07 август 2010

Imitation of life*

Разичните форми на имитация ни заливат вече 20, че (ако погледнем обективно) и повече от 20 години. Най-известната форма на имитация в България се описва с народната мъдрост "Държавата ни лъже, че ни плаща, ние я лъжем, че работим".
В новата история на България, най-новата, лъжата вече не е спрямо държавата - вече държавата не се олицетворява от комунистическата власт, но въпреки това навика да се лъже на дребно си е останал. Може и манталитета да ни е такъв, не знам. В днешно време знайни и незнайни герои ни послъгват на дребно, имитирайки дейност за пред обществото (от кумова срама, дет` се вика).
Преди 5 години тогавашната министърка на труда и социалните грижи, Емилия Масларова, лично оглави проверка на ГИТ в една фирма в провинцията (мисля, че беше в Дупница след онзи случай, с двете жени - работнички в италианската Еврошуз, които се натровиха и починаха). Зер, г-жа министърката лично запретна ръкави и се залови за работа. Което си е напълно в духа на България както от годините на социализъма, когато другарят Живков, а след него и първите секретари по райони "зафащаха" жътвата с тържествено откриване. Че и на по-ранни години, в които селяните с надсмешка са гледали как "гражданята" са се мъчели да се припомнят селския си произход в някоя предизборна кампания например. Относно Масларовото напъване тогава - е да, червеният електорат, разните му бабки, се умилиха и рекоха: "Браво на министърката, така трябва - лично! За какво сме я пратили там, ако не да се бори с тия изедници, чорбаджиите?". Е, верно, че само в България можеш да видиш министър лично да ходи да прави разни хайки - чунким няма подчинени, няма шефове на регионални дирекции, на отдели в министерството. След вдъхновяващия пример на г-жа министершата, пардон, министърката, нещата в трудовото законодателство тръгнаха по мед и Масларова, работодателите се стегнаха, започнаха да плащат осигуровки върху цялата заплата, въведоха доброволно екстри като пари за храна, почивки, кафе и вода за работниците и увеличиха заплатите.
Нищо подобно. Масларовата акция си беше обикновен PR на гърба както на чуждестранен инвеститор ІV - клас (не за друго, а виждам кои са І клас - онзи определено не беше), така и на нещастните работници, които търпят издевателствата на чорбаджията си по простата причина, че няма къде да отидат.
Ей го, вчера същата история.
Тръгнали хайки на инспекторите в София, във всичките 24 района, за неправилно паркирали коли в зелените площи. По нареждане на г-жа Фандъкова. Глобата за неправилно паркиране била 50 лв, а ако се запънеш - от 150 до 500.
До тук добре, както казал падащия от 8-ия етаж като минал покрай 4-ия.
Само че в зелените площи на София се паркира - хайде, нека не са 20 години, ама от поне 10 със сигурност. И ако инспекторите от инспектората си бяха направили труда да си свършат работата още преди 10 години, още тогава да бяха тръгнали с фишовете от по 50 лв, сега щеше нямаше да правят тази малоумна акция. Ако инспекторите от строителния надзор одобряваха всеки един проект за строителство на жилищна сграда само ако има Х кв. м. зелени площи и паркоместа за поне 70% от апартаментите (защото на практика е така - къде с по 1, къде с по два автомобила), сега нямаше да се прави излишен PR за сметка на паркиралите.
Акция през август - когато София е на море. Когато ги няма мутрите с джиповете, които ще претрепят инспектора с телевизионния екип барабар. Айде да ви видя, като сте толкова смели, продължете и през септември, и през декември. Хайде де! Не само защото искам да ви видя как ще глобите наглеца с БМВ-то, а защото ми е писнало да имитирате дейност и да работите кампанийно.
Кметицата Фандъкова го наредила. А досега наредби нямаше ли? А Закон за движението по пътищата няма ли и там не е ли посочено къде се паркира? А защо инспектората ще ме проверява и глобява, нашата полиция къде е? Къде пак ме пази?
Няма кмет на София, който да не е дошел на власт и да не е издал наредба за чистотата в столицата, която да забранява хвърлянето на отпадъци по улиците. Фас, обелка от банан, от вафла или чипс, хартийката от сутрешната баничка - 50 лв. При Янчулев бяха 20, при Софиянски станаха 50. Е, и? До колкото виждам из статистиките из интернет, има разни хора, които вземат заплати от общината за да провряват и глобяват нарушителите, и които месечно издават внушителните 300 фиша. И чистосърдечно си признават, че ги е страх да глобяват.
За кучешката напаст няма да говоря, още от времето на Тодор Живков е забранено разхождането на кучета в градинки, където играят малки деца, ама никой не го спазва, пък и кучкарите инспектор не ги лови.
Но от време на време се правят кампанийни акции, придружени с телевизионни репортажи - за хартийки, за кучета, за гратисчии в градския транспорт, за паркирането ...
Г-жо Фандъкова, ако мен ме глобите (добре де, не Вие лично - инспекторите, които сте пратила със заповед, все тая) 50 лв, мога ли аз, като съвестен данъкоплатец да заведа дело срещу общината затова, че не ми е осигурила място за паркиране? Аз си плащам съвестно и пътния данък, и местните данъци и такси. 
Сигурно мога. Сигурно, ако влезе в съда подобно дело, ще го спечеля - от една страна, ме глобявате за нарушение, а от друга - не създавате условия за избяването му. Само дето глобата е 50 лв и не подлежи на обжалване в съда. 
Имитация на работа.
И за капак, посткомунистическите тв репортажи - месечната издръжка на човек е 500 лв. И веднага бТВ пусна един сълзлив репортаж от някакво село в Делиормана, от едно социалнослабо семейство, та да ги питат - абе как живеете с 500 лв на месец? Е, тънката разлика - 500 лв на месец на човек или на семейство - това вече се губи в репортажа. Лелката - главен герой, така обясни, че деликатеси си купуват много рядко, най-много два пъти месечно да си позволят пиле... 
Сълзи, сълзи ... ех, колко тежко живее народът.
Верно, бТВ този път не пратиха екип в Рибново, нито попитаха двойка гейове за мнението им - не, този път гостуваха на едно семейство от провинцията. Там, където 500 лв е голяма заплата. И да ни просълзят съвсем, завършиха репортажа с тъжната новина, че детенцето в семейството още не е ходило на море, но пък рисува много хубаво и е гласи да кандидатства в гимназия с рисуване.
Не показаха репортера, който сигурно взема поне 1000 за своята работа - не го показаха, не взеха интервю с него. Нито редактора на новините. Нито пък някой депутат, който официално взема 1600 - 1700 лв оснвовно, да го питат него какво прави, какви ги върши, че тия 500 лв да са минимална заплата в България.
Имитации, имитации
Имитираме, че живеем - останалото е безсмислено.
___________________________________________________________________________________________
*Imitation of live  - песен на R.E.M.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!