29 април 2012

Белене, моя любов!

Имам едно неприятно усещане, че "единствената алтернатива" на управляващите играе за равен мач догодина.
То не беше "Белене" - отворена след вота догодина, то не бяха референдуми, обзалагания, то не беше чудо. И вместо да обере протестния вот срещу Бойко и милиционерите, Станишев ще остави хората по домовете им - в комбинация с Първанов, разбира се.
Че нали Първанов беше 10 години президент на страната - толкова ли не намери време да организира и проведе един референдум за бъдещето на АЕЦ "Белене"? Особено след изборите от Юли 2009, след идването на ГЕРБ на власт. Сега какво, сетила се Мара да се побара ли?
Съгласен съм, че АЕЦ "Белене" беше шанс за България, който с лека ръка пропиляхме и то по заповед на новия ни Голям брат отвъд океана. Не ги вярвайте тия медени приказки, че Хилъри е дошла за 5 часа в България и Бойко и е рекъл "Глей, сега, АЕЦ-а ще си го строим, а тая с шистовия газ нема да стане скоро, че опасно много. И виж там нещо, измисли за визите!". Точно обратното е било - бъдете сигурни, че тя е строила в две редици нашите юнаци и им е навила гайките - и за АЕЦ-а, и за газа, и за визите, и за Левски и ЦСКА дори. Ако някой си мисли, че американците са станали световна сила, щото ходят да се молят на Сульо и Пульо и да си играят на демокрация, нека си помисли пак. И да погледне към Корея, Виетнам, Панама, Ирак, Афганистан и Косово. Все едно на руснаците не им стана ясно откъде духа вятърът. 
Лошото е, че златното време го загубихме точно по времето на Станишев - той имаше достатъчно време да се погрижи Втората атомна да започне да се строи, така че в 2009 година нещата вече да са необратими (и в случая Борисов е прав). А не сега да ми дрънкат глупости с Румен Овчаров - онзи, дето отказа RWE от участие в проекта - печалбата щяла да бъде 200 млрд евра (ако се вярва на Румен Овчаров, RWE още са в проекта като стратегически инвеститор, но не така смята мениджмънта им). 
Тия 200 млрд - и те ли по трънския курс?
Ей тия неща очаквам да чуя от Станишев, Първанов и Овчаров - за директивата от Хилъри, за пропиляната възможност, за некомпетентното управление на Борисов. Защото никой не каза, че колкото и да струва централата, колкото и пари да извади българската страна, това ще са пари, които ще се завъртят в българската икономика - ще се плаща за оборудване, строителство, контрол, проектиране и т.н. - и преди да се пререже лентичката на обекта тези пари ще са се завъртели двойно и тройно през фирмите преди да се върнат в хазната. 
А с това трябва да се започне - на чист, на обикновен простонароден език. 
Защото знаете ли какво се набива в очи? Станишев говори за референдум, ако спечели изборите, но не казва кога ще е този референдум; той може и в края на 2013 да е, а може и месец преди следващите избори през 2017 да е - демек, да си довършим работата. 
Щото, Сергейчо мамин, на мен ми трябва правителство, което отваря проекти в България и създава работни места у нас. А ако твоята цел е на пресконференцията след една година да обявиш, че си затвърдил позицията си на "единствена алтернатива на управляващите" и да се обявиш за победител, най-голямата партия в ляво, най-голяма опозиционна партия и че си спечелил в Полски Тръмбеш - по-добре не се хаби. Нито ще бутнеш Борисов, нито ще се пребориш с Първанов, нито централата ще построиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!