27 февруари 2021

Приятелят на семитите

Първо: не смятам, че цитиране на чуждо мнение е форма на фобия. Някой, някога, някъде казал нещо си, то си остава казано. И да го цитираш, и да не го цитираш, все тя, остава си. Някои го споделят, някои не, то това е въпрос на ценностна система, която не се насажда със забрани и заповеди - иначе homo soveticus щеше да е образец за морал. Човекът, който някога се е изказал, е имал своето виждане, своето мнение, казал е това, което мисли и което чувства. Ама че на някой днес не му харесва нещо си, казано преди 30, 40 или 50 години не означава нищо - след още 30, 40 или 50 години може пък нещата да се обърнат на 180 градуса и казаното днес вместо да бъде заклеймявано, да бъде одобрявано. Като забраняваме Mein kampf това премахва ли Холокоста? Възкресява ли убитите евреи? Не е ли по-важно повече хора да посетят Освиенцим, Дахау или който и да е от другите концлагери и на място да видят какво е било, отколкото да забраняваме, сакън, да не ни помислят за нещо? Любопитно ми е, вицовете за евреи можем ли да ги разказваме? 
Второ: точно пък Кошлуков да ми се прави на морален стожер и да трупа точки на гърба на евреите - аре нема нужда. Той си беше лайно още от седесарско време по ранните 90, беше и лайно по времето на Царя, беше и си остава. То лайното освен да смърди друго не може и не знае. А реакцията на Б`ней Б`рит е толкова светкавична, че нашето лайно правилно се е ориентирало в обстановката: да си затрае или да се обади, по-добре да се обади. С евреите шега няма, пипат сериозно - като нищо ще му духнат под опашката. Лайното ще се обади за цитата на Боби Фишер, няма да се обади как висеше като сопол в офиса на Водстрой 98, където Иван Мирински переше парите на Делян Пеевски. Но, какво да се прави, някои лайна трудно потъват, и това ще го търпим още още. Той Кошлуков за евреите ще се направи на мъжкар, където е безопасно - един вид, моля ви се, аз съм дълбоко покрусен, до дъното на душата си, как може в оглавяваната от мен обществена телевизия да има такова недоглеждане, аз веднага ще реагирам. Не го търсете там, където наистина се искат морал и топки, например да обясни как навремето изнуди Царя да го включи в правителството, или как се яви на избори с абсолютно честния и почтен Христо Ковачки?
Трето: не смятам и че уволнението на редактори и коректори (или който там са уволнили) ще реши проблема с антисемитизма в България, до колкото го има. Някои хора сега ще си загубят работата заради имиджа на лайното и за старанието му да се подмаже на евреите. Но това не променя нещата, новият приятел на семитите си остава лайно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!