
И отсега мога да ви кажа каква ще е съдбата им - като на стандартите "Стара планина". Първо се приеха на "ура!", после се оказа, че производителите ги "хакнаха", т.е. - пак си ръгаха соя и я караха през просото. Ефекта от въвеждането им беше, че господина Найденова обиколи магазините на малките и големи търговски вериги, погледа с гладен поглед по колбасите, преглътна малко слюнка, снимаха го покрай месарските и млечните витрини (забрави да вземе една палка салам и да викне "Ово е стандарт!") и гордо обяви, че това, дето го не яде кучето му, вече и ние няма да го ядем.
Да бе!
Много скоро стана ясно, че народа е на друго мнение, и независимо от усилията на правителството в областта на земеделието и хранителната промишленост, поради провала в областта на финансите и все още ниските доходи на населението, продуктите с марката "Стара планина" са в ролята на музейни експонати по магазините - гледат ги, ма никой ги не пипа. Доказателствата за това - тук, тук, тук и тук.
Видимо от днешната новина, това не отчайва господина Найденова, който напиня за нова порция стандарти. Те ще покриват маслото, прясното мляко и айряна. Тези продукти, които до този момент са се продавали като мляко, масло и айрян, в бъдеще време ще трябва да се продават на отделен щанд и под друго търговско наименование.
Което не означава, че бедният български народец няма да ги купува.

Идеята ми обаче е, че всичко е въпрос на цена и покупателна способност. Може и 20 стандарта да въведе господин министърът (а за това малко по-надолу), може и въобще да забрани производството на храни със субпродукти и заместители, от това на хората няма да им стане по-топло.
Същата история и с прясното, и с киселото мляко - от години се правят от сухо мляко. Затова купеното прясно мляко от пазара не се заквасва от купеното кисело, това е публична тайна откакто Данон стъпи в България.
И според мен малко цинично идва при минимална работна заплата от 290 лв да говориш за качество на храната. Да, качествената храна е скъпа - а колко от българите могат да си я позволят? Или истинското сирене и истинското кисело мляко ще минат в категорията "деликатеси"? Защото кой ще си позволи да даде 2,50 лв за 250 гр масло по стандарт, когато онова, дето не е по стандарта, е 1,50 лв за същото количество? Пък да не споменавам, че има и маргарин. Когато получаваш 450 -500 лв заплата и имаш да плащаш ток (който пък скача от 1 Юли с 10%), телефони, вода, парно, кредит (не дай, Боже!) или каквото и да било - за кое по-напред? На колата зимни гуми ли да купуваш, на децата за джобни ли да даваш, или да си купуваш сирене и айрян (това с айряна е особено важно, задължително трябва да има стандарт за него!) произведени по Миромършовите стандарти?
Вярно, сега някой ще каже - не, господин министърът не прелива от пусто в празно, той иска ред да сложи на пазара!
Иска нъцки. Той, ако наистина искаше, досега да го беше сложил, има достатъчно инструменти за това и без въвеждането на стандарти. Само че как я мислите тая, че точно тоя министър ще сложи ред в производството на храни, след като народонаселението го нарича Мършата? И точно с въвеждането на стандарти ли ще стане тая работа? Сега ще ви обясня как няма да стане.
В нормалните бели държави стандартизацията е процес, който протича отдолу нагоре - т.е., производителят се бори неговият начин на производство да залегне в национален стандарт, така че всички да произвеждат като него. Иначе - не могат да предлагат продукт със същото название, защото не отговаря на стандарта. До тук нещата изглеждат еднакви, но забележете с какво започнах - стандартизация отдолу - нагоре. Е, в такъв случай логичното би било производителите на храни да се съберат някъде (примерно по браншови организации) и сами да си сложат работите в ред. Сами би трябвало да решат кое се нарича "сирене", кое е "парено сирене", кое е "свежо сирене", кое е "млечен продукт от соя и сухо мляко за бедни". Аналогично и с млеката и месата. След което да го предложат тоя стандарт на Българският институт по стандартизация, който да го въведе. Спазването му е пожелателно, но тежко и горко на онзи, който си пробутва сурогатите за отговарящи на изискванията на стандарта.
