31 юли 2020

Армия, здравеопазване, образование

Една много интересна информация ми попадна пред очите, Коста Рика нямала армия. Ама никаква. И това е записано в конституцията на страната, още от 1948 година. То била само Коста Рика, и други държави имало, но ако разровите списъка, ще видите че става въпрос я за Лихтенщайн, я за Андора или Ватикана, я за някоя държавица от Южния Пасифик или Карибския басейн като Самоа или Гренада. 
Интересното в случая обаче било, че след като нямала армия, Коста Рика имала най-големите разходи за здравеопазване и образование в сравнение със съседите си в региона. По този начин освен в списъка на 16-те държави в света без армия, Коста Рика се е изхитрила да влезе в един друг списък, на топ дестинациите за здравен туризъм (тук българите в чужбина, които летят до България да си оправят зъбите ще ме разберат). Що се отнася до образованието, то е безплатно и задължително до 13-годишна възраст. 
Ей това правят костариканците със спестените от оръжия пари.
Горната информация ме накара да се замисля "Къде сбъркахме?" по темата. 
Например, военният ни министър принципно може да парира всякакви вражески атаки по нашата територия само с горната снимка. Като я видят, вражеските войници вероятно ще се изпонатръшкат от смях. За одисеята със закупуването на 8 (осем!) изтребителя по-добре да не отварям тема, че сигурно някой друг ще се пръсне от смях - купуваме ги от 15 години и тепърва ще ни ги доставят! Но най-много ме смути факта, че т.нар. "Обединени патриоти" за изборите от 2017 година заявиха в своята предизборна програма връщането на задължителната казарма. Те всъщност от години си пеят по темата, няма какво да се лъжем, но понеже не върви само да го споменаваш и нищо да не правиш по случая, през 2017-та се престрашиха да го запишат в програмата си. Нищо опасно няма, със същия успех можеха да запишат, че ще се борят за изстрелването на изкуствен спътник или за колонизирането на Юпитер. И аз да знам, че едно нещо няма как да стане, и аз ще си го напиша в програмата. Па щяха да връщат военното обучение в училищата, па доброволна казарма за желаещи младежи направиха, ма ако тръгнем с това да си браним държавата при евентуална агресия отвън нещо не ми се мисли!
Та мисълта как Коста Рика без армия просперира и се развива, а в същото време шкембакът от снимката се прави на идиот и един разчет нямаме за толкова години министерстване колко ще струва ремонтът на казармите, колко ще ни струва издръжката на наборната армия, колко ще се увеличи щатът на офицерите и сержантите, които ще се занимават с наборната войска - дори това няма, за толкова години плямпане по темата - та тази мисъл малко така ме жегна. Ние на ония им викаме "бананови републики", латиноси били, не знам още какво, ама са си оправили държавата, а ние чакаме и се надяваме. На кого се надяваме, на тия тъпаци ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!