18 юли 2012

Политбюро

Съгласно Конституцията на Република България, правомощията на един народен представител се прекратяват в 4 случая, описани в чл. 72:
Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:

1. подаване на оставка пред Народното събрание;
2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
4. смърт.
Колкото и да се спекулира предизборно с отзоваването на депутати по време на мандата им, до този момент не е намерен начин те да се "уволняват". Това е положението. През годините сме били свидетели не един път на "роене" на парламентарни групи. Обикновено депутатите напускаха парламентарни групи, но не и Народното събрание, осенени от необясним порив да продължат да работят за народното благо и народът да види какви пичове са.
На народа не му стана по-топло от това. Напротив, остана едно такова усещане, че ни показват среден пръст и ни казват "На! Не мож`те ме махна от тука!".

На народа не му е станало по-топло и от работата ей на тоя юнак, когото, ако не беше скандалът около неговия келепирец от тази вечер, дори можеше и да не забележим, че е бил народен представител (макар че кого представлява този мангал, едва ли е ясно).
Интересното при него не е, че си е поискал 100 000 лв суха пара, че и 3 000 декара отгоре на всичко (направо го виждам как след края на мандата си купува два чифта волове и рало с железен плуг!). Да беше само той, с мед да го намажеш, пък и да бяха само 100 000...
Показателното в случая е реакцията на управляващите - събрала се някаква си там Изпълнителна комисия на управляващата партия и решила депутатът да подаде оставка като народен представител.
Точно като по байтошово време. Само дето тогава се наричаше Политбюро на ЦК на БКП.
На народа, естествено, му е кеф - един от крадците-изедници си получи заслуженото. До такава степен му е кеф, че не забелязва как се е върнал 20 години назад. Не се сеща да вдене, че Изпълнителната комисия може да го освободи от партийните му постове, но от парламентарните - не, колкото и да и се иска.
И че ако депутатът Аврамов не бъде осъден, никой не може да го накара да напусне Народното събрание доброволно.
А и не и е за пръв път на Изпълнителната комисия да приема оставки - ако си спомняте, министърът на икономиката Трайчо Трайков също беше "подал" оставка пред нея, макар че по Конституция и той се освобождава от същото това Народно събрание (чл.111, ал.2).
Но какво съм се втренчил в детайлите? Какво значение има кой ще го освободи тоя от пълномощията му - Народното събрание или Изпълнителната комисия? Важното е да се маха, нали се оказа че е крадец?
Какво значение има дали живеем правова държава и дали и се спазват законите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!