално, тя си е република от революцията насам. Президентите на Германия, Италия, Австрия, Румъния, Турция - къде ли не - са просто едни фигуранти. Някой да знае името на германския президент случайно? Или на италианския му колега? Не, знаят се имената на премиер-министрите им, защото те всъщност движат политиката на страните си. Да не споменаваме Русия, където въобще пък трябва да се замислим по въпроса колко е президентска и до каква степен е република. Всъщност, официално Русия е полупрезидентска република (има ли такова животно?). И то на фона обвиненията в путинизация на България да слагаш страната в един кюп с Русия ...
Другата болонка на президентската република е ... е как кой? Янето, разбира се. Цъфна тоя младеж, разхубави се, зачерви едни ми ти бузки и се втурна да раздава ред, законност и справедливост на населението. И не само - сочи с пръст корумпираните, вади информация от ДАНС и аха-аха да ни уреди с мед и масло до края на дните ни.

Както казваше баба - кога стана циганин, кога ти почерня гъза?

Янето драпа ли драпа да го забележат под светлините. Толкова се напъва, че вече сам не знае какво говори и какво предлага. Едва влезнал в това Народно събрание, ще го разтуря, да прави ВНС. Пласирал се е с 10 депутата, ще намалява броя им от 240 на 120. А на следващите избори бе, Яне, нали и тогава ще искаш да влезеш. То не винаги твоите изцепки ще се подминават с лека ръка. Следвящия път може и да ти се наложи да обясняваш откъде имаш пари за кампанията си; следващия път Марешки може и да го чуе прокуратурата. Другия път от СДС или производната му коалиция може и да се усетят, че си купувал гласове на изборите. Нали затова те изгони Надка Михайлова от ОДС?

Хитрец е Янето. Зер, с неговите 10 гласа Бойко стана премиер. Сега и президентска република ще предложи, идат избори след една година. А то една година време ли е? Е къде е - има - няма 12 месеца.

Та дори и Първанов се наложе да се обажда по въпроса, че иначе как - неговата работа обсъждат, пък го не питат за нищо. Ами какво да те питат - то и колко е часът да те питат, Първанка, ти все за тройната коалиция си пееш. Ще рече човек, че и децата си така, с тройна коалиция трябва да правим.

А Бойко, Бойко гледа отгоре и се усмихва като един Буда същи. Нали остави София цъфнала и вързала, сега и световната криза ще уплаши и накрая, от нямане какво да прави ще се пробва за Президент. И да не му е скучно, ще си осигури една президентската република, да се рови в работата на правителството и Парламента. Тоя филм все сме го гледали - ходиш където ходиш и само прехвърчаш от пост на пост като пеперудка без да свършиш нищо.

Иначе Бойко го играе скромен - дебат трябва да има, открито управление (кое му е закритото на сегашното), не бил подготвен за подобни въпроси. Да опишеш въпросите, по които Бойко е подготвен е в пъти по - лесно.

Преди 20 години заклинанието беше "БСП в Сибир" и антикомунизмът въобще. После стана "реформаторското мнозинство" и "фабриката за илюзии"; Симеон, Симеон, искаме си царя, Симеон ... минахме през путинизацията на политиката. Сега е ред на президентската република.

28 юли 2009

Domani

Тази песен е на сборна формация от италиански певци, създадена за да помогне на жертвите от земетресението в Абруцо. Песента е много хубава, в нейното изпълнение личи ангажираността на самите певци и вярата им, че наистина ще помогнат - дори и с малко, на пострадалите хора. Едно радио, което слушам в интернет, я върти поне по 3 пъти на ден.

Гледам (май по-вярно е - слушам) и си мисля - кога ли ще стане подобно нещо у нас? Та ние създадохме една песен за подкрепа на медиците в Либия, и веднага се изпокараха чалгаджийки с поп-певици, чалгаджийки с чалгаджийки ... Кога ще бъде нащето Domani gia qui?

Малките разлики правят големите промени

Отново ще се занимавам с БСП. Поводът е, че сутринта в "Челюсти" по Нова г-нът Овчаров отново е политиканствал. За мое съжаление, тъй като съм на работа, не можах да го гледам, и затова се доверявам на казаното от господина в съобщението на дир.бг.

Иначе Овчарката е прав - хората гласуваха, за да се отърват от БСП. Моят проблем е, че няма кой да ме отърве от него. Няма. Дори и аз самият, не мога, първо - защото не членувам в БСП (а май вече трябва!), и второ - защото очевидно г-н Овчаров се готви за скок в председателското място. В същото време има много въпроси, на които овчарчето не отговаря: защо си мълча 2 години, че БСП е заложник на ДПС и че всъщност ДПС определя правилата в коалицията - например? Кога ти пораснаха топките, Румба, когато седна, или когато изхвърча от министерското кресло?

Министър в две червени правителства - ти какво свърши за България? Остави за доброто на народа - нещо за самата държава, за страната, направи ли? Не, клати си краката, вкара руски фирми в енергетиката, върза ни с руския газ до 2030 и накрая - ама хората ни изхвърлиха от властта! И с право, ще кажат някои.

В предния си пост по адрес на Овчаров цитирах изборите, на които се е явил и не е спечелил. Нямаме кмет на София, независимо дали кандидатът е Румен Овчаров или Татяна Дончева, или Бриго Аспарухов. След няколко месеца ще има нова кампания поради избирането на Бойко за министър - председател, обаче не виждам с това ръководство на столичната БСП как ще се преборим поне на балотаж да отидем. Овчарче, овчарче, о теб и чеп за зеле не става, на шеф се правиш! Върви си гледай далаверките, остави ни. 12 години си на върха в партията, като Костов ли трябва да се свием, за да се разкараш?

А между другото, попаднах на интервю с Кольо Парамов - дългогодишен депутат от БСП и главен ревизор в БНБ. Интересно ми е кои са червените барони и въобще - защо един човек, който наистина е видно, че е доказан профисионалист, стои настрана в партията, докато мишоци като тебе църкат наволя? Следващия ми въпрос - защо след казаното от него никой от визираните в интервюто не се е засегнал, не си е потърсил интересите в съда?

