29 август 2011

За скандалите и БВП

Японската министърка Рен О в кадър от фотосесията си за Вог.
Много често, когато играя шах, ми се случва да направя следния коментар: "Когато не знае какво да направи, човек върши глупости!". Същото се отнася и за държавите по света. Като погледнеш - бедните се борят за парчето хляб всеки ден, на тях не им е до игрите на демокрация на богатите държави. Докато богатите вече са построили демокрацията и се чудят за какви изгъзици да си харчат парите или каква поредна простотия да извършат.
Да сте чули например за масово убийство в Буркина Фасо, Бирма или Сомалия? А къде са НорвегияСАЩФинландия? Да сте чули примерно, за жител на Либерия да е изнасилвал дъщеря си? А къде е Австрия? Да сте чули за легализиране на гей-браковете в Лесото, Гвияна и Еритрея? Няма и да чуете, но за сметка на това гей да си в Швеция или Холандия
Бременната Рашида Дати
Това не е толкова сатирично или смешно - погледнете го откъм сериозната му страна - преситените и презадоволени общества са жертва точно на своето благоденствие. Затова там вече почнаха да се трепят масово по улиците за щяло и нещяло, а свещениците им започват да изпитват силно затруднение при произнасянето на фразата: "Можете да целунете булката". 
В далечна, но богата Япония преди има-няма половин година се разрази скандал с министърката на държавната администрация Рено и нейни снимки за японското издание на списание Вог. Сега, вярно че тя министърката има и по-разголени снимки, пък и да им имам представата за скандал на японците - как била облечена и какво говорила пред списанието. За страна, известна със странните сексуални предпочитания на населението си Япония доста се престарава в този скандал.
Шантал Жуно
Скандали стават и по-наблизо от Япония - е къде е Франция и министърката Рашида Дати. Какво за нея ли? Ами била забременяла от някого, според слуховете - от самия Саркози. Той Саркози, освен че таман стана президент и се разведе, та се ожени не за някоя доячка или магазинерка, а за самата Карла Бруни - на него да му беше само тая Рашида на главата с мед да го намажеш, ама не е. Освен с нея, слуховете му приписват и връзка с министърката на спорта Шантал Жуано, а пък тя също не е някоя скумрия. Да не забравим и голите снимки на Карла Бруни, които се появиха преди известно време в интернет - преди да стане госпожа Президентшата едва ли биха предизвикали такова любопитство, но какво да се прави. Макар че, поне според мен, нямаше да навреди на Саркози да поразгледа така, що за котка има в чувала. 
Мара Карфаня
И така и така сме дошли в Европа, няма как да не стигнем до черешката на тортата, сеньор Берлускони. Малолетки, бунга-бунга партита, грижи за подрастващото поколение - знае си ги тия работи Силвио. То не бяха Рубигейтове, то не бяха проститутки, на които е платено по-малко, дори и нашата Дарина Павлова изплува около Силвио. А като споменах Дарина Павлова, да си спомняте случайно коментара на Силвио по адрес на Паола, дъщеря и? Дори този коментар показва пропастта между бедни и богати - докато за Силвио жените са жени, за наш Сергей те са другарки и, не дай Боже - потенциални феминистки. Вижте видеото в линка, Серго е като чобанин на Байт Експо. 
Пък и самият Берлускони не куче да го вържеш, въпреки че гони 70-така и вече би трябвало да кара само на спомени - не, нема лабаво, както казваше другарят Живков. Не само с разни малолетки, и той на министърките посяга. Е вярно, в случая Мара Кафаня му е бивша подчинена от Медиасет, та може да е топвал чушката и в по-добри времена, когато не му е била следена всяка крачка, но все пак си е скандал за италианците.
Не може да се отрече, че и Мара Кафаня си хваща окото де. 
Катерина Кресал
Общото в случая е не сексуалните скандали в управляващите кръгове в тези държави, а факта, че Япония, Франция и Италия са част от Г-8. Техният БВП вероятно се равнява на БВП на България от Освобождението насам. И за да видите връзката, ето ви един съвсем пресен случай: Словенската министърка на Вътрешните работи подаде оставка след като в петък избухна скандал, в който я обвиниха в участие в сексуални оргии и употреба на кокаин. Да припомня само, че Словения е една от трите страни от Източна Европа, които въведоха еврото. Преди да стане министър, Катерина Кресал е била шеф на полицията на Любляна и преуспяваща адвокатка. Да сте чули за проблеми с престъпността в Любляна?
Я вижте сега къде е Словения в класирането по БВП. Е вярно, не е на нивото на Япония, Франция и Италия, затова и се е наложило да подаде и оставка де - има време, ще се развие Словения, и тия работи и без оставка ще си минават. А иначе министърката има данни, и то - ухаааааааа, какви данни - що им трябва на словенците оставка да искат, иди ги разбери. 
И като тегля чертата, какво излиза накрая - в богатите държави скандалите са със сексуален характер, като в зависимост от степента на богатство на държавата на въвлечените в скандала им се налага или не им се налага да подават оставка (между другото, няма да е зле да спомена и случая "Люински").
А у нас? 
Пак Кресал
6 апартамента и смешни обяснения. Подслушвания и Мишо Бирата. Лицензи на рафинерии. Полицейски акции с нулев ефект. Една Калина Илиева ни отсрами, и то не с фалшивата си диплома, а с неустановения засега баща на детето и. Най-известният ни адвокат е Марин Марковски - вярвайте ми, въобще не ща да му гледам голите снимки.
Какво да се прави, на някои народи им върви и БВП-то им расте ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!