04 август 2010

Колко е важно да бъдеш грамотен?

Ако потърсите в уикипедията ще окриете сухо определение на грамотността. Това, което трябва да бъде съгласно тълковните речници. В близкото минало съществуваше и терминът "широка обща култура", който обаче май загина някъде в битка с прехода - може би защото се появи интернет.
Грамотността освен четене и писане включва и разбиране на написаното (казаното). Дали разбираш даден текст. Дали разбираш какво ти се казва. И дори по-висшата форма - да "четеш между редовете".
Жена ми ми е разказвала за нейни "клиенти", на които се чете обвинението и като ги попитат "Разбра ли?", отговарят "Разбрах" и после се започват едни циркове - "Ама аз не разбрах какво ме питате, ама аз не знам какво казахте..."
Лошото е, че липсата на грамотност взема връх с всеки изминат ден. И не само взема връх - тя е на върха в държавата.
Ето го например моят любимец, Цецо Ц. Цецев - Цецистия , по непотвърдени данни известен и като Дясното мъдо. Не стига че се оплете като пате в кълчища относно "бързото влизане" на полицията в Кърджали - то не бяха глупости от рода на проститутки, таксита, шефове на мафията в провинциалното градче, ами сега е грейнал по всички възможни сайтове след провала арестите на "Килърите" и "Всичко коз".
Да, но не е сам. Над него бащински е протегнал ръце и го брани Бойко Борисов. 
И двамата лъжат и мажат, оплитат се. Личи им неграмотността, личи си липсата на подходящо за позициите им образование.
Само че българският народ, който си ги избра - грамотен ли е? Когато нещата опрат до старата римска (или латинска) поговорка "Всеки народ си заслужава оправниците" - в този случай вече не е смешно. Обидно е. Обидно е, защото сме единственият народ в света, който има празник на буквите си. Който все пак има нещо, с което да се гордее - "... И ний сме дали нещо на светът, на вси славяни книга да четат!". А самите ние не четем. И затваряме дори местата, където се чете. И си избираме управници, които са неграмотни, които се там, горе, защото имат дебели връзки, дебел врат, дебел портфейл или и трите. Те не обичат да четат. Те ни го демонстрират. И масата, овцете са доволни - " Я, тоя ли бе - ми то нали и аз така говоря, ми то нали и аз така разсъждавам".
Грамотността на един човек личи не само от това, дали разбира, дали чете и пише. Грамотността е това, което говори, което мисли, а и как действа след това. От това, което кажеш, зависи и отношението ти към околните - ако ги баламосваш и лъжеш, ти ги обиждаш, като ги караш да ти вярват. 
Лошо е, когато приемаш желаното за действително. Лошо е, когато не забелязваш разликата между двете. Лошо е, когато нямаш какво да кажеш и нямаш мисъл в главата, а трябва да кажеш нещо. 
И тогава лъсва цялата истина. Никога не е късно да станеш за смях, но като си отвориш устата, спиране няма.
И това вече е една година.
При акцията с "Крокодилите" - то не бяха фанфари, то не беше чудо. "Разбихме магистралните банди!". Чакай бе, че то от километър се виждат белите ти конци. Аз да съм с калашник на пътя, а срещу мен да са полицаи с Макаров - че вие на по-малко от километър няма да се приближите бе. То трябва Нонка Матова и Весела Лечева да докарате, че да ме застреляте, кой нормален човек преследва въоръжен с Калашников престъпник само с един Макаров? И на всичкото отгоре Гейзо бил в Германия. Веднага вътрешният министър дава пресконференция - той е напуснал с фалшив печат в паспорта си, ние разбрахме кой го е пуснал, и го арестувахме. 
Чакай бе, че аз ако искам да съм в Германия, ще мина през Румъния, Гърция с лична карта и въобще няма да ми пука от паспорти и печати. Че ако аз влезна в Сърбия с фашив печат, нали после ще трябва да излезна от там - че то да те хванат чужди власти за незаконно влизане си е бая проблем. След като съдът пусна Гейзо от затвора, защо бе, г-н Министре на милицията не се обадихте на сръбския си колега, ей така, по съседски дето се вика, и да му поискате услуга - зер навремето вашият шеф залови Йоца Амстердама, дължат си му услуга. Вдигате телефона и му казвате: "Ивица, здраво. Абе тук има един дето е влезнал на ваша територия с фалшив печат, я ни пуснете една заповед за екстрадиране, останалото е наша работа".
