14 октомври 2018

Моделът на Бащицата


Бащицата се е разпоредил GP Group да бъде извадена от проекти с държавно и европейско финансиране.
Разпоредил, разбирате ли? Явява се като Свети Георги да отсече с меча главата на лошия змей, който краде от залъка на хората. Или като Архангел Михаил, да въздаде справедливост.
Интересно, в тази държава няма институции.
Няма съд, няма прокуратура, няма ДАНС и финансово разузнаване, няма закони, всичко става по заповед на Бащицата.
Интересно, ако GP Group подаде най-ниската или най-изгодната оферта за строителство на път или на нещо си, няма значение на какво, стига да е с европейско финансиране, тръжната комисия на какво основание ще ги дисквалифицира, устно указание от страна на Тиквоча ли? 
Сякаш нямаме държава, сякаш венеца на 13 века развитие на държавността ни е накрая да става каквото каже някакъв полуграмотен коф-помпиер.
Това е върхът на Модела на Бащицата.
Не съм историк, не съм и някакъв велик анализатор, но това си е заложено у нас от Освобождението насам. Може да е привнесено от Русия, с нейния Батюшка-Царь, може да е свързано с начините на управление на Първото и Второто българско царство, когато начело на държавата е стоял цар и който е отсичал и неговата дума е била закон, не знам. Но каквато и да е била традицията, какъвто и модел да следваме, това трябва да спре.
Ако погледнем Третото българско царство например, в началото му Александър І се хлъзва по модела на личното управление, който обаче не продължава дълго. Може да се е убедил, че така не става, може да е решил, че е по-добре да играе по правилата и да положи основите на някакъв ред и законност, но режимът на пълномощията трае само 2 години. Наследникът му на българския престол Фердинанд І обаче няма такива скрупули, по негово време са сменени над 20 правителства; колкото и да му лъскат образа на Борис ІІІ в последните години, той първо така и не се заклева пред Народното събрание (нарушава Конституцията), а през след Деветнадесетомайския преврат поема лично управлението на страната чрез издаване на наредби-закони. Но дори и той, и дори и Тодор Живков все пак спазваха някаква законност, някакви връзки между институциите, някаква форма.
За нашия Тъпчо институции няма.
Интересно, къде е правовата държава? Къде е презумпцията на невинност в случая? Ако има някакви съмнения за GP Group кое налага те да бъдат изолирани от всякакви поръчки с обществени средства преди представянето на каквито и да било доказателства? Ей го скандала с ПСЖ и Цървена звезда, ако действаха по логиката на Тъпанаря от Банкя от УЕФА би трябвало да извадят двата отбора от ШЛ още преди да започне разследването.
Само че в белите държави има върховенство на закона, а у нас то липсва, и затова чуждите инвеститори се изтеглят един след друг. У нас действа Моделът на Бащицата, един тъпанар начело на държавата, който имитира дейност.
А самата GP Group? 
О, те едва ли се притесняват в случая. Ако си спомняте, преди година-две у Борисов пак се бяха появили едни съмнения относно същата фирма, та спряха изграждането на АМ Хемус от Ябланица до Плевен. Три месеца по-късно назначената проверка не откри нищо притеснително. И едва ли в офисите на GP Group и Водстрой са се притеснили сериозно, както виждате, въпросния участък пак ще строи от Пеевски, тяхното не се губи.
Друг е въпросът, ако GP Group решат да съдят правителството за пропуснати ползи заради изказването на нашия тъпунгер. Не че ще се засилят де, и на тях им е ясно, че в момента всичко е за пред камерите, но все пак на какво основание се разпорежда Борисов? Ако пък все пак решат да се заяждат и вземат, че осъдят държавата някъде в чужбина (няма да са първите), тоя разпоредителят ли ще плаща от джоба си?
А иначе "разпоредил съм ...", "наредих ...",  "казал съм ..." ... това вече е 10 години. Не само взе да писва.
Видимо не работи.
Време е да сменим модела на Бащицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!