И не на последно място - защо тези неща се казват само по медиите, а прокурорите се правят на заспали? Малките промени - задействането след интервю, проверките само по подозрение в нечистоплътност на една сделка - ще доведат до големите промени. Промяната в ръководството на БСП ще доведе до промяна в отношението към партията и ново доверие към нея. Всеки един ден забавяне ще доведе до все по- бавни резултати.

27 юли 2009

Новото правителство

Днес гласуваха новото българско правителство.

През последните две седмици имаше засилено говорене за отговорносттаa на ГЕРБ за съставяне на правителство. То не беше броене на депутати, то не бяха клетви във вярност, но с едно на ум, то не беше уплаха от реваншизъм и консултации. Групичката на десните, повярвали си след разгромните 7,8% започна един мисловен процес, едни консултации, та цели две недели. И аха - аха СДС и ДСБ да не подкрепят правителството. Такива едни мрачни облаци надвиснаха над страната, че здравите сини сили се взеха в ръце и решиха - за едната гола чест! Нищо, че Бойко обещал на хората да не прави коалиция с Костов.

В същото това време АТАКА показа как безрезервно се подкрепя правителство. С какво точно ГЕРБ се вписаха в представата им за партия, която трябва да се подкрепя не стана ясно, но то при Волен нищо не е ясно.Срещу какво - не е ясно.

За РЗС няма какво да говорим, там Яне с най-малко депутати най-много вдига пара. Той, с неговите 10 бройки и условия поставя, че иначе няма подкрепа за ГЕРБ, че и хора се опитват да му откраднат.

Ех, това е наследеното от някогашното СДС - дребни душици, книжни тигри и медийни герои.

В цялата шумотевица се загуби едно срамно упражнение върху нашето съзнание. Бойко от две седмици повтаря как той поема огромна отговорност, като съставя правителство. Че видите ли, ако не го подкрепим, отиваме на нови избори, а отговорността за това ще я носят БСП, ДПС и онези, които не го подкрепят.

Да му се чуди човек, толкоз време покрай Тодор Живков и царя, само това ли научи?

Защо Бойко, защо бе, Борисов, отиде на избори, ако не да станеш министър - председател, ако спечелиш? Сега паметник ли да ти издигнем, или президента да те награди с орден за това, че си съставил правителство?

Дали Барак Обама преди инагурацията си ги е ръсил такива недомсисци? Представям си го - ако не ме изберете, голяма беда ни чака, нови избори и прочие. Или, хайде да не ходим толкова далече - къде в Европа лидера на партията, спечелила почти 50% от депутатските места, заявява - Ей, голяма отговорност поемам.

Ех, Бойко, Бойко, какъв герой си, какви родилни мъки ти струва това правителство ...

22 юли 2009

В памет на ...

На 2. Август 2007 г. Сергей Антонов е открит мъртъв в дома си. Както можете да прочетете в съобщенията в пресата от тогава, отиде си сам, забравен от хората, от обществото, дори и от някои от близките и роднините си.

В книгата си "Италиански потайности" преводачът Асен Марчевски отбелязва, че Антонов е бил много удачно избран от авторите на "българската следа" за "организатор" на атентата срещу папата. Психически лабилен, свит, неуверен - идеален за обработка. Българската страна твърди, че Антонов е бил обработван с психотропни вещества в затвора "Ребибия"; италианците твърдят същото за времето, прекарано в домашен арест по време на процеса срещу него. В последствие обаче никой не се интересува от него след процеса. Нито италианците, нито българите. Жена му се развежда с него след процеса. Държавата го остави благородно на работа в Балкан, ама Костов продаде Балкан със се Антонов вътре на голямата Гад и с молбата да не го уволнява, че видите ли, лабилен е ... Гадта се съгласи.

Два пъти съм виждал Антонов на живо, на автобусна спирка. Изглеждаше точно по начина, по който е на снимката. Невзрачен, неоткрояващ се от тълпата. Човек, тръгнал на пазар след работа или на среща с приятели. Въпреки че поне приятели са му останали. Всъщност, приятелите му издействат мизерната пенсия от 360 лв за заслуги към държавата. Отпусната великодушно от Народното събрание през 2003 или 2005 година. Те му помагат да издаде стихосбирка, събирайки пари помежду си. Виж колко малко е необходимо да направиш един объркан и нещастен човек щастлив. Е само 360 лв ли се откъснаха на България от сърцето и? В различни източници, включително и последната книга за атентата срещу папата се споменават колосални суми, с които е разполагал Агджа - 50 000 германски марки за нещо си, 3 000 000 марки за атентата срещу папата. Агджа едва ли страда от липса на средства и днес, в затвора. Ватиканът едва ли е обеднял. А Антонов ...

И въпреки всчко, както казват съседите му:

Серьожа беше много добро момче. Никога не е създавал проблеми в кооперацията. Винаги поздравяваше с "добър ден", "приятен ден" и "Хубава България". Но имаше и странни навици. Всяка вечер в полунощ пускаше химна, пееше и стоеше мирно, разказа Тодорка.

Май за да пееш химна и за да обичаш страната си е необходимо или да преживеш процес в Италия по обвинение в заговор за убийството на папата, или да си психически неуравновесен.

Всъщност персоналната пенсия не е гузното извинение на България към Антонов. Тези 360 лв съвсем не са думите "Сине мой, ти защити моето име, защити българския народ и не позволи върху на да бъде лепнато петното на безскрупуплни и садистични убийци. Ти жертва своето здраве, своя живот, не се поддаде и не се огъна. Ти показа, че независимо от комунистическата власт тогава ние не сме убийци. Това което ти давам, е малко, в сравнение с това, което заслужаваш. Малко е, в сравнение с това, което можеше да получиш, ако беше се огънал, ако беше казал - да, аз бях вътре, аз го организирах, накараха ме, принудиха ме ... Може би щеше да си в САЩ, под друга вънност и друго име. Тези 360 лв са най-малкото, което мога са ти дам, но ги приеми с благодарностите ми, че ти се оказа достоен син на България". За съжаление Антонов никога не чу тези думи. За съжаление България го забрави много бързо. За съжаление той не стана новият Димитров и не се защити сам на процеса. За съжаление на доста хора той остана жив много дълго време и не се писа нито репресиран, нито привилегирован от стария режим. Той не се показа по телевизията с искане за пенсии, компенсации и прочие глупости.

