08 април 2012

Брат на ..., тренирал с ..., играл в ...

Кевин Амунике
Котка в чувал купували ли сте? Е що бе, к`во толкова? Да бе, не се купувало - не ми лежете на тая. Че то ако беше така, в А група кьорав чужденец нямаше да дойде.
Ровейки тия дни из нета попадам на една новина в Гонг-а, от там се поразмислих, поприпомних си някои бомбастични изявления в последните години - оказа се, че сме направо световни шампиони в дисциплината.
Например ей тая сиамка - Кевин Амунике. Оказа се, че освен като брат на Емануел Амунике, той с нищо друго не е известен. Адски се кефя на представянето му в "7 дни спорт":
  • той е крило в отбора на родния град на Жозе Моуриньо (друго си е все пак!);
  • тренирал с Бенфика и дублиращия тим на Порто (ако беше и играл за тях направо не ми се мислеше);
Карлос Диого
След такива впечатляващи факти направо си е едно малко чудо как от ЦСКА са изпреварили Барселона, Реал М и Байерн в тази трансферна сага.
Очевидно в чорбата са спецове по такива скрити таланти и неоценени/преоценени стоки, щото в този сезон продължават с купуването на котки в чувал на килограм - като се почна от тази персийска котка - Карлос Диого и се мина през Фернандо Ескрибано, порода свинкс! Е, вярно, Диого си поигра малко на котка и мишка със славната армейска чета - иди ми - дойди ми, ще играя за вас - не ми се играе за вас и прочие демонстрации на котешки характер, като в крайна сметка не записа и 1 минута за "убиеца на гиганти" от Борисовата градина. Не че и в неговата визитка не липсват будещи уважение факти: 
  • цял сезон в Реал М с цели 13 записани мача (и това в отбор, който играе 38 мача за първенство, десетина за Купата на краля, и още десетина в Шампионската лига + разни контроли).
  • над 100 мача в позападналия отбор на Реал С (все Реал де); 
  • цял полусезон този иначе толкова симпатичен млад футболист е без отбор - то си е направо престъпление, че от ЦСКА го забелязаха чак зимъска, то пък не били и само те, тя стана една ...
Фернандо Ескрибано
Според мен във визитката му вече е записано на по-първо място - "искан от ЦСКА София, и дори подписал с тях!" - това ще му е достатъчно да си намери приличен отбор.
Докато Ескрибано откровено отстъпва по бомбастични факти от визитката си, но все пак трябва да го отбележим и него:
  • на 18-годишна възраст е привлечен в школата на Реал М и има цял 1 (словом: един) мач изигран за тях!
  • От месец май 2011 също е без отбор. 
Доста постна откъм будещи възхищение епизоди - например, можеха да напишат, че е носил вода на Фернандо Йеро например, гонил топката на тренировки или пък е затоплял тоалетната седалка на Икер Касияс. Все неща, гарантиращи моментален трансфер в отбор от призовата тройка на всяко едно източноевропейско първенство. И понеже ЦСКА е клуб с традиции във всяко едно отношение, включително и във фелинологията, продължават с традицията да купуват котки в чувал с впечатлителни визитки - последната е руската синя котка Раул Мартинс (той само на проби, но ...). Въпреки 24-те си години, Раул има във визитката си факти, за които Меси, Роналдо (и единия, и другия) и Рууни направо могат да завиждат:
  • Роден Кабо Верде, натурализиран анголец и португалец (тоя все едно за екскурзовод на сафари го вземат);
  • Играл изключително за четвъртодивизионни португалски клубове, като дори един сезон е играл и в трета дивизия;
  • Преминал в първенството на Ангола - страна-финалист от СП 2006 - играе за елитния Кабускорп заедно с 39-годишния Ривалдо (който пък стана известен с трансфера си в узбекистанския Буньодкьор).
Раул Мартинс
Не е ясно дали и той не топли седалки, не носи конуси и не гони топки, но поне щом е играл заедно с Ривалдо, няма начин да не е добър. Мое скромно мнение в случая е, че май по-добре щеше да е като се пазарува от Кабускорп (тази люпилня на таланти в Африка!) по-добре да бяха платили за самия Ривалдо - първо, той очевидно няма нищо против екзотичните футболни дестинации, а ние с пълна сила сме се засилили да ставаме една от тях. Второ - видно е, че Ривалдо няма и ни най - малко намерение да окача бутонките на пирона; след като Черно море се вреди за Марио Жардел, и то след 7 години пауза в кариерата му, що пък Ривалдо да не дойде на "Армията", и то без да е прекъсвал и да се е превърнал в шкембест чичко като Роналдо?
