23 януари 2010

Тоз пък сега Сингапур!

Господин министре, вижте сега,
Волнистый флаг. Изображения и иконки флагов, СингапурРедно е да ви се обяснят някои неща, да не се излагате като кифладжия. Не знам защо ги не знаете, би трябвало да са ви известни, но или сте тъпичък, или нещо са ви подвели, или не се ориентирате бързо в обстановката. Не за друго, ми язък ви за висшото образование.
Сингапур не знам кога е бил по-беден от Ангола, но и двете държави са били колонии. Едната португалска, а другата британска. Развитието и икономическото благосъстояние и на двете метрополии е коренно различно - португалците са първите колонизатори на Новия свят, като имат колонии в Индия, Индокитай, Южна Америка, Африка. От Азия ги изгонват холандците и англичаните, после Бразилия обявава независимост, и накрая им остават африканските им колонии. Те получават независимост едва през 70-те години на ХХ в. От Югоизточна Азия португалците са изгонени пак от холандци и англичани. Те владеят Сингапур и страните около него до началото на Втората световна война, когато са изгонени от там от японците, а след края на войната се разгръщат мощни националистически движения, които си поставят за цел получаването на независимост от метрополиите (Холандия, Великобритания и Франция).
В крайна сметка можета сам да видите разликата в икономическото и културно развитие на бившите колонии в зависимост от техните метрополии. Г-н министре, ама вие с какво сте се занимавали досега, маркетинг на краставичарското производство? Я вижте как живеят бившите френски и бившите англиски колонии. Я сравнете колониите на Австрия (Австро-Унгарската империя) и колониите на Османската и Руската империя примерно. Сравнете къде има повече москвичи на глава от населението.
В същото време България имаше развита високотехнологична промишленост по време на комунизма. Ако нещо ви съмнава и ви не ви се верва, проверете историята от посещението на Горбачов в ДЗУ през 1984 г - да разберете какво се нарича "благородна" завист. Вижте Завода за печатни платки в Ботевград, част от ЕПИК в момента. Може "Правец" 16 да е символ на смешен, бавен и немощен компютър (особено спрямо днешните компютри), но се създаваше изцял тук, у нас, и го изнасяхме в чужбина. А сега разни тъпунгери, г-н министре, останаха да обясняват колко калпаво и не знам к`во си било социалистическото производство. Чунким не са гледали "Да обичаш на инат" - кои години още имахме компютри по училищата, още в "Младост" имаше царевични блокове.
Абе г-н министре, да ви питам - вие знаете ли, че още през 1999 г. правителството на Иван Костов прие Национална стратегия за развитие на високите технологии в Република България? В смисъл, ако не знаете, питай го, той понеже нещо като подкрепа на кабината (на вас, зер) се явява. Верно, то прилича повече на инструкция за борба с колорадските бръмбари, ама хвана дикиш - постла ви килимче да дойдете и вие да откриете топлата вода.
А да ви питам, г-н министре - знаете ли колко от произведеното в Сингапур е излязло изпод ръцете на деца под 16 години? И колко от тях въобще някога са стъпили в училище, дори на път за работа?
Абе г-н министре, вие, и другите вицепрезиденти на всичките Световни и Европейски банки, какво разбирате под високи технологии? Щото моето понятие е да се произвеждат в България не само GSM- и и лаптопи. за мен високите технологии са последно поколение технологично оборудване, впрегнато да създава продукти за кратко време при висока себестойност - и консерва боб дет` се вика да е, но да струва скъпо, и да се търси на пазарите.
Да завърша, г-н министре.
Преди вас имаше едни, дето бяха много умни, национални богаства и прочие. Дойдоха си от Лондон и от Америка с царя, поокрадоха к`вото им бяха оставили, и си заминаха. Е, не всички де - Милен Велчев и брат му си построиха едно хотелче някъде към Златните; Никиту Василев се скъса да влиза с детски билети в кино "Арена" и изкара 2 мандата министерстване (ей, тва се вика ценен кадър - 12 години трудов стаж, от тях 4 като финансист и 8 като министър). И те дойдоха да ни правят Сингапур на Балканите, на Югоизточна Европа, на Европа, на Евразия, на целия свят. Верно, докараха ни по-скоро към Ангола, дето и вие я споменувате, но може да са били слаби по география. По преди имаше пък един Марио Тагарински ли беше, Тарио Магарински ли беше, не помня, но той се размотаваше из Министерския съвет с един лаптоп - зер, станахме Сингапур на Балканите ехеееееееее ..., още преди Новия век.
Скъпи ми г-н министре! На въпроса ви "Защо да не станем богати като Сингапур?" ще ви отговоря - ми хайде де. Е колко преди вас не можаха, белким вие успеете да ни направите богати.
А, да не забравя - абе вие знаете ли в Ангола колко диамантени мини има? Май и те не са толкова бедни и изостанали, колкото си мислите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!