10 януари 2014

Бойно поле: информатика

В съзнанието на всеки българин има три клишета, които му се набиват едва ли не от детската градина и които отдавна нямат нищо общо с действителността: прословутото ни гостоприемство (идете да питате сирийците за него), пословичното ни трудолюбие (аман от българи-градинари в Унгария след Освобождението!) и желанието ни да изучим децата си (онзи ден гледах репортаж по бТВ за родители, чакащи на опашка да запишат рожбите си в първи клас). Макар че според някои изследвания напоследък образованието ни заема последно място в почти всички класации и няма изгледи в скоро време да мръдне от там.
Родното министерство обаче е решило най-сетне да тури нещата в ред, отнемайки медала на 15-годишен шампион по информатика. Бил на домашно обучение, че и по американска методика отгоре на всичко, а майка му с цялата си наглост твърдяла, че: 
училищната среда е „деградираща и място за обучение на характера няма”
Стига бе! Ама вие сериозно ли?
Аз нещо не разбирам - не се съобщава, че е преписвал, не е мамил - не, нищо подобно. Напротив, момчето (Божидар Маринов се казва) спечелил миналогодишното издание на националната олимпиада по информатика, а тази година бил първи на регионалната и това го прави фаворит за националната. Е що тогава го дисквалифицирате, щото не е спечелило някое "наше" момче ли? И като му вземете медала, това как ще повиши нивото на родното образование? Или ще прелее знания в главите на онези, на които "олимпиада по информатика" им звучи като "Зимни олимпийски игри, полуфинал по кърлинг"?
Едва ли.
А вместо да го дисквалифицирате и да му вземате медала, що не питате как точно се подготвя и на какво е наблегнал - щото по ръка ни е нещо, което обикновено се описва в книгите като художествена измислица. Сещате се, нали - неграмотното негърче от Бронкс или Куинс, което обаче толкова обичало да играе компютърни игри, че станало компютърен гений и разбило защитата на Чейз Манхатън банк, примерно. Аз съм сигурен, че това момченце ще търпи простотията на родното ни министерство още 3 години колкото да вземе диплома за средно, след което ще си бие камшика някъде по чужбината, където първо ще завърши някой читав университет (а сега загрях, че може да го направи и дистанционно, без да мърда от вкъщи), а после и ще си намери читава работа някъде като програмист. А къде тогава ще са родните шампиони, които учат математиката откъм "правилната" страна и които печелят състезания по втория начин?
Това момче очевидно не е умряло за миризливия ви медал, дето и с него, и без него - все тая. Що поне не си извадите главата от пясъка и да видите за какво наистина става въпрос? 
И тая женица, главният експерт в министерството: "Учителите си повишавали квалификацията" - то и тя едва ли си вярва на глупостите. От години у нас учител се става с 3 на приемния изпит, когато не са те приели никъде другаде. Ей това е истината, но не говорим за нея, щото тогава трябва да си признаем, че Киро Глупака от последния чин вчера, дето едва избута 8-ми клас с тройки, днес е учител на децата ни.  Какво повишаване на квалификацията бе, половината от учителите у нас са на 50 и кусур, какво ще му повишаваш на такъв? Не са мръднали от онази прословута сцена в "Да обичаш на инат", където на директора му пуснаха програма на компютъра с разписанието на занятията.
Но-о-о ... да се върнем на олимпиадата - не може така, да тренираш вкъщи и да печелиш - или едното, или другото, а най-добре нито едното от двете! Като повечето ученици у нас, впрочем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!