09 декември 2019

Гешев и свободното придвижване

Миналата седмица изпратихме новоизбрания главен прокурор Иван Гешев в Брюксел. Честно казано, не разбрах за какво е там - да го видят ли, той ли да ги види, на екскурзия или просто така, свят да види. Няма особено значение всъщност, резултатът е, че отново се изложихме пред чужденците. И то жестоко!
Не знам как точно си го представят Бойко и дружинката му в ГЕРБ отпадането на механизма за наблюдение, но първо, процедурата по избора на Гешев беше всичко друго, но не и прозрачна. Второ, състезание с един кон 30 години след падането на комунизма е непонятно за западноевропейците, които очевидно вече се умориха да ни обясняват от коя страна се рита топката и само ни гледат сеира. Трето, самият Гешев успя успешно да се изложи като кифладжия вече и зад граница. 
Само за сравнение, преди него на разпит от евродепутатите беше подложена Лаура Кьовеши. Най-малкото жената от една година е под лупата на цяла Европа, внимава какво говори и къде го говори, и най-вече, говори го на английски, когато трябва. А нашият Иванчо си пердаши на български, щото нали си спомняте Бойко какво разправяше, то в Европа всеки си говори на неговия си език, та и той така. И така, на български, Иванчо почна да ги говори едни врели-некипели, баш като Падроне пред немските депутати преди 10 години ("Колегата Цветанов ходи с един багер да копае трупове"). Само че не пред депутатите, там той на въпросите за протестите против назначението му и на обвиненията за непрозрачност на избора му на чист български отговори, че вече е отговорил на тези въпроси по БНТ, а протестите срещу него били платени и организирани (все едно протестите в подкрепа на Гешев бяха спонтанни и непринудени и съвсем не бяха платени).
Хайде, да кажем в Брюксел са свикнали да се излагаме, спомнете си изслушването мисис Йелева навремето, която се оказа жертва на БСП и ДПС и техните пъклени планове и завистта им.
Гешев, не знам защо, много ми прилича на всичките братя Бийгъл
Казаното пред евродепутатите обаче бледнее пред казаното след това, пред журналистите. За човек, идващ от източноевропейска страна, човек, чието детство е преминало в някой соц-панелен квартал и който до 89-та година да е ходил най-много до СССР или Югославия и то след като те проверят до 9-то коляно, да се изтъпаниш насред Брюксел и да кажеш "Абе то свободното движение в ЕС е голям кяр за престъпността" нещо май не си за тука, мойто момче. Да седнеш да се оплакваш на западноевропейците от свободното придвижване в ЕС когато те си имат достатъчно проблеми с източноевропейската мафия (да си спомним за изказването на мосю Макрон) вместо да сложиш на масата мерки против организираната престъпност - пич, те за това са те викнали там, не да те питат с какъв бръснач си правиш прическата. Да не говорим, че основно право в ЕС е правото на свободното придвижване - на хора, на стоки и на капитал. 
Комбинирано с интервюто, в което Гешев се изрази притеснение от свободата на словото, все си мисля, че се връщаме обратно в 89-та.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!