29 август 2015

Редовете на историята

Зад цената от 5 български лв е чашата с лика на Тъпанаря от Банкя. Досега мислех,
че ги раздават по партийна линия, оказа се, че са в свободна продажба. Философът
от Дръндар въобще нямам думи да го коментирам.
Поморие, пешеходната зона, лятото на 2015.
На всяка крачка има магазинчета за сувенири, в тях - обичайните боклуци - магнитчета, чинии, отварачки, хавлии за плаж, дървенийки, моряшки фланелки + капитански шапки. 
И чаши.
Зад гърба на Леонид Илич срамежливо наднича Адолф Хитлер, може би защото
там му е мястото в Историята
В сектора на чашите има раздвижване - за пръв път виждам такъв богат избор, от футболни отбори, от родните грандове Левски и ЦСКА, през руските такива, до големите в занаята - Манчестер Юнайтед, Реал, Барцилона*, Байерн, Милан, Интер до евробоеца и гордостта на нацията Лудогорец, established 1945. Има чаши с анимационни герои, от минионите до Маша и мечокът, има чаши националните ни герои и символи, а бе въобще, има!
Но това, което не очаквах да видя са чашите с историческите личности.
Честно казано, не знам що за мужик трябва да си, да дойдеш на почивка в България и да си купиш чаша с Путин (Ленин, Сталин, Брежнев, Горбачов и най-вече Жириновски В.В.). Нито пък що за тъпунгер трябва да си, за да прежалиш 5 лв за Тъпанарят от Банкя (на първата снимка е вдясно, точно зад етикета с цената, извинявам се, че така го отрязах) или пък с бай Тошо. За Ахмед Доган пък да не говоря. Аз предполагам, че Бокича и Доган ги раздават по партийна линия в съответните кметства и общини, но видимо са останали и няколко бройки за свободна продажба.
Най-големият шок обаче ми дойде от чашата с Адолф Хитлер. 
В морето от руснаци и украинци в Поморие (някои с имоти и постоянно жителство в градчето) германските туристи са пренебрежимо малко, а и едва ли някой от тях ще се засили да си купи чаша с der Führer, дори да го избива на неонацизъм отвътре. Чашата срамежливо беше скътана зад гърба на дорогой Леонид Ильич, но това, което не мога да си обясня е, как досега някой руснак не е потрошил цялата сергия само заради тази чаша. Като ги знам какви идиоти са понякога (руснаците) Путин и Сталин едва ли ще помогнат. И другото, което не мога да си обясня е, къде се губят разните му защитници на човешки права и антифашистките организации - мисля, че все още съществуват текстовете в законите за разпространение на нацистката символика, към тях добавиха и такива за разпространение на комунистическата - една такава сергия направо си плаче за разните му там БХК и други НПО-та.
Да не се отклонявам.
5 лв за удоволствието да се будиш сутрин с кафе/чай и да се гледате очи в очи с историята - Ленин, Сталин, Путин, Ахмед Доган и Бойко Борисов.
За всичко останало ... знаете, има Мастеркард.

__________________________________




Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!