03 февруари 2024

Ръстът на икономиката

 Навремето другарят Тодор Живков, в годините, когато е бил министър-председател, чете на някакъв пленум горе-долу следното: 

"През изминалата година средната заплата в България се повиши с 20%, а средната заплата в Германската федерална република се е повишила с едва 10%".

От една страна, средно сме забогатели два пъти повече от германците. Но от друга страна, при средна заплата в България от 100 лв това означава, че е станала 120 лв. Немската и посестрима с нейните 10% от 500 DM е станала 550 DM. Казано накратко, по-лесно е да се сравняват процентите, отколкото сухата пара - щото иначе едно са 20 лв, друго са 50 западногермански марки.

Владимир Владимирович очевидно не го знае този случай, щото тия дни на няколко пъти се изложи като кифладжия, обявявайки руската икономика за първа в Европа и пета в света (абе каква е тая мания на руснаците да се сравняват и все да се слагат на първите места, армията им като почна войната в Украйна беше "вторая в мире", сега едва-едва е втора в Украйна). Веднъж го направи в Хабровск в началото на седмицата, а преди два дни се повтори на форума "Всичко за победата". Първи са в Европа по паритет на покупателната способност. 

Не знам дали някой в Европа го взема насериозно въпросния паритет, вероятно да, след като съществува като икономически термин и показател. Но, честно да си призная, не знам за страна в Европа, включително и в задминатата Германия да има проблем с яйцата както у тазгодишния лидер. Или с отоплението. 

До колкото разбрах от краткия преглед на чичко Гугъл, т.нар. паритет на покупателната способност е сравнението на две еднакви групи стоки в две различни области (територии): т.е., слагате на масата колко плащат едните и другите за килограм хляб, килограм сирене, кило салам, 1 кВтчас електричество, литър бензин и т.н. - списъкът е примерен. Ако сравним Великобритания и Германия например, за едно килограм хляб, килограм сирене, салам някакъв, масло и литър бензин вероятно едните ще платят 12 паунда, а другите 12,5 евро, което при приблизително равния курс 1£  = 1,17 € си е баш същото. Е, чия икономика е по-силната в случая? 

Понякога за да се добие по-реална представа за валутния курс на някоя валута се използва т.нар. "Биг Мак" валута - тоест, колко струва един Биг Мак в две страни. Официалния курс на две валути може да е 1:1, ама ако в едната страна за един Биг Мак плащате 2 евро, а в другата вместо 2 рубли плащате 200 не ви е 1:1 курса.

Как точно са първи руснаците не, ми стана ясно, честно си признавам. На самите руснаци също едва ли им е станало ясно как точно са изпреварили германците и в какво? Може би в производството на глупости, в това руснаците от години нямат равни. Май и на самия Путин не му е много ясно, но неговата е друга, има избори след месец, трябва да обясни не електората, че живее добре и че другите страни им завиждат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!