04 ноември 2018

За цървулите и гайдата

Имаме една много хубава поговорка за оценката на собствените възможности: цървули няма, гайда иска.
Точно за нашата кандидатура за Мондиал 2030. Е, вярно, не е самостоятелна, ами обща, с Румъния, Гърция и Сърбия. 
От икономическа гледна точка, в това каре официално са двете най-бедни държави от ЕС + една от малкото държави извън ЕС, с по-лоши икономически показатели от България и Румъния. Стойността на всеки един мондиал расте от световно на световно, по официални данни стойността на Мондиал 2010 в ЮАР е 6 млрд евро, на Мондиал 2014 в Бразилия е около 11 млрд, а този от лятото в Русия е от порядъка на 16 млрд евро. Тоест, всеки мондиал иде с 5 млрд отгоре на предишния. Смятайте до 2030 какво ще стане.
От чисто футболна гледна точка това са 4 места от квотата на Европа за Мондиал 2030. Само си представете какъв кеф за хората по света ще някойот големите да пропусне мондиала, щото трябва да участва домакинът България; която, да не се лъжем, в момента може да се класира за мондиал единствено като домакин.
От чисто историческа гледна точка първото Световно първенство е поверено на Уругвай по две причини: отборът е олимпийски шампион от игрите през 1924 и 1928 г., а държавата отбелязва 100 години независимост през 1930 г. Ние през 2030 не виждам какво можем да сложим на масата, а уругвайците вече издигнаха кандидатура си, обща с Аржентина и Парагвай и, честно казано, техните шансове са доста повече от нашите.
Четвърто, от гледна точка на стадионите по-добре да не се обаждам. За финал на Световно първенство е необходим стадион с 80 000 седящи места, какъвто няма нито една от балканските страни-кандидатки. Да не говорим как изглеждат стадионите, на които се играят мачове от финали на Световно първенство и как изглеждат нашите.
Обаче!
Изтъпани се нашия Тъпанар на пресконференцията си онзи ден и го обявява с толкова сериозен глас, че още малко сам ще с повярва. Сериозен, икономиката цъфти, държавата е в кондиция, още малко и сами ще се кандидатираме за домакини на Мондиал, нема кво да се хабим с разни сърби, румънци и гърци. 
Не че нямаме опит с кандидатстването за домакинство на неща, които няма да ни дадат дори сами да сме. Е колко пъти кандидатствахме за домакини на Зимни олимпийски игри, те не че са ни ги дали, но пък малко допълнителен престиж не вреди. Още повече след суперуспешното европредседателство то такава кандидатура (за домакин на Мондиал) си е направо задължителна! 
Само дето имаме една поговорка за цървулите и гайдата ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!