Той просто изпълни един дълг - да служи на страната си. 

В същото време се намериха блюдолизци, които поканиха папата да посети България, все едно ние сме езичници и нямаме църква, нямаме ръководство на църквата, нямаме патриарх. Хора, които ме приравниха на албанците, филипинците и всичката останала измет, която Йоан Павел ІІ посетил. Просто България беше поредната дестинация на "пътуващия" папа. И когато папата все пак дойде в България, така и не се намери някой, който да включи в дневния ред среща на Йоан Павел с Антонов. Какво щеше да навреди тази среща? Та нима не сме свикнали на подбни срещи от времето на късния Брежнев? Нима папата беше в по-лошо състояние от Брежневото? Та нима можем да приемем с лека ръка срещата на папата с Агджа в затвора "Асколи ", а не можахме да срещнем папата с един човек, който несправедливо бе обвинен и който пострада достатъчно. Среща, която би изчистила всички съмнения много по-нееднозначно и рязко в сравнение с промълвеното мрънкане на папата при срещата му с Георги Първанов - "Никога не съм вярвал в българската следа. Това беше една инсинуация.". Това, казано от човек, който едва се движи и трудно говори, и то в страната, където са неговите "атентатори" не звучи особено убедително. А и да не забравяме християнския морал, който позволи на Йоан Павел да даде прошка на Агджа. Но не го накара да се срещне с Антонов.Разберете ме правилно, нямам нищо против папата. Не съм съгласен с пасивната позиция на България. Не съм съгласен да каним папата през главата на патриарх Максим (то вече стана де, дойде, видя и си замина). Не съм съгласен да чакаме (по навик от 5 века робство) някой друг да ни умие лицето.

Мине се - не мине време и този човек - Мехмет Али Агджа - намира сили и си спомня нещо, свързано с "българската следа". Или е нова информация за това как точно са го вербували от КДС, или ще заяви, че България няма нищо общо с атентата срещу папата. Само че ...

Али Агджа е помилван през 2001 година за атентата срещу папата. Екстрадиран е в Турция, където излежава десетгодишна присъда за убийство. Скоро Агджа ще излезе от затвора и ще заживее със семейството си като свободен човек. Неговата жертва - не папата, а Антонов - не само е мъртав, но и отдавна няма семейство, а и не беше толкова свободен, колкото ни се иска.

У нас не се намери човек, който да поиска екстрадирането на Агджа в България и съденето му за уронване на националния ни престиж. Или за клевета. Не знам, толкова ли нямаме юристи, които да намерят точната формула? Агджа, в момента в който си отвори устата, и веднага получава вниманието на световната преса. Затова всеки ни свързва с три неща - кисело мляко, български чадър и атентата срещу папата.

Накрая искам да благодаря на Румяна Угърчинска за труда, който е положила да разследва атентата срещу папата, за доказателствата, че "българската следа" е една фалшификация и за хубавата книга, която е написала.

И не на последно място - да си спомним са Сергей Антонов, мъченикът на Нова България, несправедливо обвинен, умрял забравен от всички.

Да го споменем с добро!

20 юли 2009

Малкото четене

Преди време открих един много интересен сайт. Интересен за мен, а както в последствие разбрах - и за някои мои приятели. Радвам се, че има хора, които качват в интернет книги на български и по този начин подпомагат повишаването на културата на хората. Или поне на тези, които искат да го направят. 

Преди доста години спечелих една книга като награда от едно столично радио. Когато отидох да си я взема, се оказа едно книжленце, носещо дългото заглавие "Всичко интересно, което знам, съм го научил в детската градина". Пълна тъпня, както бих могъл да се изразя. Дори не знам как има хора, които могат да съсипват хартия да се печата това, как някой си е играл да превежда (книжлето не беше от български автор), да издава, авторски права се плащат... Ето срещу такива книги си "зелените" партии и движения задължително трябва да протестират.

Друга глупост, която пак спечелих от същото радио беше "Клозетна литература" или нещо такова. Дори не я четох, то направо ме е гнус да си помисля за това книжле. Пак разни тъпотии. Пак хабене на хартия и мастила.

В тази връзка се сещам за Голямото четене и резулатите от него. Дори не си и направих труда да се регистрирам и да гласувам. Защо ли - ами вижте крайните резултати. Спечели "Под игото". Нямам намерение да споря заслужено ли е, или не; то хората имат различни вкусове, някои наистина може да смята, че това е най-хубавият български роман и така нататък. Моят фаворит от българската литература е "Тютюн". Много ми харесваха и книгите на Андрей Гуляшки за Авакум Захов. Да не говоря колко чужи автори съм чел с удоволствие - като почнете от Марк Твен, минете през Фредерик Форсайт и стигнете до Айра Левин.

Обичам да чета и съм горд с това. Книгата наистина е прозорец към света, както ни учеха навремето в училище и радостно за мен, че е намерен начин книгите и книжовността да бъдат в крак със съвременните технологии.

А като се сетя да министърката на културата Нина Чилова, която обичаше да чете произведенията на Панчо Владигеров... Всъщност си е нормално, на фона на спомените на нейният лидер Симеон ІІ, който помнеше посещенията на Пенчо и Петко Славейкови в двореца... или да си спомним министърката на културата Елка Константинова, чието потомство се въползва тутакси от дошлата демокрация и се гмурна в издателския бизнес на еротични списания (евтина порно литература, ако може да се нарече литература). Абе баш в това ли намерихте.

