28 юли 2019

Хари Потър на държавна работа

Албус Дъмбълдор, най-могъщият вълшебник в света.
"Такива вълшебници трябва да работят за държавата" каза Тъпанарят от Банкя по адрес на арестувания миналата седмица хакер.
Принципно е така, добре е за държавата да работят кадърни хора.
За съжаление, за държавата работят Борисов, Цветанов (примерно), Цацаров, Пеевски, Валерката Симеонов, да не изброявам, че ще пропусна някого, пък и няма да ми стигне страницата. "Работят" е много силно казано, но официално получават заплата от нея. За какво точно е трудно да се каже. 
То всъщност Борисов при добро желание би могъл да предложи работа на момчето, проблемът е, че едва ли може да му даде тази заплата, която взема в момента. А къде и като какъв точно ще го назначат също е проблем, представете си да работите в някоя фирма за 3 - 3 500 лв чисто като IT в частния сектор и в следващия момент ви предлагат да се преместите в държавния за 1 500 бруто? Изкушаващо звучи. Или пък, представете си обратната ситуация, уредил сте се като IT в някоя държавна структура за 1 200 лв нето примерно, щото ни е сиромашка държавицата и може толкова да  даде, и в следващия момент пристига Кристиян Бойков, който публично е бил похвален от бат Бойко и нали сещате, че такива вълшебници не работят за 1 200 лв. Вие как бихте се почуствали?
Хари Потър и някои по-малко могъщи вълшебници на държавна работа
Къде, наистина, би могъл да работи този вълшебник? Аз имам идея къде бил могъл да се пласира - на мястото на оня галфон Явор Колев, къде иначе? Не, помислете само за минута, суперпрофесионалистите от ГДБОП, начело с Мистър Мускул и отдела му (щото нали те се занимават с киберпрестъпленията) проспиват атаката на сървъра на НАП, но пък за сметка на това още на другия ден имат заподозрян и, съответно, арестуван за нея. Не могат да хванат атака към държавен сървър (и това, извинете, не е сървъра на някой Плод и зеленчук, а е на НАП), но пък успяват да открият "данни, сочещи за съпричастност". Малко аматьорска работа, не на кибер-милиционерите, а на хакерчето - хакнал цял сървър, пък си оставил ръцете при замитането на следите, не е ли така? Че и от служебния компютър даже, за по-евтинко, да се се набутва за софтуер и за хардуер. Или тоя не е такъв вълшебник, какъвто ни го представи Тъпанарят от Банкя, или за държавата все пак работят някакви вълшебници. 
Малко е след дъжд качулка тая работа, а? Пък и добре, че момчето е на ти с компютрите, иначе, бъдете сигурни, от служебния му компютър щяха да изплуват транзакции към офшорни сметки, детска порнография, трафик на дрога, въобще, каквото ви дойде на ума. Ако не вярвате, прочетете това и се замислете дали някой не се е опитал да изфабрикува доказателства?
А  честно казано, като го чух тоя лаф за вълшебниците и се сетих за оня виц какви вълшебници имаше едно време ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!