21 януари 2022

По пътя на джедаите

 Онзи ден, използвайки намалението на интернет си спестих едни 20 лв от кино и гледах последния Бонд, "Смъртта може да почака". Не знам кой и какво може да почака, но направо можеше да не си правят труда да го правят тоя филм.

Първо, Феликс Лайтър. Лайтър почерня още в "Казино Роял", но това не е проблем, в ЦРУ отдавна има агенти-негри. Но не, важно за борбата с расовата сегрегация такъв важен герой, па било то и второстепенен, да е чернокож. След това почерня и Мънипени, няма само белите жени да фантазират за Бонд, я. Сега обаче не само че и Джеймс Бонд (в смисъл, героят на Даниел Крейг) загина, но и заместникът му във филма: първо, е жена (също нямам нищо против), второ е чернокожа (само един Лайтър не стига). Едно време чернокожи бяха само лошите, примерно в "A view to kill" Грейс Джоунс играе някаква особено силна "горила" на основния злодей, то не може чернокожите само да са с отклонения. Но пък съм благодарен, че няма коленичения в стил BLM и също така съм много, много благодарен, че поне до момента никой от актьорите не е body-positive и засега си спестяваме друсането на негърски сланини, но след като Белл в "Красавицата и звярът" беше изиграна от Джейд Джоунс и извивките на Лашана Линч май е неизбежно. Да не споменавам, че Лашана Линч абсолютно води филма към безполовия Бонд: сцените, в които е с дрехи, които подчертават, че е жена (потник, да се види че има цици, прилепнали дънки, да и подчертаят негърския задник) са сведени до минимум. Основно е в "полева униформа", няма грим, няма нещо вечерни рокли, няма дори намек за креватно изпълнение, прическата е къса, въобще: гответе се. Какво и беше на Холи Бери в "Не умирай днес", сцената с излизането от морето в Куба е толкова яка, що трябва излишно да си нарушаваш спокойствието с разни хормонални недоразумения?

Второ, от самото начало става ясно, че Джеймс Бонд накрая ще загине. Появява се жена, с която живее, тя пък си има детенце, то пък се оказва от него, той пък се оказва, че не знаел, че тя била бременна като се разделили - по-сълзливо и сапунено не можахте ли да го направите? И типично за холивудски филм, Q казва "Спасявай се, имаш 9 минути до атаката", на което нашето момче отговаря "И ранена костенурка ще се измъкне за 9 минути". Познайте какво стана? До такава степен са се фокусирали върху смъртта на Бонд, че Рафи Малек май така и не разбира, че играе лошия в Бонд и че въобще играе.

Трето, филмът много "почерня". И почерня не в смисъл, че много станаха негрите, ами че се разводни като "Междузвездни войни". Там първо създадоха първите 3 епизода. После видяха, че върви и се започна: "Войната на клонингите", "Силата се пробужда", "Рог уан", "Соло" ... Нови герои, които трябва да отразяват съвременните тенденции, напълни се с негри-джедаи, жени-пилоти на кораби, генерали и какво ли още не. Остава само принцеса Падме в следващата серия да се сети, че преди много, много години, в една далечна галактика е била сексуално насилена от Анакин Скайуокър, а той да се побара малко и да се сети, че е по-малък от нея, та да и върне с един sexual harrasement, което е престъпление във всичките 50 галактики и накрая да се окаже, че и двамата се вегани и еко-активисти и осъзнаят, че са от ЛГБТИ общността.

Но да се върна на Бонд и "Смъртта може да почака". Можеше и от Метро Голдуин Майер да почакат и да го обмислят малко по-хубаво и сюжета, и характерите на героите. Можеше, разбира се и да ударят по масата и за кажат "Айде у лево, Джеймс Бонд е бил и ще си остане винаги бял мъж, който харесва жени и флиртува с тях", но не го направиха. Но пък има и един много силен момент: Ана де Армас като агент Палома, заслужава си да се види - бяла жена във вечерна рокля. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!