В края искам да благодаря горещо на авторите на сайта, които са го създали и го поддържат.

18 юли 2009

Un Senso

С тази песен поздравявам Мишльо в изблик на още повече любов към нея.



Voglio trovare un senso a questa sera
Anche se questa sera un senso non ce l’ha
Voglio trovare un senso a questa vita
Anche se questa vita un senso non ce l’ha
Voglio trovare un senso a questa storia
Anche se questa storia un senso non ce l’ha
Voglio trovare un senso a questa voglia
Anche se questa voglia un senso non ce l’ha
Sai che cosa penso
Che se non ha un senso
Domani arriverà...
Domani arriverà lo stesso
Senti che bel vento
Non basta mai il tempo
Domani un altro giorno arriverà...
Voglio trovare un senso a questa situazione
Anche se questa situazione un senso non ce l’ha
Voglio trovare un senso a questa condizione
Anche se questa condizione un senso non ce l’ha
Sai che cosa penso
Che se non ha un senso
Domani arriverà
Domani arriverà lo stesso
Senti che bel vento
Non basta mai il tempo
Domani un altro giorno arriverà...
Domani un altro giorno... ormai è qua!
Voglio trovare un senso a tante cose
Anche se tante cose un senso non ce l’ha

17 юли 2009

Ако можеше да изчезнеш ...

Човекът на снимката е един от червените барони през последните 12 години. Няма нужда да представям Румен Овчаров подробно, в крайна сметка, от 12 и повече години той е публична личност или поне така си мислим.

В амплоато си на политик г-н Овчаров е образец за политическа нула. От най-кръглите.

В правителството на Виденов Румен Овчаров беше министър на енергетиката. В правителството на Станишев - на икономиката и енергетиката. Първото му министерстване свърши под натиска на улицата и на някои сиви сили, а второто - под подозренията за корупция. Заедно с него си отиде от министерството и Корнелия Нинова. И двамата не бяха възстановени на работа като министър и заместник - министър, но и не бяха подведени под съдебна отговорност по подозренията към тях. Отново ще попитам - виновен или невинен?

Отделно от това около г-н Овчаров има такъв обръч от фирми, че направо да се чуди човек защо всички са се хванали за Ахмед Доган. От една страна стои "Фронтиер", странно замесена ама навсякъде в България, където се правят много пари за малко време. И където пропорциите са възможно най-обратни - най-много пари за най-кратко време. От друга, неговата съпруга пък е оплетена в една схема, с една фирма, дето стоеше на входа на АЕЦ "Козлодуй", в съдружие с Иванка Диловска, заместник - министър на икономиката и енергетиката. Във фирмата съдружник бил и Еленко Божков, който навремето беше депутат от СДС в VІІ ВНС (как само сте се оплели, като свински черва!), после се покри из разните СДС-та с тирета, накрая изплува на повърхността като социалдемократ. Та сем. Овчарови си мислели, че общата им фирма с Еленко била закрита, ама видите ли, тя не само че не била, а и работила даже още. Че и дефицитни кадри за заместник - министри излъчвала!

Абе да е Гошо Тъпото, да не знае как да си спре климатика - разбирам, ама да кажеш, че не знаеш, че фирмата ти не е закрита ...

През 1999 г. беше кандидат за кмет на София. Предизборният лозунг на Румен Овчаров беше "Имам смелостта да знам и мога!". Колко е смел видяхме, не достигна дори и до втори тур. Какво може го виждаме от тогава насам. От 2000 година е председател на столичната организация на БСП. Не само че все още не сме спечелили кметското място в София, но и гласовете за БСП намаляват прогресивно в София от избори на избори. Единственият случай, който БСП имаше мнозинство в СОС беше след изборите през 2003 година, и то поради разцеплението на СДС на СДС и ДСБ и поради появата на НДСВ 2 години по-рано. Тогава ГЕРБ все още не съществуваше. Бойко се кандидатира за кмет, направо утрепа Татяна Дончева - 67:33 процента на балотажа. Да не говоря за кандидатурата на генерал Бриго - дори и балотаж нямаше, а БСП остана трета сила след ГЕРБ и СДС+ДСБ. Като направиш равносметката, за 9 години ръководство на най-голямата градска организация на БСП няма спечелени избори; не само това, ами и започва да губи своите позиции. И това под ръководството на човек, който "има смелостта на знае и може!".

Да говорим ли за договора между България и Русия за доставки на газ, който Румен Овчаров подписа? Ето неговото изказване на 3 Октомври 2008 г. в Парламента, само 2 месеца преди поредната "газова" криза в Европа:

Искам много ясно да кажа няколко от характеристиките на този договор, защото госпожа Шулева се опита да спекулира и с тях. Този договор гарантира транзита на руски природен газ през България до 2030 г. С това приходи за страната ни над 4 милиарда лева. Този договор и документите към него гарантират доставките на руски природен газ в количества каквито България заяви до 2030 г. България е една от трите държави, които имат такъв договор. Малко по-късно такъв договор подписа и Франция. Само четири са държавите, които имат гарантирани доставки на газ. Гърция вече втора година се опитва да подпише такова дългосрочно споразумение и не успява.

Не, Румба, този договор НЕ ГАРАНТИРА транзита на руски газ по простата причина, че ако руснаците решат, врътват кранчето и те оставят на сухо. Тоест, на тъмно и студено. То, ако ставаше само с договори и хартии, ехе ... германците щяха да спечелят Втората световна война, а ние отдавна да сме построили комунизма. Всъщност, все още не сме видяли този прословут договор, който така скоростно бе скрит от Тройната коалиция. И в който, според тогавашната опозиция, клаузите са в ущърб на България. Защото на времето ти, Румене и тогавашният председател на БСП Георги Първанов оплювахте Евгени Бакърджиев, че е сключил неизгоден за България договор; а сегашният, който фиксира по-високи цени? Къде го има това по света, да имаш договор до 2010 г. с определени цени, но да го прекратиш предсрочно и да подпишеш нов, с по-високи цени, но за по-дълъг срок. Това може да се случи само с държавна фирма, и то само в България. В случая са защитени интересите на Русия, а не на България - руснаците имат в момента договор, който им гарантира клиент до 2030 г. на определените от тях цени на газа. И няма да се учудя, ако се окаже, че жена ти има пак някоя фирма, свързана този път с доставките на газ за България, която е "забравила" да закрие.

