30 юли 2019

Едни телешки пържолки разлика


Резултат с изображение за телешки пържоли

В съседна Румъния тия дни гражданите протестират по случаят "Александра". Ако не знаете за какво става въпрос, 15-годишно момиче е изчезнало, смята се за убито, полицията е арестувала заподозрян за изчезването и смъртта на девойката. В случая гражданите са гневни на полицията, която според тях, е реагирала прекалено бавно, независимо, че самата Александра Мачесану е съобщила на спешния телефон, че е отвлечена, звъняла е 3 пъти, дала е указания къде точно се намира и отгоре на всичкото е използвала телефона на похитителя си. 
В къщата на заподозрения са открити човешки останки и вещи на изчезналото момиче.
А сега се върнете 6 години назад, в славните години на първия мандат на Тъпанаря от Банкя и министерстването на Цецо Полицая и си спомнете за убийството на Мирослава от Перник. Която, ако не си спомняте, първо беше избягала от вкъщи, щото майка и била алкохоличка, пък после беше в Германия да пие коктейли, пък като се разбра, че едва ли ще я намерят жива хванаха някакъв нещастник, който внезапно реши да се самоубие.
И за капак имаше там едни телешки пържолки за кучето, ако сте забравили.
Приликите в двата случая са доста, но и в двата става въпрос за убийството на младо момиче и неадекватни действия на полицията. Само че докато в съседна Румъния тамошните полицаи са реагирали със закъснение, тук нашите въобще не реагираха навремето. Не че щяха да предотвратят убийството на момичето, гаранции за това няма. В нашия случай обаче нямаше и грам професионална реакция, останаха подозрения, че в убийството на Мирослава има замесен полицай, които така и не бяха опровергани, а напротив, "самоубийството" на заподозрения Чочо само ги засили. 
Вероятно и в Румъния може би има съмнения, че арестуваният 65-годишен мъж е удобната изкупителна жертва, възможно е. Поне там обаче не се говори за телешки пържолки, поне засега. 
И още една разлика има - румънците са на улицата в момента. Не за друго, а просто защото смятат, че такава полиция не им трябва. А ние излязохме ли на улицата когато ни обясняваха, че Мирослава е в Германия, когато ни уверяваха, че пиела коктейли и се забавлявала? Нямам подобни спомени. Ние бяхме доволни от нашата полиция, та нали по онова време излезе вечният хит на Веско Маринов. Не, българите излязоха на улицата в онези години за да свалят Делян Пеевски от шефското място в ДАНС и много хора смятат това за върховно постижение в защита на демокрацията у нас в последните 10 години. 
7 години по-късно Пеевски отново е депутат, през оная му работа е за ДАНС, пак си върти парите, пак дърпа конците, а полицията ни ... ех, и тя си е същата.  Полицията откровено ни прави на идиоти, като почнете от случаите с масовото убийство в Нови Искър и последвалото "самоубийство" на заподозрения бивш рейнджър (много суисидни наклонности имат някои хора), та стигнете до мълниеносната реакция по случая с хакването на НАП. В съседна Румъния може тамошната полиция да е на същото дередже като нашата, но поне хората имат волята да я променят. 
Каква разлика правят едни телешки пържолки, а?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!