30 януари 2022

Две исторически събития и един виц

Картината "Мы пойдём другим путём" от Пьотър Белоусов
 Първо историческо събитие

Братът на Владимир Илич Ленин, Александър Улянов е екзекутиран през 1887 година като участник в неуспешния народоволчески заговор за покушение срещу живота на руския император Александър III. Според някои източници, младият Володя Улянов е казал "Мы пойдём другим путём" като израз на отказа от индивидуален терор (съгласно спомените на сестра му фразата е звучала различно, но смисълът е същия и за целите на поста ще я оставя така). Съветската историческа наука смяташе тази фраза за една от най-важните, казани от Владимир Илич, тъй като 30 години след произнасянето и Ленин осъществява Великата октомврийска социалистическа революция.

Второ историческо събитие 

През януари 1969 г. съветският офицер Виктор Илин осъществява атентат срещу съветския лидер Леонид Брежнев. Атентатът е неуспешен, Брежнев оцелява и умира през 1982 г., но Илин е изстрелял 11 патрона срещу кортежа на Леонид Илич преди да бъде обезвреден от охраната на Брежнев. Илин е арестуван, съден по един дълъг ферман от обвинения от половината тогавашен НК на РСФСР, но е признат за невменяем и е затворен в психиатрична болница, от която излиза през 1990 г. 

Вицът

Веднага след залавянето на Илин КГБ започва да издирва брат му, който по непотвърдени източници е произнесъл фразата "Мы пойдём другим путём".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!