След всичко изброено до тук не ми стана ясно откъде имаш очи да се произнасяш за оставката на Станишев? За бъдещето на БСП? При положение, че всички сте в един кюп - ти, Станишев, Масларова. Или може би се гласиш да останеш? Или май си решил дабъдеш железният войник на партията, пардон, Партията, който да я изведе от черните дни на светло? И въобще, защо тези, които сме ти гласували доверие, сега да си мълчим? Абе пич, знаеш ли че си депутат от моят избирателен район? Аз за 12 години не разбрах. Ех, Румба, ако можеше да изчезнеш, ама така, че да не те видим ни в Парламента, ни в София, ни в България повече!

Пак ли ще се кандидатираш са председател на БСП? Че ти май само за Мис България дето не си се кандидатирал досега!

Всъщност, или ще се изчистим от теб и тия като теб, или ще си направим нова, автентична лява партия.

П.П. Инициалите Р. Овч. въобще няма да ги коментирам, че пак ще намесим "Фронтиер".

15 юли 2009

Dear Mr. Popovic D ...



12 юли 2009

Aeroplani italiani

Песента ми харесва, китарата е много яка. Иначе песента е кавър на оригинал от 60-те или 70-те години, но този и вариант го знам от годините, когато бях в Италия - 2004 и началото на 2005. Много приятно се е получило с китарата, звученето е доста осъвременено.

11 юли 2009

Кой да ни управлява? - продължение

Този пост е продължение на предишния, макар че в него по-скоро ще говоря за това как искам да ме управляват. Беше ми много интересно да чета един вестник, лежейки на плажа, в който в определен формат се представяха накратко идеите на кандидатите за властта. Малко телеграфно, но нали зер в улеснение на електората се прави. Много от нещата ме накараха да се разсмея, други ме докараха до ярост, че по толкова елементарен начин се търсят гласове. Прави ми впечатление обаче, че 20 години демокрация не научиха българския народ да чете внимателно предизборните платформи, а самите партии не се правят на по-умни от избирателите си.

Елементарната икономическа логика е следната - работната заплата в частния сектор зависи основно от производителността на работниците. Една партия сама по себе си не може и няма как да повиши производителността. Не става нито с решение на конгрес на партията, нито с постановление на правителството. Самото правителство може да направи минималната заплата 400 лв и следната заплата 900 лв с постановление, но веднага килограм сирене ще стане 20 лв, един хляб 5 и така нататък. Тоест - ако производителността ти на работник, инженер или каквото и да е стига да си купиш 240 хляба с минималната работна заплата, то ти ще си купиш 240 хляба с минималната работна заплата, независимо каква е тя. Повишението на заплатите без да има повишение на производителността води до инфлация.

Да, но милата на сърце ми БСП и дума не обелва за това как ще повиши производителността. В 12 страници текст. В същото време се говори за заетост, която създава работни места, но не казва как. Има наистина социални искания, като увеличаване на платеното майчинство до 2 години, но всичко, сбито на 12 страници е прекалено общо.

За СДС постигането на европейски доходи задължително минава през повече блага, произвеждани от българската икономика, т.е. по-висок икономически растеж. Не е възможно да се получава по-висок доход без да се произвежда повече стойност. Няма как да преодолеем изоставането от европейските доходи в обозримо бъдеще, ако растежът ни е съизмерим с този на по-богатите от нас. За да ги настигнем, трябва да предприемем много по-решителни стъпки за постигане на растеж около 10 на сто годишно през следващите години. Ключова за постигането на висок растеж е ролята на инвестициите. Основен приоритет на СДС е създаването на благоприятни условия за инвеститорите (местни и чуждестранни), които ще бъдат в основата на създаването на нови и добре платени работни места.Да забелязвате някъде да се споменава как точно ще се създадат тези благоприятни условия, че и какви точно са те?

Черешката обаче е програмата на Новото време. В своя блог обичаният от мен Мирослав Севлиевски с нескрита гордост публикува своето интервю за "24 часа" . Да не споменавам, че всичките 31 точки са пълен популизъм и се оборват за отрицателно време. Ще се спра на първите три:

1. По-високи заплати

Предвиждаме изпреварващо увеличение на заплатите на учителите, лекарите и сестрите чрез оптимизиране на другите бюджетни харчове и запушване на течове от кражби и корупция, както и диференциране на заплатите в държавната администрация с висок таван за съвестните и квалифицирани служители. Държавата трябва да стане по-добър работодател на способните и трудолюбивите.

2. По-високи пенсии

На пенсионерите с пенсия под 300 лева държавата да предоставя безплатно всички необходими лекарства. Пенсиите се увеличават, ако растат заплатите и работещите.

3. Запазване на работни места

Предлагам двугодишен мораториум върху съкращенията на работните места в обществения сектор. За да се запазят работните места при икономическа рецесия са необходими мерки за предпазване на бизнеса от кризата. Ще инвестираме в реновиране на важните обществени сгради - училища и болници, чрез което да се подпомогне строителния бизнес и производството на съпътстващи продукти за бита - текстил, мебелна промишленост и т.н. По-високите разходи за заплати и пенсии в публичния сектор - заплати на учители, лекари, полицаи, медицински сестри и пенсии - ще дойдат единствено от повишени приходи в бюджета. Това няма как да стане при положение, че масово в България доходите са сиви или полу-сиви - осигуровките са върху минималните прагове, от там постъпленията в бюджета са по-ниски от необходимите средства за увеличение на пенсии и бюджетни заплати. А как точно ще стане тоя комунизъм с безплатните лекарства за пенсионерите с доход до 300 лв, не знам. То и не се връзва с желанието да вдигнеш пенсиите чувствително. Двугодишният мораториум върху съкращенията в публичния сектор в условията на финансова криза в България означава, че при липса на пари в бюджета, те ще се печатат, което ще напомпа инфлация и е в противоречие на политиката на валутния борд. Реновирането на важни обществени сгради означава, че държавни поръчки ще бъдат възлагани на частни фирми (нормално, навсякъде така се прави). Веднага изниква въпросът а бе как точно ще става това, в условията на криза това не е ли начин да се финансират точно определени фирми?