Тони Калво и Ларс Рисп 
А преди години пък, пак в ЦСКА имаше някакъв шемет, Хамилтон Рикард, който също имаше визитка на някаква футболна Пепеляшка - купен от тоя, продаден на оня, от една страна в друга, от една дивизия във втора, и накрая - под наем за 2 месеца в ЦСКА. Тук поиграл, там поиграл и накрая в уругвайския Данубио, който е основан от българи - емигранти. Ирония, а? Него го помня не толкова с вкарани голове, колкото с гостуването му в "Спортен свят" и как Крумчо сам задаваше въпросите си на английски към своя гост (демек, вижте ме какъв съм умен!).
Любимият на сърцето ми Левски не изостава от армейците - напротив, и там купуването на котки в чувал се е превърнало в нещо като спорт за мениджърите на отбора. Там направо избиха рибата с Тони Калво - нищо лично, дори чета, че напоследък се е поразиграл нещо, ама и неговото представяне беше малък цирк:
  • юноша на Барселона;
  • играл за втория отбор на Барселона;
  • играл в цели два мача за купата на Каталуния - срещу Химнастик и Еспаньол (бас държа, че и Еспаньол са пуснали отбор дълбоки резерви в тоя турнир); 
  • играл заедно с Пике, Фабрегас, Меси и Валдес (да му се неначудиш на Гонзо, като е тръгнал да пазарува от школата на Барселона баш тоя ли успя да вземе? На Меси какво му е - ей на, играе си момчето и вкарва);
Каква ли котка е Тони Калво? Хайде да заложим на британска късокосместа.
А заедно с Калво в Левски акостира и Ларс Рисп - норвежкия горски котарак. Рисп също имаше достойна за уважение визитна картичка - една сюрия турски отбори, поне първодивизионни, чат-пат поритване по родната Скандинавия и цели 3 (словом: три) мача за "Тре крунур"! Плюс мачове срещу Гонзо навремето в Турция - това си е напълно достатъчно за трансфер в Челси, ама тоя път ще духат супата! Ние сме първи!
Сюлейман Диамутен
И понеже лятната селекция на котки в чувал се оказа особено успешна за сините, зимната също продължи на същия принцип - купихме йоркската шоколадова Сюлейман Диамутен. И той бая футбол е видял, и той бая е поиграл:
  • къде в трета, къде във втора дивизия - Лукезе, Лече, Перуджа;
  • дори за кратко е бил съотборник на невероятния Валери Божинов (на чиято сватба с Николета Лозанова по непотвърдени слухове съотборниците му в национала му пожелавали "Хайде, Валерка, таз година булка, догодина - гол!);
  • преди да подпише с Левски за една година три пъти е даван под наем в три различни отбора, като най-много срещи - 13, е изиграл за еврогранда Бари;
  • все пак и нещо наистина положително - 44 мача за националния на Мали (+ Рисп с неговите три щеше да стане много стабилна защитна двойка).
Дори има и един незакупен, но дошъл на проби - Зезиньо. И той с мачове за младежката гарнитура на Бразилия, и той на 19 години, и вече съотборник на Неймар и Гансо (тоя втория не съм го и чувал, признавам си). Вярно, като за център-нападател нещо вкарването на голове не му се отдава - предния сезон 12/0, този 19/0, но Зезиньо е млад, живота е пред него и най-важното - бил е съотборник на Неймар!
И това само тази година - да не припомняме знайни и незнайни бразилци, събирани от Наско Сираков по плажовете на Рио и разни сръбски футбалери и откровени недоразумения.
За треньорските назначения - Ратко Достанич, Гьоре Йовановски и прочие ментета направо да не започвам, че няма да ми стигнат породите котки. 
Зезиньо
А само като си спомня, че само до преди 20 години Левски и ЦСКА играеха с едни и същи състави с години! И за да се вредиш в първия отбор трябваше да можеш нещо повече от това да риташ силно и на високо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!