09 февруари 2011

Страната на киселите матраци

Интересни хора ни управляват. 
Интересни.
Единия вместо учи чужди езици, ходил да рита топка. `Ма не станал ритнитопковец, а пожарникар, защото заради дядо му не го пуснали да стане ченге от ДС. Толкова за него.
Другия пък за нема и двайсетина години си спестил така, неко` лев настрана, та си купил апартаментче. И така 6 пъти. Пък и спестовността му била патологична, барабар с апартаментите и едни консултации давал, та и настрана заделял по некоя и друга стотинка, та му станали 360 000 лв за нема и петилетка. Направо да се чудиш как не са го снимали още с ония касички, металните, на които пишеше ДСК преди 25 години. 
Да спомена и една женица, която прати Грузия в Близкия Изток докато заемаше поста външен министър и която, казано на уличен  министър-председателски език, "беше се утепала" за еврокомисар, щот` видите ли, фрау Меркел лично и се възхищавала на немския. 
Черешката на тортата, върха на сладоледа обаче в екипа на премиера е господина Дянкова. Той, ако си спомняте, ни беше представен като "един от 500-те най - цитирани в света икономисти" когато го гласуваха в Народното събрание за министър. Това, между другото, е нормална реклама за момент, когато нямаш какво друго да посочиш. Примерно - публикувани трудове, работа в престижни финансови институции. Макар че този навик, да се представят за преуспели не чак толкова успешни кариери го имаме още от времето на Царя - тогава и Велчев, и Ники Василев, и Пламен Петров, и оня, дето беше продавал ножчета Жилет, ама му забравих името - всичките бяха успели до немай къде си на Запад. Вярно, че във финансовите структури, от които идваха, обикновено имат президент/ шеф на борда на директорите и 20 вицепрезидента, отговарящи за различните сектори или региони и всеки един от вицепрезидентите командва секретарка, един - двама стажанти, чистачка и максимум двама - трима служители, ама нейсе - успели са ни момчетата, а ние тук нищо не разбираме и само завиждаме. Ориент ... Не се разбра що не сме взели някой от "300 -те" или направо "100-те най-цитирани" в света за финансов министър, но както и да е, ние сме малка държава, и на 500-те сме петимни. 
Само че вчера тоя юнак да вземе да се изтъпани по светлейший пример, на една лекция в НБУ (то малко странно иде това, образователният министър бивш ректор на НБУ, сега Дянков лекция чете там - ако има и финансова страна, нещо става мътно) и да каже приблизително следното
Изчисления на Money.bg показват, че за да достигнем средното равнище на БВП на човек от населението в ЕС икономиката ни трябва да нарасне с 300%. Запитан кой ще бъдат двигателите на такъв растеж Дянков заяви, че със сигурност това няма да са новопостроени хотели по Черноморието. Ще се разчита на износа и конкурентоспособността на българския труд, посочи финансовият министър. Той посочи, че през миналата година страната ни е влезнала в челната тройка по производство на велосипеди и матраци, като сме пробили на пазарите в Южна Америка, Пакистан и др.
Разбрахте ли? Ако не сте - това е поредното плямпалце, което е нищо друго освен много въздух под голямо налягане. И най-странното е, че гьонсуратлъка вече се превръща не само в официална държавна политика - той става модел на поведение, не житейска философия. 
Като трябва да спомена, че в ТВ-репортажа дори забрави точно какво сме произвеждали, та трябваше от залата да му припомнят точната дума.
Ти какво имаш в главата, бе Дянков, пълнеж някакъв за дюшеци и възглавници ли?

Добре бе, Смехурко, изнасяш лекция - като кажеш А, кажи и Б. Като кажеш, че ще се повишат за 10 години доходите, обясни как - те тия студенти затова са дошли там, затова от твоите уста искат да го чуят. Иначе ние тоя филм вече го гледахме в началото на века - само че тогава бяха 800, а не 3650 дни. То на нас вече ние все едно де за срока де. Пък не се намери една Кулишева и за теб, да попита "Извинете, професор Денев, бакпулвер ли ще произвеждаме вече?" Ти недей смята хората за по-тъпи от тебе, свърши тая. Или най-малкото, тия, дето са на лекцията ти (освен клакьорките, разбира се) са що-годе умни и кадърни хора, не случайно са станали студенти (макар и в НБУ). И те затова са там, да си видят бъдещето, да се ориентират един вид. И какво излиза - "Абе вие хубаво си учите тук, ама бачкатори ше требват, некой требе да бачка яко, за да стигнем Европа", така ли?
А понеже в посочения цитат на господина Дянкова се споменават велосипеди, и съответно пазари, на които сме "пробили" - от собствен опит знам, че читав велосипед тип "citybike" в Белгия и Холандия струва 1300 Евро. Като го погледнеш, кола втора ръка е 2 - 3 000, велосипеда е речи го, наполовина. Вярно е, че Пакистан е много по-голям пазар на велосипеди, вярно е, че от Пакистан до Индия и Китай разстоянието е една крачка, колко му е да стъпим и там. И какво значи в случая пробихме на еди кой-си пазар - някой завод за матраци е получил поръчка за 2000 матрака/велосипеда от 170 милионен Пакистан ли? Ебати пробива, господин министре.
Най - вероятно с днешния си пост ще допринеса за придвижването на господина Дянкова по - напред в престижната класация за най-цитирани икономисти в света, а самият господин Дянков с вчерашната си лекция сам се е придвижил назад в класациите за най-читави икономисти.
Онези класации, които сериозните фирми взимат под внимание, когато назначават някого на работа. И които, очевидно, няма да се заинтересуват от господина с постната пица след края на мандата му.
А на Страната на киселото мляко и слагаме кръста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!