Нито една от посочените партии до тук не посочват как точно ще подпомогнат частните фирми за повишението до доходите им. Да искаш да повишиш доходите на лекарите и учителите е похвално, но тъй като парите за това ще дойдат от моите данъци искам да го видя черно на бяло как точно ще стане - през първата година толкова, втората толкова и т.н. Същото се отнася и за пенсиите, публичните разходи, строителството на магистралите, газопроводите, електроцентралата в Белене. Схема на управлението, а не общи приказки. В крайна сметка, може би защото съм инженер, вярвам на цифри и двойката си е двойка, десетката - десетка. Общите приказки са за пенсионерите и за хората на хуманитарните професии.

В заключение - нито една партия няма ясна управленска програма. Нито една партия философия за добруването на населението. Нито една партия в момента не заслужава да управлява. Цялата ни политическа сергия е пълна с развалени домати и избора е върху по-малко развалените, не върху добрите.

10 юли 2009

Кой да ни управлява?

Резултат с изображение за „government“

Понеже в един от коментарите на Новият месия ме питат кой искам да ме управлява, сега ще дам отговор на този въпрос. 

  1. Искам да ме управляват честни и почтени хора. Хора, които не бъркат толкова нагло в кацата с меда. Хора, които наистина управляват така, че да народът, електоратът, населението - да бъде добре. До тук не съм видял управляващи след 1989 г. да мислят за народа. Напротив, всеки един акт облагодетелства нечии частни интереси. Прмери бол: и гимнастиките с външния дълг от времето на Милен Велчев, и промяната на законите така, че Лучано да стане министър, и заменките на имотите, които всички правителства извършват от 1989 г. насам. Само си спомнете Юлия Берберян, която закупи 20 общински апартамента на ниски цени, а после ги оцени по пазарни и ги върна на общината срещу терен в центъра на Борисовата градина, за да си направи кортове.
  2. Преди една година бях на един детски рожден ден на племенница на жена ми. Един от гостите се оказа бивш общински съветник от СДС. Човека с явно удовоствие разправяше каква яхта си е купил, къде е бил на почивка в чужбина, какви дрехи си пазарува. Нищо лошо, не е задължително всички да бъдат бедни пролетарии, и то при положение, че не им симпатизираш. Само че колко от гласувалите за СДС през 1997 г. могат да се похвалят с радините вълнения на посочения господин? Силно се надявам подобни управляващи да са в миналото, не бъдещето ми.
  3. В деня след изборите беше обран Евгений Бакърджиев. От дома му откраднали 180 000 Евро и 20 000 лева. Той Бакърджиев най-добре си знае откъде са тези пари. Въпросът е колко от гласоподвателите на СДС могат да се похвалят с подобни спестявания. Абе как пък все тези, дето са били покрай софрата на властта се оказват най-спестовни. Костов навремето направо ме просълзи с признанието, че си носи лучец и сиренце в захлупците и е спестил къде 30 000 долара от командировъчни. Не искам да ме управляват хора, които сочат само наляво, когато става въпрос за корупция. Примерът от 6 юли е достатъчен.
  4. Спомням си как Иван Костов продаде Булбанк на Уникредито и след това икономическият му министър Левон Хампарцумян стана управител на тази банка. На Запад, там, където искаме да идем, на това му казват конфликт на интереси. Иначе Хампарцумян е отличен специалист, това го признавам с ръка на сърцето.
  5. Правя един бегъл поглед на кариерата на настоящата г-жа Паси, бивша г-ца Грънчарова. То не беше депутат, заместник - министър на външните работи, пак депутат, накрая министър по европейските въпроси. И между другото се омъжи за бившия външен министър ( на когото е била подчинена преди 4 години). В България на това му казваме талант и компетентност. На Запад - най-малкото е конфликт на интереси. Никой няма да търпи да си направиш любовницата свой заместник, да не говорим за заместник министър, и после да я пробуташ до министър. Е, ако Паси беше от БСП друга работа - да са го сринали със земята досега. Въпреки това не искам и хора като семейство Паси да ме управлява.
  6. Като говорим за развитието на България преди и след 1989 г., трябва да кажа, че преди 1989 г. развитието на страната следваше определена стратегия. Не ме разбирайте погрешно, не защитавам плановата икономика. Просто тогава се управляваше с мисъл за народа, с идея за развитието на страната. Самият факт, че все още се яде и краде това, което е построено предимно преди 1989 г. показва, че съм прав. Прословутата магистрала Тракия е построена до Пловдив с парите на иранския шах. Северната магистрала, Хемус, е построена в по-трудния участък. От Ябланица нататък няма планини, няма нужда от мостове и тунели. Толкова не се намери правителство, което да построи още 50 км от нея до пътя Ловеч - Плевен, от Плевен до Русе пътя е що-годе прав и добър. Въобще, аз за последните 10 години помня поне 5 Национални стратегии за развитието на туризма, образованието, високите технологии и прочие глупости. Нито туризма ни се разви, нито образованието ни цъфна, та върза, а що се отнася до високите технологии, май са имали предвид развитието им на по-висока надморска височина. А и какво може да се говори на фона на закритото ДЗУ.
  7. Не искам да ме управляват хора, които прескачат от партия в партия като скакалци. Примери много - като почнете от Камов и Томов отляво, та стигнете до роенето в дясно. Например не мога да приема насериозно Яне Янев, по простата причина че тръгна като земеделец, а сега се прегърна с агент Николай и си направи ... каква му партията, дясна ли е? Тоя ли ще обявява подкрепа за правителството на ГЕРБ? Тоя, дето хвърли димка на конференцията на СДС, а после се коалира с тях? Чакайте малко, него не го ли изгониха от парламентарната им група поради подозрения в купуване на гласове? Той ли беше поставил за водач на листата си в Перник човек, срещу когото преди години беше свикал митинг и го бе обявил за мафиот?
  8. Можете ли да познаете чии са тези думи: "Доган е най-добрият политик, възхищавам му се". Не?! Кликнете на линка, ще си припомните много бързо... Кликнахте ли? Сега - как да приема за нормално ГЕРБ да ме управлява? Как да приема за нормално премиерът да бъде човек, който бодро рапортува в новините на Дарик "Цяла София е изчистена до асфалт" докато аз газя снега пред Спортната палата? Кой да ме управлява - този, дето докато беше главен секретар в МВР нито вкара някой престъпник в съда с неоспорими доказателства, защото по-лесното е "Ние ги хващаме, те ги пускат". И който не забелязваше сараите на Доган през предния мандат. И който не е много убедителен, когато става въпрос за Йоца Амстердам и неговото пребиваване в България. Нито пък за бизнеса му от 1990 до 2001 г. Човек, дето толкова мрази комунистите, че е членувал в БКП и отказал да се деполитизира и затова е напуснал. Много наивно, на фона на хиляди човешки съдби, смазани от тоталитарната машина МВР. На фона на хора, смазвани и физически, и психически, и въпреки това не подали молба за членство в БКП. Или пък обратното - комунисти, минали през лагерите, и въпреки това не отказали се от идеалите си.
  9. Не само това. 35 години се смеехме на Тодор Живков, че бил без образование. Я да погледнем какво образование и какъв трудов стаж имат сегашните - Станишев - няма и ден трудов стаж, дипломиран историк, с дипломна работа за ролята на униформата в Съветската армия. Велика тема, няма що. Бойко - пожарникар. До вчера е имал общ бизнес с разни полукриминални елементи, днес е пръв борец срещу престъпността. Юпитата на царя - те се оказаха образовани, умни, можещи, свързани с разни контрабандисти и далавераджии и удивително способни да работят са себе си.
  10. Сега си представете пазар на домати. Отивате, харесвате си едни, но продавачката ви казва - доматите не се избират, каквито ти дам аз! Ще си купите ли? Ами ако са неузрели, натъртени, смачкани? Ами ако доматите на целия пазар са развалени, няма ли да кажете - ще изчакам. И що за народопсихология е това всеки път да си избираме поредния месия, да му възлагаме толкова надежди, при положение, че Мухобойко е доказано мрънкало и за 4 години в София все някой му е крив. Да не говорим, че от 2 години има пълно мнозинство в СОбС. Да е сменил автобусите от времето на Янчулев? Да е изчистил бездомните кучета? Да е запълнил дупките по улиците? Дори метрото, дето го пусна от Младост до Стадиона даде отказ на втората седмица, да не споменавам калпавото строителство и течовете. Поне едно нещо да беше хванал и систематично да го беше свършил - автобуси, улици, кучета, осветление - поне едно. Ама все някой му е виновен - ако не е Станишев, ще е гравитацията.

