21 юли 2010

Имате ли билетче?

Преди някъде 18 години, през есента на 1992 трябва да е било (поне доколкото си спомням) веднъж се връщах от училище с тролей 5 (тролей, не трамвай). В подлеза на НДК се качи контрольор - всъщност, това беше времето, когато контрольор в градският транспорт беше все още да го нарека престижна професия - или поне не се бяха навъдили разни бабаити от провинцията, които на глутници да преследват пътник с нередовен билет. Този контрольор всъщност беше възрастен мъж, дълги години след това съм бил проверяван от него в различни автобуси. 
Контрольорът мина покрай мен, провери ми картата, след което провери билетчето на пътника до мен (бяхме прави, на колелото на тролея) и му каза шепнешком и сочейки към един човек малко по-нататък: "Това е бившият министър-председател Георги Атанасов, я да видим дали има билетче!" 
Имаше.
Цялата тази история е банална и безинтересна, но показва една уникална, може би само българска черта - да ритаме падналия.  
Няма да ставам адвокат на Атанасов, за него съм чел не особено ласкави кометари в различни източници - не е бил най-добрият български министър-председател. Но си представям каква щеше да бъде реакцията на контрольора и на останалите пътници в тролейбуса, ако Георги Атанасов нямаше билетче. Сигурно най-малкото щеше да е "Ей, тия комунисти, не се накрадоха - ей тоя колко открадна, докато беше на власт, а сега за билетче се стиска!".
Всъщност, Атанасов е осъждан за финансови злоупотреби и е лежал в затвора. После обаче е помилван и пуснат на свобода. Какви са тия финансови злоупотреби - не знам. 
Същото е и с Андрей Луканов.
За него смятам, че наистина е бил доста замесен и с разни разузнавания (съветско), и с разни икономически интереси (западни, още по време на комунизма). Смятам, че негова вина за сегашното полуживо състояние на българската икономика е значителна.
Само че не мога да го докажа. Чета разни материали в интернет, в мемоари на различни политици от 80-те и 90-те години - съставям си мнение. Но не мога като разни форумни лъвове да рева по цял ден за "Луканов и другите комунистически кради, които окрадоха България".  Просто защото не обичам общите приказки. Аз съм инженерче - за мен двойката си е двойка, двеста си е двеста. 
А Андрей Луканов все пак беше и подследствен, но така и нищо не се доказа тогава от Иван Татарчев. Не помня в какво го обвиниха, просто всичко беше мъгляво и неясно.
Да не споменавам Жан Виденов, за когото смятам, че все пак е честен човек и май е последният премиер - министър, който е работил за доброто на страната и народа си. Моето мнение е, че тогава като се почне от перестройчиците и ченгетата в БСП и се стигне до лумпените и кариеристите в СДС - всички работиха против Виденов. И какво спечелиха - България цъфна та върза? Не, разбира се, сдобихме се с "Виденовата зима". Хората свързват името на Виденов с недоимък, хиперинфлация и хаос, но не им се иска да си задават въпроса - "А бе, след като доларът при Виденов стигна 5 000 лв за един ден, а Софиянски го върна на 2 200 лв за 3 месеца, защо ни трабваше да го сменяме (Софиянски, не Виденов - тя неговата е ясна)? Как става така?"
А най-много се дразня от обвинението срещу Станишев.
Не че Станишев ми е любимец - напротив, смятам че нито като министър-председател се справи, нито като лидер на БСП е успешен (относно това и мненията си съм поствал в блога си).
И не мога да го разбера Пожарната, след като една година дрънка глупости наляво и надясно пред медиите - "аз съм пъдар на обран бостан", "аз съм заварил най-окрадената държава", "тройната коалиция беше най-корумпираното и вредно правителство досега" и пр. дивотии - и накрая да повдигнеш обвинение за нарушение на националната сигурност за невърнати секретни доклади.
Напънала се планината, родила мишка.
И като се почна по форумите - ех, Станишко (СерГейчо, Хамстер, Съсел), в затвора ти е мястото, ти окраде държавата, ти ни ни съсипа светлото бъдеще. Радост форумна у целокупното българско население. Сигурно братушките не сме посрещали така през 1878 г.
Общи приказки.
И аз смятам, че корупцията се ширеше безнаказана из правителството на Станишев. Но не смятам, че си е отишла при Борисов само защото се смени правителството. Напротив, напротив - и сега има разни чиновници, дето никой не ги знае, но които упорито папкат от кацата с меда. И ако България е загубила стотици милиони евра до този момент от спрени еврофондове - не че Станишев не носи вина, но хайде да влезе в съда с конкретно обвинение. Не знам дали е отпаднало понятието "безстопанственост" от НК.
Иначе - кеф, Станишев е без билетче! 
Сега като го глобим, еха ... как само ще се промени живота ни!

2 коментара:

  1. Тези неща ще станат ясни след примерно 150-200 години. Когато никой вече няма да му пука. Честността на Жан ме съмнява - едва ли онази върхушка е пуснала случаен човек. По-скоро им трябваше честна изкупителна жертва. И той се продаде.

    Thesparrowhunter = zlodeyski? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Охооооооо, Вати - как се обръща палачинката - сега ти си писал в моя блог!
    Правилно си се досетил за смяната.
    А честността на Жан може и да те съмнява, може и подозрителна да ти е даже - това е въпрос на личен избор. Спомни си в твоя блог как си спомняше за добрите хора и всичките бяха разни бивши седесари.
    Лошото е, че гледаме на нещата от нашата си, единствената ни камбанария, и поякога не виждаме колко малка и ниска е.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!