29 януари 2014

Много панацеи на едно място

Какво иска да ни пита г-н Президентът?
1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Българският народ, като едно добро стадо овце, бъдете сигурни че ще гласува с "ДА" и на трите въпроса. По навик, като в доброто старо време, когато гласуваше с 99,99% "ЗА". Същия този народ, който всяка Нова година чака поздравлението на Президента така, както толкова години чакаше обръщението на др. Тодор Живков. Иначе Новата година няма да дойде, вероятно.
Но да не се отклонявам излишно.
Не, не подкрепям мажоритарните избори - нито пълните, нито частичните. Хората ще гласуват за мажоритарните избори, защото "искат да гласуват за личности!", без да си дават сметка обаче, че кандидатът на партията Х и него партиен лидер го посочва. И че той също зависи от Партията Х, и че на него има кой да му каже "Не забравяй кой те издигна!". Хората може много да искат да гласуват за личности, но когато дойдат  изборите и изборът е между Искра Фидосова, Десислав Чуколов и Румен Петков много ми е интересно за коя точно личност ще гласуват?
На изборите през 2009 г. имаше 31 мажоритарно избрани депутата. Съмнявам се, че някой от искащите да гласуват за "личности" може да каже името на поне един от тях. Отделно, при едни мажоритарни избори (независимо дали ще са частични или пълни) получените резултати ще са твърде далече от реалното съотношение на изборите. Ако изборите през 2009 г. бяха мажоритарни резултатите щяха да бъдат 200 депутата от ГЕРБ и 40 от ДПС. А представителство в Народното събрание щяха да имат едва около 50% от гласувалите. А останалите?
Според д-р Тони Филипов,  хората в Бразилия, където гласуването било
задължително се сговорили и избрали хипопотама от зоопарка, когато нито
един от кандидатите им не бил подходящ.
Да не говорим, че така ще разцъфтят местните коалиции, които ще си "изберат" правилния кандидат. Ако си мислите, че задължителното гласуване (за него след малко) ще елиминира контролирания вот, дълбоко се лъжете. Това не е родно изобретение и още не се родил онзи, който ще го премахне.
Мажоритарната система има много повече минуси, отколкото плюсове. Но хората няма да се замислят за това, те просто са свикнали да отговарят с "ДА" на всичко, за което ги попита властта.
Не подкрепям и задължителното гласуване. Първо, защото правото да гласуваш е точно толкова право, колкото и да не гласуваш. Второ - защото задължителното гласуване не означава задължително валиден глас. Трето - насила хубост не става досега не съм видял нищо хубаво, дето да е станало по принуда, тя била тя и по закон.
И четвърто ...
Не щеш ли, един ден му пратиха хабер по Тодора, че трябва да слезе в селото да гласува. Такъв закон излязъл, такава наредба наредили - щом има избори, всеки,мъж трябва да гласува. Инак - глоба голяма!
Мъркал старият козар, пухтял, сърдил се, па като разбрал, че и три кози няма да му стигнат да плати глобата, ако не иде, стегнал се и поел за село с ямурлука, с гегата на рамо, със силяхлъците на пояс и двете кози кожи на бедрата.
Като стигнал в село, не се отбил и в къщи даже, а, направо отишъл в общината да си свърши работата, че тогава. Оттам го препратили в училището, където ставал изборът.
Влязъл дядо Рачо плахо-плахо, свалил гегата от рамо и като всеки глух човек извикал силно:
- Помози ви бог, момчетааа!
- Дал ти бог добро, дядо Рачо! Добре дошъл, добре дошъл! - обадили му се двама-трима.
- Викали сте ме нещо, ми каза наш Тодор отзарана. Глоба имало, кай, ако не дойда, и аз, ща не ща, пристигнах, ама за какво ме викате, и аз не зная!
- Ний не те викаме, а законъъът, законът те вика - му рекъл председателят на бюрото.
А старецът, нали не чува, стои си прав на едно място, гледа на шарено и не знае где да си дене ръцете.
- Да гласуваш те викаме, да гласуваааш!.... Гласа си да дадеш, та кмет и съветници да изберем!
- Кое кайеш? За глас ли нещо спомена?
Председателят се доближил до него, навел се над ухото му и за да го разбере по-добре, извикал му още по-високо:
- Дядо Рачооо - рекъл, - ще влезеш ей тука, в тъмната стаичка, и ще си пуснеш гласааа. Гласа си ще пуснеш! Разбра ли?
- Хоо... - кимнал с глава старецът. - Това ли е било цялата работа! За това ли ме карате половин ден път да бия? Гледай ти закони! Гледай ти наредби и хорски измислици! Гласа, а? Че да го пусна - рекъл, - що да го не пусна, нали ще отърва глобата?
И като се намъкнал в тъмния ъгъл, окашлял се, опънал шия и изревал, колкото сила има, три пъти, та пръснал бюлетините като перушина из стаята:
- Юряаа!... Юряааа!... Юряаааа!-...
Пуснал си цял-целеничък гласа човекът, изгледал ги самодоволно, метнал гегата на рамо и поел накъм вратата...
То беше някога. Где сега такива гласовити хора по нас?
Чудомир, "Юряяяяяяя!"
Не знам дали г-н Президента (или спийчрайтърите му) е чел целия разказ на Чудомир, но не е зле да го прочете преди да се изказва неподготвен.
А колкото до електронното гласуване по интернет ... аз съм "ЗА", но не смятам, че за това трябва да питам някой чобан на село, който ползва интернет само за да рови в порносайтове, още по-малко пък да се свиква цял референдум за това. И една промяна в закона стига.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!