03 февруари 2019

Според тоягата

Много хубава поговорка имаме за кучето и тоягата.
Когато руснаците в Крим проведоха референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия "демократичният" свят, към който се числим без да искаме и ние, ревна в един глас: "Незаконно е". Та последваха санкции, Русия е агресор, виновен е Путин, "зелени човечета" се появиха, ЕС не признава Крим за руска територия, американски бойни кораби патрулират в Черно море и въобще, като цяло, незаконно беше.
Когато Косово обаче обяви независимост от Сърбия проблем нямаше. За Косово може, за Каталония и Крим не може.
Същото е и с Венецуела.
Имат си законно избран президент, Мадуро, избран на свободни избори, честно и според законите на страната. В един момент някой там решава да се обяви за президент, и хоп - веднага е признат за президент от същия този "демократичен свят", за когото върховенството на закона е на първо място. Или би трябвало. А водещите държави от ЕС не само че признаха Гуайдо за законен президент (интересно, на какво основание), но и поставиха ултиматум на Мадуро за провеждането на предсрочни президентски избори.
Много ми е любопитно, ако Марин Льопен се обяви за временен президент на Франция след евроизборите дали Меркел, Курц и останалите ще пратят депеша на Макрон да се обира от Елисейския дворец? За Тръмп дори няма да се обаждам, при него откакто се е заклел му виси импийчмънта на главата. Интересно, ако някой се обяви за временен президент на САЩ щото нещо не му харесва бай Тръмп дали лидерите на ЕС ще реагират по същия начин? Дали бай Тръмп пък ще подаде оставка в такъв случай?
Въобще, когато ни изнася - може, когато не ни изнася - не може. Покрай Мадуро и Гуайдо от Запада дойде едно много ясно послание: вие, аборигените от Изтога имате много `ляб да ядете, докато достигнете до върховенството на закона, а на нас когато ни изнася, ще си затваряме очите. За нас може, за вас и за Путин - не!
Оказа се, че и не само у нас кучето скача според тоягата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!