Да виждате някъде да съм споменал държавата, министерството, господин министъра?

Контролът пък се извършва най-често от т.нар. Нотифицирани органи - ТЮВ, Лойдс регистър, Бюро веритас и др. - пак неправителствени органи (което не изключва и държавата да контролира нещо си, но то е в изключителни случаи).
От цялата тая работа имам чувството, че в скоро време ще имаме нова порция "утвърдени" стандарти (що за животно е това!?), тоя път може "Черно море" или пък "Родопи" да ги нарекат - все тая, на народа няма да му стане по-топло. Хората пак ще посягат към най-евтинкото, а не към най-качественото - просто защото толкова могат да си позволят. Най-много домашният любимец на всенародния любимец Миро Мършата да е щастлив от храната си.
Което определено прави поне една щастлива душа от стандартизационните напъни на господин министъра.
Аз само не мога да разбера, какъв е тоя стандарт, който е за десет типа продукти. Стандарт, поред мен, трябва да е нещо, което се отнася за всички млека, да речем, примерно всички да са с бацилчето, процент сухо мляко да не надвишава еди колко си ... За саламите - мазнини, не над еди колко си, месо, не под еди колко си ... За всички видове. Не за един продукт на щанда.
ОтговорИзтриванеЕ, стандартът няма да е един за всички, вероятно ще се подготви стандарт за всеки хранителен продукт. Въпреки това нищо няма да стане, не е работа на държавата в лицето на министерството да се занимава със стандарти. Още повече след неуспеха на първите стандарти "Стара планина".
Изтриване"Работна група в МЗХ направи промени в наредба за специфичните изисквания към млечните продукти"-заглавие в едно от специализираните издания на една от браншовите организации. Зам.министърът е внесъл доклад за одобряване на проект на Наредбата. Аргументите са намаленото количество на изкупуваното сурово мляко от млекопреработвателните предприятия, ниската изкупна цена на суровината, внос на сухо мляко и млечни продукти.Според зам.министъра в действащото законодателство липсват ясни критерии за продуктите, които трябва да се наричат млечни.В новата Наредба е дефинирано понятието "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко". С Наредбата ще бъдат въведени унифицирани критерии за производство на млечни продукти.Имитиращите продукти , съдържащи в състава си мляко се предлагат в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".
ОтговорИзтриванеПърво - новината от дир.бг е за стандарти - едва днес започнаха да се появяват новини за промени в наредбите.
ОтговорИзтриванеВторо - идеята със стандарта е хубава, но съм описал начина, по който трябва да дойде на бял свят този стандарт. От страна на министерството нищо няма да стане, производителите сами трябва да си заложат някакви правила.
Трето - покупателната способност. Не се ли вдигнат доходите на хората, пак се ще се купува кисело мляко Клевър и Аро, независимо какви боклуци слагат в него. С маслото е същата история.
На мен ми направи впечатление, че се смесват стандарт и наредба. И сега има стандарти, но те не са задължителни, въведоха стандарта БДС за киселото мляко и някои фирми произвеждат продукт по този стандарт.Всяка фирма си произвежда продуктите по свои фирмени стандарти, но не е проблемът в това, защото документацията е била одобрена преди това от Министерството на здравето (нали това е е най-важно продуктите да не вредят на здравето, да са безопасни). Качеството е друга работа, то продава, има икономически ефект. Проблемът е в подвеждащата информация, не се коректно означава какво съдържа продукта, какво е вложено в него.Масово се използват заместители на основните съставки и не се обозначават. Причините са ясни. Основната суровина е суровото мляко, но то е недостатъчно и трябва да се внася отвън суровина. Но това е невъзможно от технологична и икономическа гледна точка. Затова се внася сгъстено (кондезирано)и сухо мляко. Няма лошо, те са от мляко и не съдържат чужди добавки. Но за по-евтино се внася обезмаслен продукт и се добавя чужда, растителна мазнина. Това сваля себестойността на продукта. Покупателната способност на хората е такава, че те купуват най-евтиното. И сега има надпис, че сиренето е с растителна мазнина, но цената е по-ниска и си купуват от него. Не мога да коментирам нещо, което не познавам по същество, но вероятно идеята е в основните млечните продукти да няма никакви чужди добавки, каквато се явява растителната мазнина,които ад заместват изцяло или частично , която и да е млечна съставка, за да се наричат млечни.