Ето такива хора не искам да ме управляват. А кой да ме управлява ли? Честно казано, не знам. Не виждам нито един от тия.

09 юли 2009

Просто Super

Обикновено всяко едно поколение смята, че идващите след него са по-неподоготвени и по-незнаещи. За всеобщо съжаление данните потвърждават тази теза.

Просто Супер е заглавието на една песен на Кондьо. За тези, които са се объркали, че това е неизвестен френски певец, това е позабравен сливенски циганин - чалга певец от края на 90-те години. Българските осмокласници може и да не знаят математиката, но пък чалгата само как я знаят!

Чалга - културата и чалга - възпитанието до такава степен вече са ни заляли, че тази новина вече не прави впечетление никому. А на въпроса How are you? отговарят Super!. Просто Super! Утре този ще ми прати СВ-то си и в графата езици ще напише - английски - много добре.

Докато си заравяме главите в пясъка, децата ще затъпяват, ще деградират, ще разграждат граденото с векове в българското образование. Докато Азис е по-известен от Ботев. Попитайте осмокласниците колко стихотворения е написал Ботев. Накарайте го да рецитират поне едно от тях. Поне едно да знаят наизуст, ей така, от кумова срама, че ако не е 2 Юни Ботев ще е име на футболен отбор и нищо повече.

Учителите ходят на работа да обучават децата ни. Като всички хора на наемния труд те продават труда си срещу възнаграждение. Само че доста мизерно. Сума ти учители са учители от немай-къде си. Които нямат мотивация да обучават децата ни, защото някои от тях имат телефон, струващ повече от заплатата им. Защото учениците си организират състезания по уригване в час, или пък играят тихо карти на последния чин, или пък ги целят с тебешир, или пък си позволяват да посягат на учителките си.

Аз не искам да бъдем непременно първи. А и в крайна сметка, на математическите олимпиади ходят учиници от математическите гимназии. То, който иска да учи - ще си учи, ще се занимава и пак ще го научи.
От друга страна, учителите не пишат двойки не толкова от страх от насилие, а защото като напишат на един двойкаджия двойките по математика и български, той ще си вдигне шапката и ще иде да получава двойки в друго училище. С него ще си тръгнат още 3-4 подобни нему и още 5-6 техни приятели. От това ще спадне бройката на учениците в училището, току виж се наложило да се съкратяват паралелки, а от там - часовете падат и трябва да гоним учители.

В университетите преподавателите от години развиват частен бизнес. Правят се проекти, ползва се базата на университета, студентите пишат глупости по изпитите, учебния материал е остарял, не е в крак с времето, липсва контакт с бизнеса и студентите са абсолютно неподготвени за работа след университета. Професориите също нямат интерес да обучават студентите си. Единственото, което ги интересува, е ако има някой по-кадърен, да го придърпат към себе си за да работят за тях.

