27 юли 2012

Мониторинг и анализ

Ризката май ви е тясна, господин министре!
Де ги Миро и Симеончо? Ей ги, нищят цената на хляба. Нищят, нищят, и като я разнищят, хлябът пак ще стане по 20 стотинки. Това е мечтата на българина - нещо евтино или най-добре безплатно. Българинът си мечтае за комунизма, дето всичко ще е без пари. Мечтае си за бензин по 60 стотинки, безплатно образование, безплатно здравеопазване, за почивки по 2 седмици на морето за по 120 лв за цялото семейство. Специално за хляба - в средата на 90-те години пък, си спомням как разни слушатели се обаждаха в БНР да се хвалят, че в тяхната кооперация на село хлябът е 20 стотинки. 
Е, Миро и Симеончо нищят цената по заповед отгоре, зер премиерът ги е натоварил с нея, ама то пак за наше добро - демек, сега ще я анализират цената, и ще видят що, аджеба, хлябът расте. Това, че примерно цените на тока (природния газ) и бензина растат като полудели едва ли ще да е причина - требе си анализ, и туйто! Да разбере българинът, че властта над него мисли за добруването му. 
Хора без работа, бих казал аз, та им намират.
Така навремето, през не толкова далечната 1999 г, по време на войната в Косово първо се заговори за обеднения уран, който американците слагали в ракетите си, после селяните от Западна и особено Северозападна България се оплакаха, че им изсъхнали доматите. Обаче тогавашната министърка на околната среда Евдокия Манева отсече "Ама ние правим ежедневен мониторинг на западната ни граница и няма нищо тревожно!" и дотам бяхме с вредните влияния на американския обеднен уран. Мониторинг прави жената, не е шега работа. Изсъхналите домати се писаха на сметката на извънземните, дето правят фигури в житните кръгове в Англия.
Да се върнем на Миро и Мони, че те съвсем гъбясаха да нищят цената на хляба. Всъщност, на кофти хора е поверил тази отговорна задача господин премиерът. Миро, с неговото шкембе има нужда да не яде хляб известно време, а след като няма да яде хляб, все му е тая каква му е цената; Монката пък сам си призна, че няма да е втори мандат министър у нас, защото имал къде-къде по-яки планове за себе си от това да го попържа електората. Пък и цената на хляба е къде-къде по-удобна за нищене от цената на бензина, примерно. Макар че е по-добре цената на бензина да не я нищи Миро, че той която и цена да е анализирал откакто е министър, все е тръгнала нагоре, а файда за населението няма. Е, преди няма и половин година нищи цената на яйцата, имаше там едно "Пускаме полския внос", пък какво ще му пускаш на вноса при пазарна икономика ... както и да е де, и тогава голям анализ падна.
Резултат с изображение за „хляб“Все едно не знам какво ще стане накрая - Миро и Монката ще анализират, ще анализират, и накрая ще рекат, че няма видима предпоставка за скок в цената на хляба. Нищо, че новите цени на тока и природния газ ги гласува същото това правителство, в което са министри, а цената на бензина я определя партньорът на карти на шефа им.
Ама нали трябва да си оправдаят заплатите...

1 коментар:

За Бога, братя, коментирайте!