04 август 2019

Асене, върни малко

В един виц се казва следното: "Търсят се полицаи за Холивуд. Основни задачи: да може да гледа монитор, да казва "Спри!" и "Тука увеличи!". 
Като гледам обясненията на ГДБОП за доказателствата по случая с хакването на НАП, май тоя виц не е за Холивуд, а за нашите хора. 
Ако се вярва на обясненията им, те са проспали атаката срещу сървъра на НАП, но пък за сметка на това "с хитрост и лукавство", са успели да разнищят цяла конспирация за сваляне на правителството. От тях разбираме, че една от водещите фирми в областта на интернет-сигурността оперира по следния начин:
  • Хакерите от ТАД Груп предпочитат да използват Телеграм за секретните си чатове. За улеснение на разследващите озаглавяват чатовете си с улесняващи заглавия като например чатът със собствениците на сайта Биволъ е озаглавен "Бивол".
  • Камерите в офиса на ТАД Груп записват всичко, че и със звук, а записите се съхраняват за евентуално удобство на евентуалните разследващи.
  • Също така камерите в офиса на ТАД Груп са разположени така, че да улесняват разследващите в случай на необходимост от употреба на "хитрост и лукавство" с цел разгадаване на паролата на някой заподозрян служител.
  • Кристиян Бойков, който по принцип е вълшебник в областта на IT се оказва пълен чайник в езиково отношение и се омазва с руския.
  • Google translate, чиито преводи обикновено са далече от истината за по-сериозни текстове, изненадващо се оказва необикновено полезен и ефективен и с негова помощ Кристиян Бойков успява да генерира текст на руски език, който да мине за писан от руснак. Няма грешки в падежите, няма грешни термини, няма нищо. 
  • Суперхакерът Кристиян Бойков се е издънил заради навика си да играе игри под Уиндоус.
  • За капак на всичко един файл със заглавие "NE SE CHISTI" се оказва на хард-а на Кристиян Бойков.
Всички тези и други доказателства се размотават от телевизия в телевизия от мастити капацитети, които не отговарят на основния въпрос: защо не ги хванахте преди да осъществят атаката? Не отговарят, защото не им го задават. А супер-ченгетата от ГДБОП можеха да си спестят търчането то студио в студио и да отидат направо в "Съдебен спор".
А като го слушам шефът на ГДБОП как обяснява как са разгадали паролите на Кристиян Бойков се сещам покрай цитирания в началото виц и за Сашо Диков и "Асене, върни малко". Ей така се откриват пароли от ГДБОП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!