Да се върнем на осмокласниците.

Попитайте един от тях как се чувства след тези резултати. Познайте отсега какъв е отговора.


08 юли 2009

Червеният път

Едно полезно и правилно мнение на фона на тоталното сриване на БСП след парламентарните избори. И то при положение, че Станишев на пресконференцията изглеждаше бетер Тодор Живков на 10 Ноември. В тази връзка моето мнение вече е известно - не само Серго, ами доста народ около него трябва да си ходи.

Сергейчо!

Аман от теб и тия като теб! За вас комунизма не е свършил, и каквото и да правите. На Малък Тошко му е простено - то и акъла му е толкова, и възпитанието му е колкото нивото на река Дунав лятос. Внучката на Тодор Живков - депутат, синчето на Станишев - министър - председател и председател на Политбюро на ЦК на ... пардон, на ВС на ИБ на БСП. Аман бе, писна ми. През живота си един курник не сте сковали, дипломирал си се с дипломна работа на тема "Ролята на винтовата линия в съществуването на резбовите съединения" - не разбираш ли, че от това повече се червим? Не разбираш ли, че безпомощното ти мигане в изборната нощ още повече нанесе вреди и на имиджа, и на партията ни. Не разбираш ли, че колкото по-скоро си тръгнеш ти и руменчетата около теб, толкова по-скоро имаме шанс да се изправим преди са ни преброили до 10.

Отивай си, върви си при Елена, жени се, квото искаш прави - само се махай. Време ти е. Колко време още да чакаме да се промени мисленето на ръководството на партията, кога ще имаме нормална лява партия, колко време ти е нужно? Няма кой да те чака вече.

07 юли 2009

Новият Месия

Той е! Новият Месия! Той е!

Той е този, който ще ни оправи! Във всеки смисъл. Той разбира от всичко. Той е компетентен по всички въпроси. Той е Mr. Muscle, който идва след Mr. Clean да разчисти авгиевите ни обори. Той е Бойко Борисов!

Той е лидер на партия, ама не съвсем. Той е неформален лидер. Или формален лидер?

Той е полицай, ама не съвсем. Той е милиционер. Ама и милиционер точно не е, пожарникар е.

Той е пострадал от комунизма, ама не съвсем. Съвсем спокойно си е завършил висшето образование в полицейското училище. Сестра му е лекар. Въобще, нормална биография, като на хиляди пострадали от комунизма у нас, учили и получили висше образование.

Той е противник на комунистите, ама не съвсем. Мрази ги, но пък охранява Тодор Живков навремето.

Той е известен на обществото, ама не съвсем. Губят се едни 11 години в частния бизнес.

Той е генерал, ама не съвсем. Напуснал е МВР през1990 г. като полковник, а после скоростно го произведоха в генерал, зер, не бива царят да го пази един обикновен полковник.

Той е кмет на София, ама не съвсем. Играе футбол, тенис, провежда си политически срещи и прочие дейности докато трябва да мисли за града.

Той е ченге, ама не съвсем. По негово време нито едно убийство не бе разкрито, нито един престъпник не влезе в съда с неоспорими доказателства.

Той е в цветущо здраве, ама не съвсем. Има къса памет, не помни как се купуваха гласове, докато той беше Главен в МВР-то, а сега пита, плаче, разпитва за това и това.

Той е умен, ама не съвсем. Преди 1989 г. е бил милиционер, а след нея - мутра. И за двете категории се разправяха вицове.

Той е поредният, избран от българския народ да го оправи. Въобще, не мога да разбера какъв е този наш мазохизъм да ни оправят. Кой ли не се упражни на наш гръб (и малко по-долу). И това все с активната намеса на българския народ - и то от хора, които за 20 години преход започнаха от СДС, минаха през НДСВ, ОДС, ДСБ, ГЕРБ, РЗС и други дребни партийки. Тия, дето не си намериха партия за 20 години.

След 4 години, ако Той се провали, тези хора ще се оправдаят отново с комунистите.

Новата левица

Проведените избори на 5 Юли съвсем закономерно доведоха до нова управляваща партия. То и нямаше как по друг начин - в БСП са се сврели едни мишоци, дето си живеят на лаврите от генералските и КДС-арските времена, въртят голямата световна политика в национален мащаб и вече загубиха и в Полски Тръмбеш. За пръв път гласувах с отвращение, както каза г-н Костов преди години.

Голямото разочарование идва не от изборните резултати.

Разочарован съм, че в БСП надделяха ченгетата. Че ченгетата са на власт още от 2005, това беше ясно още когато Румен Петков създаде Съвет по сигурността (по сигурността ли беше?) към МВР, в който набута всички бивши главни секретари и министри - де що имаше бившо ченге и се сдвижеше самостоятелно. После издигнахме Бриго за кандидат-кмет, та не само нямаше балотаж, но и нямаше и втори тур. Уволненият по подозрение в корупция Овчаров, дето за Мис България само дето не се е кандидатирал досега, едни избори няма спечелени. Нито за кмет, нито за депутат - винаги е втори. А вече и втори не е. И пак си стои на лидерско място в партията. Нагло - нагло. Да не споменавам Корнелия Нинова, уволнена с шефа си по подозрение за корупция, ама не е възстановена, не е и клиент на прокуратурата... Каква е - виновна или невинна? Толкова ли няма кой да му каже на г-н Пича, че ей такива неща дразнят хората малко, да не говорим за орталъка с Доган, за разпределението на баницата но формула 3-5-8, да не говорим за обръчите от фирми, за изборните трикове със секциите в Турция и Западна Европа и САЩ, за цирковете с регистрацията на СДС...

Толкова за БСП. Както старата десница в лицето на СДС умря, разрои се на ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, СДС, така и БСП трябва да отстъпи място на нова левица, без ченгета, без червени барони като Овчаров и Пирински, без ренегати и нули като Камов и Томов. Иначе казано - и в по-тежки моменти сме били, пак ще броим и ще се изправим преди 10.