08 май 2020

Капитулацията

Руския текст на капитулацията на Германия
В дните около 9-ти май обикновено изплуват разни пишман европейци и късни антикомунисти, чийто антикомунизъм се засилва с отдалечаването от 1989 година, та все се намира някой, който да обясни как 9-ти май е Ден на Европа, щото капитулацията на нацистка Германия била подписана на 8-ми май, пък в СССР заради часовата разлика било вече 9-ми май, но те понеже руснаците са си диваци и варвари, пък Сталин бил не знам какъв си комплексар и затова настояли на ново подписване, той Сталин какъв друг може да е, освен комплексар. Та затова докато демократичните и либерални европейци на 9-ти май празнуват Денят на Европа (и ние трябва, щото сме от това семейство) комплексираните руснаци набиват крака по Червения площад в поредния парад на победата.
Само че.
Първо, немците правят няколко опита за капитулация - частични, само пред западните съюзници, в Африка, в Западна Европа. Тези капитулации са подписвани от който може. В същото време съюзниците имат договореност за отказ от сепаративен мир и за воюване до пълната и безусловна капитулация на Германия. 
Но кой може да подпише пълната и безусловна капитулация на Германия?
Е, на първо място - Хитлер. Но през май 1945-та Хитлер вече не е между живите, самоубил се е, за да не попадне жив в ръцете на Сталин, а в завещанието си е посочил за свой наследник адмирал Карл Дьониц. Карл Дьониц е вторият фюрер на Райха, макар само за 3 седмици. 
Е, не е ли нормално Сталин да поиска пълната и безусловна капитулация на Германия да бъде подписана от този, който, дори формално само, е държавен глава на Райха? 
Голяма работа, ще каже някой, важно е, че немците са искали да капитулират, пък кой и къде е подписал не е от значение, нали войната свършва.
Абе свършва тя, ама ...
Руските войници забиват знамето на СССР над Райхстага. Любимо занимание на 
разни мишоци тип "Иво Инджев" е да броят часовници на ръцете на войниците.
Още на първи май съветските войски са забили знамето си над Райхстага (или онова, което е останало от него). Германия, по горната логика, би трябвало вече да е капитулирала, но не, боевете официално продължават още седмица. Сега, ако някой е на мястото на Сталин и руснаците да планира, подготви и осъществи такава мащабна и кръвопролитна операция като Битката за Берлин, да си забиеш знамето над Райхстага, да търсиш Хитлер (или каквото е останало от него) под дърво и камък и най-накрая някакъв германски неизвестен генерал да подпише Акт за капитулация със западните съюзници, тия същите, които 4 години се офлянкват и ослушват за откриването на втори фронт срещу Германия (фронтът е открит на 6 юни 1944, на 22 юни 1944 Съветският съюз започва операция "Багратион" за освобождението на Беларус. Минали са и Сталинград, и Курск, през януари 1944 е свалена блокадата на Ленинград). Е и аз да съм на мястото на товарищ Сталин, и аз няма да се навия.
А ако погледнем в нашата си история имаме точно ама баш същия пример от Първата балканска война . нашата Седма рилска дивизия разбива турците пред Солун и когато навлиза в града, оказва се турският паша вече е предал ключовете от града на гръцката армия, която го е заела без да води бой за него. Ей така, турчинът е избрал пред кого да капитулира. На нас не ни е особено приятен този епизод от историята ни, не виждам защо на Сталин трябва да му приятен. Може би за кефа на нашите евроатлантици. 
А това, че Сталин е сатрап и диктатор, че Източна Европа беше изтъргувана от Чърчил и бяхме предадени на руснаците, че комунизмът ни беше натрапен и доста негативни неща покрай него - това е тема на друг разговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!