03 август 2009

Нещо хубаво от Дарикнюз

Нещо, за което завиждам на германците. Въобще, страните, които са на велосипед са в цветущо финансово и физическо здраве.


Германците предпочитат велосипед пред обществения транспорт
| 31 юли 2009 09:33


500 000 жители на Берлин въртят педалите всеки ден само в столицата, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Влошаващите се услуги на обществения транспорт, високите цени на горивата, опасенията за климатичните промени и желанието за упражнения са факторите, които допринасят 13 процента от всички пътувания в Берлин да се извършват с колело, изминавайки километри до работа и обратно.
Политици, лобисти, журналисти, бизнесмени и юристи могат да бъдат видени да въртят педалите по всяко време на деня. Сред редовните са и заместник финансовият министър Йорг Асмусен и Мартин Ванслебен, управителен директор на Камарата за индустрия и търговия. В страната, която има население от 82 милиона, има 68 милиона велосипеди, а колоните велосипеди не винаги успяват да преминат на светофар за едно светване на зеленото.
Въпреки това любителите смятат, че е поне толкова бързо, колкото метрото, далеч по-евтино от другите начини за пътуване и най-важното - местата за паркиране са лесни за намиране. Броят на заклетите велосипедисти нараства всеки ден, като 9 процента от всички пътувания се извършват с колело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!