27 октомври 2010

Окрилената любов

Любовта има криле, нали?
В университет обявяват, че гостуващ лектор ще изнесе лекция за любовта, с илюстрации. Започва лекцията, залата е пълна, лекторът е приготвил прожекционен апарат. Започва увода:
- И така, колеги, има много видове любов...
- Снимки! Снимки! - скандира залата.
- Има любов между мъж и жена, например.
- Снимки! Снимки!
- Има и друг вид любов, например между жена и жена.
- Снимки! Снимки!
- Има и извращения, като брат със сестра, жена с животно...
- Снимки! Снимки!
- А има и любов към родината. Ето и снимки...
 А ако се чудите как изглежда в снимки любовта към народа, към сънародниците ти - моля, ето как: 
Любовта има криле
Това е правителственият "Фалкон 2000". Него премиерът го изпрати да докара получилият инсулт Христо Мутафчиев от Бургас до София. Разбира се, не за всеки получил инсулт за разкарва правителствен самолет, дори и "Бърза помощ", ако не се лъжа, май са им нещо кът летателните апарати, ама кой ти гледа бе. Само дето на самолета пише "Република България" - къде - къде по - подходящо в случая е "Всичко за човека, всичко в името на човека". Отделно, че се прави за ... хайде да не го наричам посредствен, със сигурност не е, но за средна ръка актьор. Наистина Христо Мутафчиев е добър актьор, но на фона на житейският край на Георги Георгиев - Гец май е повече поредната ПР-акция. Защото утре и аз ще получа инсулт - господин премиерът ще изпрати ли "Фалкон" - а за мен? Можете да сте сигурни, всеки един от нас си е задал този въпрос. А всеки един от нас работи и плаща данъци, докато хората на изкуството май нещо са скарани - на мен ли ми се стори, или май преди месец нещо изреваха за пенсии и осигуровки. А, и май Васко Кеца беше скаран и с данъците дори. 
Както и да е, да не навлизам в територията на злорадстването, в крайна сметка човекът е получил инсулт и все пак е спасен. Всъщност, остава ни да се молим някой ден и за нас да пратят самолет, или поне хеликоптер. И не правителствения - достатъчно е да се купят 5-6 хеликоптера - 3 за Северна и 3 за Южна България. Та в крайна сметка се сещам за една сцена от "Титаник" - може и да е евтин режисьорски похват, но всъщност постигна целта си - жена от долните палуби казва на момиченцето си: "Първо са пътниците от първа класа, а после ще ни спасят и нас". Та така - вече поне знаем кои са първата класа. Не знам защо Мутафчиев не е транспортиран с линейка до София, толкова ли пък да нямат оборудвани линейки? А какво е оборудването на "Фалкон" - а, той пък само за медицински цели ли е пригоден? Че за какво са го взели тогава? 
Правителственият самолет на връщане от Охрид
Та се сещам и за любовта към сънародниците ни, пострадали при потъването на "Илинден" в Охридското езеро. И там беше една любов към тях, една загриженост - единия пратил самолет, ама другия лично отишъл да ги види и да ги върне, та самолета киснал не знам колко си време на летището, да го чака.
А ми се искаше когато има сънародник в беда наистина държавата да реагира така. По този начин. Например с медицинските сестри в Либия. Искаше ми се държавата ни наистина да изпрати самолет, който да ги върне. Или хеликоптер. С командоси на борда, които да влезнат в затвора и да ги извадят от там. Както би постъпила Държавата Израел, ако се касаеше за евреи.  
Всъщност, в случая трябва да свалим шапка на бургаските лекари - очевидно са направили и невъзможното, само и само да докарат Христо Мутафчиев в състояние да издържи полета със самолета. Че, не дай Боже, състоянието му се беше влошило от полета, язък и за него, и за горивото, и за ПР-а.

12 октомври 2010

Чисто и просто - гола и боса

Помните ли старият виц какво е това "чисто и просто"? Отговорът е: къпан милиционер!
За съжаление, тъй като премиер - министър ни е бивш милиционер, който преди изборите се изхвърли, че ще ни докара най-кадърните хора да ни управляват. И гарантира, че ще смени де що има некадърници от Тройната коалиция. И че неговите хора са само кадърни и лично той ни гарантира това.
Е, и?
Къде ти отидоха гаранциите, пожарникарче?
Онзи ден, съвсем случайно ровейки из нета, попаднах на новината, че някои събития в държавната администрация се съобщават с модерни технологии. И че очевидно за най-кадърните и най-образованите КТ в частта за предизвестия и болнични не важи. Че за какво им е? И че всъщност, язък му за гаранциите на министър-тъпанаря, при положение че цяла година хвърляме боб да разберем, аджеба, как таз мома от клипа се е пласирала така на високо? Вярно ли е, че връзката е тате, който е шеф на столичната пожарна? Или е вярно, че успешно се е пласирала в нечие ОЛАФ-ско креватче?
Самото радостно събитие всъщност наистина ме навежда на мисълта за божественият произход на управлението на ГЕРБ - по-непорочно зачатие от това здраве му кажи!
Ех, радост!
Между другото, първата снимка, която изкача при търсенето на "Калина Илиева" е тази: на нея бъдещата шефка на фонд "Земеделие" и още по бъдеща майка е доста ухилена. Мило и драго давам след  години Калинката да се кандидатира за депутатка от ГЕРБ и да я праснат с ей тая снимка на плаката.
Та ако се вгледате внимателно в клипчето, което се върти в нета от близо година, сами ще видите, че Калинчето е голо и босо в областта на земеделието и европроектите, в които всъщност ни уверяваха, че тя е експерт. И дори е била ръководител на проект даже! Което не личи от отговорите и на пресконференцията. Всъщност, нормално е на нейните години да е гола и боса в тази област - и аз съм бил така. И дори това и е простено, едва ли за не я е проблем. Проблем е за мен, защото от моите данъци и плащат заплата, ползва служебен автомобил, шофьори, секретари, кабинет ... Нищо лошо, че момичето е голо и босо - просто някой го е видял докато е било голо и босо и то се е възползвало от това. И очевидно голото и босо положение на Калинката е продължило доста време, за съжаление без предпазни средства.
И се връщам към един материал на Дарик радио, докато се връщах от Ботевград преди 5 години, тъкмо в началото на мандата на Тройната коалиция. Много хубав материал, посветен на Бужка Лукич. И с паралел към хилядите бужки и бужковци в държавата, които верно са на всеки километър.
Та си мисля, ако чисто и просто е къпан милиционер, какъв ли е отговорът на въпроса "Какво е голо и босо?"