ОтговорИзтриванеА за маслото, там е друга история.Това производство е неефективно, от 100 л мляко се получават само 4 кг. масло. Няма самостоятелно производство , обикновено се прикрепва към друго основно производство, там където имат огромни количества за преработване мляко. Качественото трябва да съдържа не по-малко от 82 процента мазнина, но цената му е твърде недостъпна за повечето хора. Затова евтините масла са с повече вода и ги смесват и с растителни мазнини. Проблемът отново е, че не трябва да ги наричат масло, а продукт за мазане или нещо подобно. Видях в сайта на "Вълчев", че тези масла с по-малко съдържание на мазнина са специална разработка и са ги нарекли диетични. Те май не произвеждат така масово екстра качество масло.
Вижте сега, аз не смесвам понятията "стандарт" и "наредба" по простата причина, че пиша специалист по стандартизация - имам следдипломна квалификация по стандартизация (а също така "Стандартизация и метрология" ми беше една от дисциплините в ТУ - София). Бъркат я от Министерството на земеделието в старанието си да демонстрират някаква загриженост за това какво ядем.
ИзтриванеНищо лошо, добро намерение - само че, пътят към Ада ... нали знаете?
Вместо Министерството да се занимава с наредби и стандарти, по-добре е да притисне браншовите организации - на месари, млекари, мандраджии - те самите да определят какво е "сирене", какво е "прясно мляко" и какво е "масло" - и съответно кое е "продукт, съдържащ ..." или там както ще го нарекат - и да определи(в наредба, в закон) кой ще извършва контрола върху храните. За целта е необходимо да се създадат или да се обновят съществуващите лаборатории на ХЕИ, самото ХЕИ (или лабораториите) да НЕ СА държавни, може да се публично-частни дружества и контролът също да не е от страна да държавата - ТЮВ ли ще е, СЖС, Бюро веритас, Лойд регистър - който ще да е, да не е държавата.
Имайте предвид, че това е много сладък бизнес и е голям лост за управление на малките и средни фирми, каквито се явяват производителите на млечни продукти.
Не споря кое е по-евтино - въпросът е, че когато ядете нещо, произведено от украинско сухо мляко (вероятно радиоактивно) и добавена растителна мазнина и соя и това под названието "сирене", рано или късно стигате до Онкологията. И тогава спестените от евтиния продукт пари ги давате за лекарства, които . няма какво да се лъжем - забавят, но не лекуват.
Така че, ако господин министърът е решил да тури ред на пазара, виждате откъде трябва да започне - тоест откъде е трябвало да започне още 2009 година - а сега сме средата на 2012. На това му се вика назлъндисване. И е близко до ума да се сети човек, че всъщност подготвяните промени (независимо в какъв вид ще са - стандарт или наредба) - са поредния опит от страна на управляващите да подчинят част от бизнеса у нас.
