19 септември 2011

Гневиш се, Юпитере ...

Още сутринта видях тази новина и реакцията на Тъпанарят от Банкя, но чак сега сядам да коментирам, а предвид часовата разлика с България май дори е вече късно. 
Все едно.
Очевидно Борисов съвсем си е повярвал и се е взел прекалено на сериозно. Само че не е отчел факта, че ако за министрите му върви репликата "Те се събраха и аз реших", тук става въпрос за гражданите на България - тоест, и за потенциалните му избиратели, и за тези, които вече са гласували за него. Пък и да не са, хора българи са. Да не говорим, че събитията се развиват в Добруджа - а когато аз едно време учих Родинознание в училище, първото нещо, което се казваше след "Добруджа" беше - житницата на България; и не е все едно какво ще решиш да правиш там. 
Пука му на Борисов, като няма хляб, ще ядем пасти - малко ли пари направи покрай Цветелина?
Да, но мен ме притеснява когато премиер-министърът се държи като селски бег и пренебрегва мнението на хората около него. Само дето бухалката му липсваше в случая. Или още повече - ще спомена един епизод от "Задочни репортажи" на Георги Марков. Там той описва по следния начин една реч на Венелин Коцев на рождения ден на Дечко Узунов: Коцев дошъл вместо Тодор Живков и като поздравил юбиляря, взел в едната ръка филия хляб, а в другата нож от масата и казал, гледайки към единствените двама писатели на вечерята - Марков и Стефан Цанев - "А на писателите "там" искам да напомня, че в едната ръка държим хляба, а в другата ножа!". 
Точно на това ми прилича Борисовото "Ще подпишем на инат!". Де такава твърдост да имаше у Борисов и за Бургас - Александруполис (не, там референдум имаше - защо тук няма?), за Белене, за какво ли още не. Позицията на Борисов е всичко друго, но не и държавническа - прилича на самозабравил се селски кмет, увикващ селяните, които не искат да влязат в ТКЗС-то. А изказването му е поредният пример за ограничения му капацитет и за абсурдността на българската политика на върха да застават слабообразовани, полуграмотни и недоразвити умствено хорица. Господин министър - председателю, агитките, които ви подкрепят по един или друг повод, които са организирани от вашата партия ГЕРБ - те не изпълняват ли партийни поръчения? И ако агитката в Добрич е изпълнявала партийна поръчка, това прави ли добива на шистов газ по-безопасен? 
Без да изпадам в крайности, без да отивам от единия полюс в другия, но все пак трябва някой да попита премиерът дали е чел ето този материал? Не е писан от Карл Май и не се разказва за индианци в него, но въпреки това е интересен.
И нямам нищо против добива на шистов газ в България - не съм такъв нихилист. Но на фона на абсолютната хвалипръцковщина на правителството, на фона на постоянно сменяните цели пред правителството - при нито една постигната, нито ERM2, нито Шенген, нито магистралите (засега); на фона на грамите, извадени на показ от Уикилийкс и правителствените лупинги относно ГМО - да се правиш на бабаит за шистовия газ нещо не иде на място. Пък и в крайна сметка, никой от правителството, включително и министър Трайчо (отявлено проамерикански настроен, но да не ви прави впечатление, Америка не е Русия) не е обяснил как точно ще стане добива на газа, какви ще са последствията и кой ще следи дали всичко е в описаните рамки? Че то който и да следи, нали и той хляб яде, нали и той семейство храни - кой в България е спрял или ще спре властимащите от каквото и да било? 
Та да се върна на бабитлъка на Борисов - от една страна размахва референдума на бургазлии пред Русия с думите "И аз много го искам тоя петролопровод, ама няма как, референдум ...", от друга набързо наби обръчите на добричлии да не знаят толкова много, влизайки в позата на справедлив гняв. Просто вятърът духа от Запад.
Липсата на образование у Борисов му позволява да се сърди на обикновените хора и да ги обвинява, че са го ядосали.
Липсата на образование у Борисов му позволява да не знае поговорката "Гневиш се, Юпитере, значи си виновен!".
Липсата на образование у Борисов и ограниченият му умствен капацитет оправдават днешната му реакция и изявлението му, но също така подсказват, че вероятно вече някъде е взето решение и протестите са просто кучешки лай по кервана.
Борисов очевидно не може да разбере едно - ако Тодор Живков е бил търпян толкова години, то е било защото по негово време и Кремиковци, и Химическият комбинат в Девня, и циментовите заводи, и Химко - Враца, и нефтохимическият комбинат в Бургас, и КЦМ - Пловдив, и ОЦК - Кърджали, и дори построеният от Червенков медодобивен комбинат в Златица - те дори да замърсяваха околната среда, все пак даваха пари да се поддържа и да се поправи стореното. Отделно, че ефекта от тяхната дейност сумарно пак е далеч от ефекта от добива на шистовия газ (поне според зелените, виж линка по-нагоре). Тоест, Тодор Живков имаше държавническа позиция и съумяваше да отстоява по някакъв начин българските интереси.
А какво да кажем за Борисов, който чака да чуе "Congratulations, General"?
Май той самият не е наясно, че това е нещо повече от Царичинската дупка, да я изкопаеш и като не става - да я заровиш обратно.
И май затова е ядосан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!