И не е ли работа на полицейски комисар, следовател или най-много на прокурор да ги споделя тези данни пред мадиите? И не е ли нарушаване на следствената тайна такава пресконференция?
Ами ако се окаже, че печатът в паспорта на Гейзо е действителен, той не може ли да съди Цецо Цецев -. Цецистия? Я в България, я в Страсбург - къде иска, в зависимост от това къде е, очевидно Гейзо обича да пътува.
После дойде акцията "Наглите" - за една нощ 23 арестувани, задържани. Съдът ги пусна веднага де, то без доказатества държиш ли някого в ареста, нещата си отиват на съд в Страсбург от воле. Останаха 5. После и те излетяха от ареста.
Г-н Министре, и Вие, г-н Пожарникар - министре - ама една година време имахте да ги вкарате поне в съда тия. Какво събирахте, какво мазахте, та сега са свобода, пък вие двамата сте недоволни от българския съд?
За да дойде венецът на умствените ви напъни - на вас, двамцата, вифаджията и пожарникаря.
"Всичко коз" и "Килърите"
Лелей!
Още като задържаха групата на "килърите" и Цецо веднага спретна една пресконференция, на която си каза - тия са, хванахме ги, имали незаконно оръжие, арестувани са, тоя път няма мърдане.
Г-н министре, май имате навик да нарушавате следствената тайна.
Това, че нещо е казано от Министъра на Вътрешните работи или от Министър - председателя на една пресконференция, не означава автоматично, че е истина. Напротив - в България е задъжително да потърсиш истината другате, не в думите на даващия пресконференцията. 
И вече се задава със страшна сила един въпрос - вие двамата грамотни ли сте? Ако не сте - що не си ходите? Единия да си гледа ВИФ-а, другия - Пожарната - ставаме за смях с вас. 
Толкова ли няма кой да ви обясни, че съдът отсъжда спрямо това, което е записано в закона. И че с атомна бомба да хванете някого, ако има възможност да се измъкне с пробация, най-малкото ще го пробва. И ако е бил с чисто досие до този момент, ще се измъкне с пробация.
Пресконференцията на Бойко, на която нападна Лазар Груев малко прилича на среща на двойкджия с отличник - абе поне по физическо са ни разменени местата. И не мога да разбера как може да имаш очи да подържаш такава въпиюща некомпетентност - ти, който претендираш все пак за някакво образование. И няма кой да ти каже, че съда е независим; че отсъжда съгласно написаното в законите на страната; че всяка една съдебна присъда си има мотиви, и когато тия мотиви излязат на бял свят след твоята пресконференция ставаш за смях.
Пак ли ще гледаме сапунката "Румяна Желева"? Дето се беше утепала за еврокомисар, щото говори перфектен немски, по-добър и от конете на Меркел? 
А сега какво, доказателствата са си на място, ама съдиите ни правят сечено?
И не е ли обида за самия народ, когато 33 години търпяхме един полуграмотен правешки селянин начело на държавата  (на Партията и държвата, за да съм точен), а сега сме си турнали не един, а двама?
Че вие представяте ли си ако във Великобритания вътрешният министър отиде в Парламента и почне да ги ръси такива, каквито Цецистия ги ръси по адрес на кърджалийската издънка? Проститутки, таксита, мафия, влезнали малко по-бързо ...Че той жив няма да излезе бе, направо в линейката и в някоя от психиатриите на Нейно Величество.
А ако Дейвид Камерън почне да раздава пресконференции наляво и надясно и да дава акъл на разните там върховни съдии в Обединеното кралство - колко ще изкара като премиер? Една година - да бе, да!
А ние го слушаме и гледаме тоя цирк, радваме се на Цецко и Бойко. Виждаме ги, какви палчовци са, какви клоуади правят. Но проблема не е в тях - те толкова знаят и могат; проблемът е в избирателите, в техните подръжници.
Има хора, които вече се срамуват че са гласували за ГЕРБ.
Има хора, които са гласували за ГЕРБ защото са били най-малкото зло или най-добрата алтернатива - те си знаят най-добре.
Има хора, които напълно одобряват свършеното от ГЕРБ и одобряват всяка една стъпка на ръководството си. За мое съжаление, те са мнозинството - не осъзнават какво става, не осъзнават, че са овце, водени от овни, но знаят, че Бойко ще натика лошите комунисти ва кучето в гъза. Бойко ще ги оправи. И Цецо.
Това вече не е хубаво

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!