27 декември 2021

Манучар и Оксфорд

Една история от руския нет - попаднах на нея преди години и доста се потрудих да я намеря отново:

Работех в една туристическа агенция и една от задачите ни беше да оформяме и изпращаме богати дечица да се учат в Англия и Щатите. До тогава си мислех, че в Оксфорд учат само най-надарените хора...

Пристига в офиса пристига някакъв кавказки батка с двама бодигардове и сина си. Детето е на 15. Таткото иска да го прати в "Оксфорд, да учи за адвокат". Намирам в компютъра всички материали за оксфордските учебни заведения и им казвам приблизителната сума.

Таткото сумата го устройва. Пращам факс със запитване, получавам отговор с точната сума. Сумата може да се плаща и разсрочено, за всеки семестър. Таткото казва, че по-добре да плати целия курс на обучение, щото иначе утре може да го убият на улицата, а детето трябва да се изучи. Сумата е огромна и аз се опитвам да проведа мини-тест на сина, за да определя дълбочината на знанията му. Синът мълчи.

Таткото ми държи тон, че детето му е отличник (не се и съмнявам, още повече, че най-вероятно му е купил и училище). 

ОК, таткото плаща целия курс. Момченцето лети в Англия. Най-удивителното е, че документите му минават през посолството без грам излишен шум, а преди това не успяхме да изпратим 7-8 наистина надарени деца заради дребни заяждания.

След 3 дни получавам факс от Оксфорд: "Уважаеми господине! Ние изпитваме огромно удовлетворение от работата с Вашата компания и ще бъдем много щастливи, ако нашето сътрудничество продължава и занапред. Специални благодарности за ученика, който ни изпратихте тези дни. Той е прекрасен млад човек. Предварително се извиняваме за възможното недоумение от последващите въпроси, които бихме искали да изясним и ще Ви бъдем безкрайно признателни, ако им отговорите, стига да не Ви затрудни, тъй като за нас това е необичайно важно.

  • Вашият клиент Манучар успешно премина тест по английски език. За съжаление нашите специалисти установиха след теста, че Манучар не говори английски.
Край, мисля си, до тук бяхме ... До колко ми е известно, всяко учебно заведение от нивото на Оксфорд има право да се откаже от студент, ако той не отговаря на техните изисквания, при това без да връща платената до момента сума като компенсация за "моралните усилия". 
  • Вашият клиент Манучар успешно премина тест по физика и математика. За съжаление нашите специалисти ..

И т.н. Всъщност, на този факс трябваше да отговоря нещо, но в главата ми, незнайно защо се въртеше единствено мисълта, че не знам как се пише завещание. А и има ли смисъл да завещавам на някого старата си жигула? Автоматично продължавам да чета нататък. В последния ред се казваше, че Манучар и руски не говори, а този език, на който говори, не го говорят в Оксфорд. 

Бащата на Манучар обеща да мине след час - да се информира за успеха на сина си и да го отпразнува с нас в някой луксозен ресторант. Вие някога замисляли ли сте се как да прекарате последния си час живот? С неуверена походка се отправям към секретарката. Вида ми е такъв, че тя от страх се качва на масата и пита "Какво се е случило?".

Протягам и факса. Тя го чете:

- Е, къде е втората страница?
- Каква втора страница?
- Тук е написано, че факса е от две страници.
- А! Действително, къде е ... Навярно втората не е минала. Ще им позвъня да я пратят още веднъж.

Втора страница ли? Вероятно техните специалисти са установили, че нашият клиент Манучар е убил учителката си, откраднал и е колата и се е забил в стената на Уестминстърското абатство, където и продължава да продава наркотици и в момента. В тази минута факса почва да пищи и пристига втората страница.

Ето я, втората страница:

"На основание на гореизложеното с дълбоко съжаление сме принудени да ви съобщим, че по-нататъшното образование на Манучар нашето учебно заведение е невъзможно".
(Край с мен, труп съм).

"... ето защо ние се осмеляваме да Ви предложим да се свържете с родителите на Манучар ..."
(Не, само това не!)

"... и да ги известите за допълнителните материални разходи, които, за съжаление ще им се наложи да понесат във връзка с липсата на предварителна информация за образователното ниво на Манучар". 
(Какво имат предвид?)

  1. "Ние намерихме и наехме специален преподавател, който ще проведе на Манучар специален триседмичен курс по английски и родния му език.
  2. Ние намерихме и наехме ... който ... математика за началните класове.
  3. ... математика за средните класове.
  4. Намерихме и наехме ...
  5. ... намерхме ...
  6. ... наехме ...
  7. ...
  8. ...

И така до №19, където разбирам, че са намерили и специален човек, който ще съпровожда Манучар навсякъде и ще му помага да общува в магазините, в транспорта, с домакините и т.н.

"На основание на гореизложеното ще бъдете ли така любезни да съобщите на родителите на Манучар за необходимостта да заплатят допълнително 1275 паунда и да им се извините от наше име за причиненото безпокойство?".

И така, имате пари и не знаете какво да ги правите ли? Вземете си котка и я пратете в Оксфорд! След няколко години ще ви я върнат с образователна степен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!