20 януари 2011

За хората и дупките

Пак ще започна с виц.
По бай Тошово време КАТ-аджия спрял Людмила Живкова  за нарушение и и надупчил талона.
- Какво правиш бе, не виждаш ли кого си спрял? - попитал колегата му.
Катаджията се овладял, взел талона повторно и написал - тая дупка не е дупка.
Тъжното е, че в България 30 години след това нищо не е променено. Дупките не са дупки, черното не е черно и вярваме на тъпана, а не на себе си.
Излизат едни СРС-та (може и да не са СРС-та, а най-обикновено подслушване) и само за две седмици се вижда, не само че "и тия са като ония". И всъщност другарят Брежнев не е последен, а е заел почетното второ място. Тоест, от разговорите между Менда Стоянова и Ваньо Танов се вижда, че няма кадруване и няма опит да се постави начело на митницата в Пловдив наш човек - напротив, тя Менда, видите ли, само се била интересувала от това да се постави човек честен, почтен и морално извисен.
Менда Стоянова гледа строго! 
Ама били му викали Милионера. Ама "три затвора се борят за него". Ех, ама и ние, какво си мислите? Ми тя Менда не кадрува, тя само се интересува.
При  Искра Фидосова пък нещата още по-зле - той нейният човек бил изкарал на изпита 2.90 (две и деветдесет, разбирате ли?! По мое време не изкараш ли 3, не си взел изпита, въобще за какво говорим!). Искрата се скъса да се обяснява, че тя се е обадила постфактум, че всъщност се интересувала и питала какво ставало с конкурса. И това бил млад човек, дето така, на принципа "местен, свестен и известен" местната структура на ГЕРБ била издирила и препоръчала. Къде го търсихте тоя и как пък баш него намерихте? Да не би да сте променили формулата, добавяйки "и задължително тъп!"? За капак Искра Фидосова се усъмни, че разговорите били, видите ли, манипулирани. Щото била казала "ебаси", пък тя такива думи не обичала да ползва, и по принцип се изчервявала. Аз съм склонен да и повярвам, вероятно Фидосова и Танов са си бъбрили за производството на радомирска боза и колко да стои тестото за мекици, че да втаса както трябва. 
Папкай, папкай!
А ми беше адски интересно да гледам как баш след този скандал точно Искра Фидосова чете морал от парламентарната трибуна - как не го е срам, как не го е грях Яне Янев да фалшифицира подписката си с мъртви души?!
Само че сериалът има и продължение - оказа се, че самият Премиер - слънце си е говорил с Ваньо Танов на тема "Митничари, митници и проверки на пивоварни". И ей така, между другото, by the way дето се вика, му казал да ги изкара митничарите от пивоварната. Нищо, че митниците били отнели сертификата на пивоварната. Нищо, че това е нарушение на законите. Нищо, че ако министър - председателят на една държава така нагло нарушава закона, по-вероятно е тази държава да се нарича Косово или Черна гора, а не България. 
Е, Бойко така и не се научи, че без домашно се ходи само веднъж -  иначе не те приемат на сериозно. И така се оплете в приказки в парламента, така се обърка, такъв моряшки възел завърза от обяснения, че и стар морски вълк не мож` го развърза. Той май и той вече се обърка какво е казал и какво не е. Обаче в едно е сигурен - СРС-ата са манипулирани! А, и по навик и президента намеси, дето и той му се бил обаждал, обаче не свършил работа; Бойко обаче е пич, той не е Първанов, ще помогне на приятел, пък ако ще и да не е много редно.
Има си хас да не са манипулирани!
Бойко гледа умно!
Помните ли само как преди година премиерът - пожарникар изпрати едно писмо до главните редактори на всички медии с въпрос: "Оказва ли ви се натиск?". Помните ли какъв беше отговорът? - още преди да са го получили, вкупом и в един глас казаха "Не!".
Т`ва все едно преди 15-16 години Васил Илиев да прати писмо до някой "застрахован" магазин с въпрос "Рекетират ли ви?".
Вероятно са манипулирани. Вероятно са отрязали 2 секунди в началото и 2 в края. И например може да е отрязан и някой по-нелицеприятен за премиера разговор, че токувиж иначе Яне Янев някоя сутрин се събуди в компанията на 3-4 здравеняци, лежали в бобовдолския затвор за изнасилване на едър рогат добитък. Или пък се окаже, че винетките, дето ги печата Цветелина, са най-малкото от това, дето си е взел Бойко от кацата с меда. Всъщност, няма значение какво точно са им манипулирали на тия записи - в момента, в който Бойко спомена от парламентарната трибуна, че има! съмнения за манипулация, веднага стана ясно какъв ще е резултата от проверката. Че как иначе - прокуратурата ги проверява, като поръчва експертиза в съответното звено на МВР, което пък по странно съвпадение се ръководи от министъра на народната милиция, з.м.ф.к.с Цветан Цветанов. Де да го видя тоя, дето ще си ритне трудовата книжка!

И така се стигна до вот-а на доверие днес. Признавам си, много силен ход на Бойко. Единственият възможен. 
Всъщност, с подобна опозиция в лицето на Станишев, това е напълно достатъчно. При положение, че имаш такъв скандал и на тепсия ти поднасят оставката най-малко на Танов и Цветанов и ти да си бъркаш в носа и да говориш глупости пред камерите - очевидно е, че дупето се използва за други неща.
И жалкото в цялата тая дандания е, че обществото за пореден път предпочита да остане разногледо, да гледа не там, където трябва. Нещо като "канзаска врътка" от "Късмета на Слевин" - всички гледат наляво, а ти отиваш надясно. Истинските въпроси не се задават, а ако се зададат случайно, оставят се без отговор. 
  1. Защитава ли правителството определени бизнесмени?
  2. Какво има предвид Мишо Бирата с думите "...плащал съм си на всички досега, защо ме проверяват?"
  3. Опъва ли се чадър над определени контрабандни канали посредством назначаване на "наши" хора в митниците?
  4. За какво се използват СРС - та?
  5. Кой контролира съхранението на СРС - тата?4
  6. Кой може да си позволи да подслушва премиер - министърът на една държава? И в този смисъл за какво вземат заплата в НСО и в Нашата полиция?
  7. След като Станишев може да бъде подследствен с опция подсъдим за невръщането на някаква папка с някакъв доклад, с което бил "изложил на риск националната сигурност на страната" - в общи линии канцеларска история - как трябва да реагираме на подслушването на един министър - председател? И не следва ли да си зададем въпроса "Какъв Шенген, какви 5 лв?" при положение, че още утре всеки контрабандист или терорист би могъл да се запознае в детайли със системите за сигурност и проследяване в Европа като просто си поръча какво му трябва на някои хора в България. И кой носи отговорност в случая?
Само дето от дъното на дупката не се чува отговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!