Не се интересувам от 4-5 години какво се случва със законодателството при храните. Трябва нещо да се направи от страна на държавата и това е контрол и ясни правила за бизнеса. Преди години предприятията бяха държавни и се спазваха БДС за всички хранителни продукти.Освен, че пробите на суровини и готова продукция се изследваха в заводските лаборатории, се вземаха независими проби и от ветеринарни лекари, които се изследваха в техните лаборатории. Контрол от ДВСК за животинските продукти и от ХЕИ за неживотинските продукти. После ХЕИ стана РИОКОЗ. ДВСК остана със същото име. Бизнесът стана частен и се повери контролът в ръцете на специалистите от самата фирма, заложи ес на самоконтрола и съзнанието на производителите. Държавата в лицето на РИОКОЗ и ДВСК продължи да упражнява контрола си. Но междувременно се въведоха едни книжни проверки, на бумащината, а там всичко е окей.Есни системи за самоконтрол и проверка на тяхното водене. Един ветеринарен лекар си има няколко предприятия , които контролира. Нали разбирате, че неговата заплата идва от тях, да не е луд да си отреже клона. Ако няма предприятие, няма и ветеринарен лекар. Започва със съкращение на лекари, а следва закриване на служби или обединяване. Пак станаха някакви структурни промени, появи се Агенция по качество и безопасност, която обедини всичко и там се наблъскаха само ветеринарни лекари, които някога отговаряха само за жинотински продукти, но сега разбират и от плодове и зеленчуци. Може и да греша в изводите си, но вчера видях в един репортаж една служителка на агенцията да мери дължината на краставиците и да обяснява за изискванията към доматите. Нали разбирате старите кадри няма къде да отидат, те просто се прехвърлят в новата структура. Но с какво да ги виним и те трябва да работят нещо. Няма животновъдство, няма суровина, всичко се внася и преработва. Това е големия проблем. Ето тук трябва държавна намеса. По-голямото количество води до по-малки разходи. Искаме от скъпа суровина да произвеждаме евтина продукция. Е, няма как, затова е наред изобретателността на производителите, за да оцелеят иначе фалират. Няма производтво, няма да има и преработка в бъдеще. Всичко е компромис, работа на парче. Не само в тази сфера, във всичко. Случи се нещо и хоп да променяме законите, после се жалваме от това, че сме ги променили, преди било по-добре и така до безкрая.Няма идея, умисъл в това, което се прави, само закърпване на положението. Изведнъж решихме ,че трябва да се работи в интерес на потребителите, но за сметка натискане на българския бизнес, който едвам оцелява и нищо по отношение вноса на "боклукчиви" евтини храни. Със забрани не става, но не може да правиш само изхвърляния за загриженост, защото едното е свързано с другото. Подобри условията за бизнес и когато хората забогатеят сами ще отхвърлят лошото от доброто.Няма да се прави компромис с качеството за сметка на цената.
ОтговорИзтриванеКато се замисля тези промени в наредбата важат само за българските производители. Тази загриженост за българските потребители няма как да спре вносните нискокачествени продукти.Ние именно от чужденците се научихме да произвеждаме салам без месо. Точно в годините на прехода се появиха новите технологии, заедно с адитивите от Германия.Масово започна да се влага какво ли не вместо месо и постепенно хората започнаха да свикват с това.Няма как телешки салам да струва 84 ст, а като прочетеш какво съдържа, всичко друго, но не и телешко месо.А нали сме част от ЕС, май и там има храни за бедни и за богати. Няма защо да променяме нещо, не може да се унифицира това.Да не се хвърля прах в очите на хората, защото всичко е по старому, а само етикетите са нови. Да хвърлят усилие в това, как да привлекат и създадат сигурност за бизнеса на производителите. Защото малкото суровина е свързана с висока изкупна цена и непродаваемост. Това води до унищожаване на стопанствата поради нерентабилност.Преработвателите са на свободния пазар и са намерили решение, вместо родна суровина, вносна, но евтина и с постоянно и гарантирано качество. Все пак са направили огромни вложения в сгради и оборудване, искат да изнасят продукция извън страната, трябва да се подсигурят.Имат пазари и изнасят.Но онези малките и средни производители, какво правят? Конкурират се с вносните нискокачествени и евтини продукти. Никой не се замисля, че купувайки родна продукция инвестира в българската икономика. Това запазва работни места и повишава покупателната способност на хората. И какво излиза, ние нямаме икономика и визия за развитие.Кърпим дупките, вместо да наложим нов асфалт.За да искаш, първо трябва да дадеш. Хубаво е да изискваш по отношение на предлаганата продукция, но е хубаво и да проследиш преди това къде са проблемите и да тръгнеш от тях и решаването им. Не може на няколко месеца да променяш правилата. Кой ще прави бизнес при неяснота след няколко месеца?Трябва морал и традиция!Стига сме привнасяли чуждото, то е като вклинено, личи си, че е различно.
ОтговорИзтриване