03 май 2024

Световният ден на книгата в офиса

Моят подарък е на третия ред, а моите 
подаръци са на първия горе вдясно
 В Световния ден на книгата в офиса предложиха да си разменяме книги. Записваш се като желаещ, посочваш какви жанрове харесваш, после теглиш име на някой от записаните, виждаш кого си изтеглил и какво предпочита да чете и му купуваш нещо за подарък.

Сега, аз малко изтарикатях като се регистрирах, написах само един жанр като предпочитан и той беше "Юридически трилър" по простата причина, че в този жанр първото и най-вероятно единствено име е това на Джон Гришам. Гришам е доста продуктивен писател, продължава да пише и да издава книги всяка година, а аз, благодарение на няколко руски сайта редовно се снабдявам с най-новите му произведения, къде на руски, къде на български. Последните две книги, които издаде, са "Момчетата от Билокси" и "Размяната", която последната към момента не е отразена на страницата му в Уикипедия, нито на българската, нито на руската, нито на английската му страница.

Така, пуснах въдицата и зачаках. Ходът се оказа успешен - не знам кой беше изтеглил моето име, но получих "Размяната" - единствената (засега) книга, която не съм свалил. Шансът да получа нещо, което съм изтеглил и чел не беше малък - я някоя от книгите за остров Камино, я "Момчетата от Билокси", но рискувах и спечелих, както казва Ицата Стоичков.

Аз пък трябваше да подаря книги на една колежка, посочила три жанра - Приключенски, Ужаси, Фентъзи. Аз, като книжно дете, реших да не се ограничавам с един подарък, а с два. 

Какво получих аз

В категорията "Фентъзи" и избрах "Краят на вечността" от Азимов. Една от най-интересните му книги, които съм чел. Доста ми хареса навремето, когато я четох, даже съм си я набелязал за препрочитане тази година, да видя дали ще стигна до нея. Тя си е в класическия жанр "Научна фантастика" или поне едно време така му викахме, тва "Фентъзи" много модерно и педераски ми звучи. За целта даже поръчах антикварно издание от 1981-ва година (библиотека "Галаткика"), новото от след 89-та е изчерпано в книжарниците. Във втората категория "Приключенски" избрах "А планините ехтяха" - къде по-приключенска книга от това, сигурно "Винету" или "Съкровището в сребърното езеро" трябваше да избера. Силно се надявам да ги прочете, книгите си струват.

Та така, оказа се, че не съм единственият четящ книги в тази фирма и съм много доволен, че участвах в подобно нещо - дано се задържа тук и дано тази традиция да продължи и догодина. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!