29 декември 2021

Като е забранено, да не е отменено?

 На гости ни е една приятелка на Малкото Кате. Приятелки са от деца, заедно са си играли, на градина са ходили заедно, после момичето е завършило 9-та Френска, след това не знам какво точно, но в един момент се оказва в Южна Корея, преподавател по английски на корейците. В Корея обаче и писна да я зяпат жълтурите по улицата и да и точат лиги, та се премести в Европа, къде-къде, в Уелс, преди Брекзит-а. Живее си там, работи си, дори си намери и приятел, събраха се, детенце си имат, тя чат-пат се прибира по България да си види родителите. Та тия дни ни гостува и ни съобщава, че гледа основно Нетфликс, само 6,99 £ на месец.

- Добре де, а какво гледаш по Нетфликс?

- Ми филми, сериали, то няма реклами. 

- Е да, то за 7 паунда на месец оставаше и да има. Както и да е, ами аз тия сериали ги гледам безплатно, знам поне два български сайта, които качват филми онлайн и 3-4 руски, да не говоря за Замундата и Арената, отделно са Пиратския залив и Ру-торент. В началото трябва да изтърпиш една 30 секундна реклама, евентуално да затвориш 1-2 рекламни pop-up прозореца и после също няма реклами.

- Ама са с пиратско качество!

- Нищо подобно, много си е добро качеството.

- Е да, ама като ги гледаш онлайн не плащаш авторските права и си нарушител. Незаконно е, аз ако го направя това в Англия провайдърът ми ще провери и ще ми спре достъпа до този сайт веднага.

- Защо?

- Защото сайтът не е платил за авторските права, а като ги гледаш, нарушаваш закона.

- Разбирам, но защо аз с гледането да нарушавам закона? Който държи авторските права да върви в Русия и да се разправя с Роскомнадзор и тамошните органи за спазване на авторските права. Аз какво общо имам с нарушаването на авторските права, гледам нещо, което го има в свободен достъп в интернет. И ся кво, да кажа "няма да го гледам, щото не съм му платил авторските права ли"?

- Да.

- Е плащай си по 7 паунда на месец на Нетфликс и си ги гледай с платени авторски права. Аз като си купя диск с музика да не го пускам, като се събирам с други хора, щото те не са платили авторските права, така ли?

- Е не е такъв случая.

- Бе баш такъв си е. Като купя една книга не трябва да ти я дам на теб да я четеш, щото ти не си платила авторските права? 

- Ама моят провайдър както ме проверява дали не гледам детско порно, така и с тези филми...

- Твоят провайдър те проверява за детското порно, защото на първо място са незаконни заснемането и разпространението му, гледането ако е незаконно трябва да осъдят и полицаите, които проверяват филмите с гледане. Но има голяма разлика между сайт за филми и детско порно. А на мен дори на дистанционното ми са сложили бутони за директен достъп до Нетфликс, Ракутен ТВ, Прайм Видео, без да ме питат искам ли, не искам ли - купувам телевизора, значи съм съгласен. Това не е ли реклама на моето дистанционно, за което не ми плащат?

- Ами незаконно е, на всеки филм в началото пише, че е за домашно гледане и възпроизвеждането му с комерсиална цел е незаконно. 

- На филмите/сериалите, които гледам от сайтовете не пише такова нещо. Да не говорим, че аз мога да си купя филм на ДВД и да го гледам напълно законно, след като вече съм му платил правата, но по твоята логика не мога да събера приятелите си да го гледаме заедно, защото те не са платили авторските му права и е възпроизвеждане с комерсиална цел и аз евентуално ще трябва да доказвам, че не съм им вземал пари.

- Абе забранено е!

Че е права, права е, че е забранено - забранено е, но в този момент се сещам за златната реплика на Панчо от филма с биволицата "Е като е забранено да не е отменено?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!