10 август 2020

Тигър и човек


Русия, Приморския край, 2008 година. Село през зимата, около два часа през нощта.
Местният фелдшер се събужда от странен шум под прозореца си, но тъй като шума бързо затихва, фелдшерът решава да не задълбава и се обръща на другата страна и продължава да спи. На сутринта сладкият сън се прекъсва от позивните на пикочния му мехур (дори и при фелдшерите утрото не започва с кафе), но добирайки се до вратата на къщата фелдшерът разбира, че не е толкова просто да я отвори, колкото изглежда. Нещо затиска вратата отвън. Повторните опити да я отвори били също толкова неуспешни, колкото и първия и, съвсем отчаян, фелдшерът приема единственото вярно решение - да излезе през прозореца. Оказвайки се на улицата нашият герой решава да погледне какво му затиска вратата и после да търчи към тоалетната. А това решение се оказало напълно погрешно! Работата е там, че в зимното утро, в тъмнината фелдшерът не забелязал следите от едрия звяр, с които бил осеян целия двор. А тигърът (огромен мъжки тигър) лежал спокойно на верандата, точно пред вратата и гледал фелдшера с хладен, но в същото време неагресивен поглед. 
Бързо оценявайки ситуацията фелдшерът разбрал, че да се добере обратно до прозореца, при всичкото си желание няма да успее ... Около 10 минути двамата се изучавали един друг, на човекът вече не му се ходило до тоалетната, тази нужда отпаднала в момента, в който срещнал погледа на тигъра. 
Скоро тигърът разбрал, че човекът пред него не е опасен и се приближил. Вие някога усещали ли сте сърцето си да се откъсва и да слиза в петите ви? А фелдшерът точно това почуствал! Все пак се взел в ръце и забелязал метална примка на шията на тигъра - "подарък" от китайски бракониери. Такива примки китайците залагали за елените и други подобни животинки, но понякога в тях се хващали и тигри. Телта вече се била впила достатъчно дълбоко в кожата на животното и започнала да загноява. В какво ли отчаяние трябва да изпадне дивото животно, за да се обърне за помощ към хората? Така или иначе, фелдшерът разбрал всичко и две седмици тигърът живял при него, като получавал лечение и храна. Местните жители доста охотно помогнали, никой не останал безучастен. Всички процедури по обработка на раните тигърът понесъл със завидно търпение, нито веднъж не проявил агресия. След две седмици си тръгнал, така както и се появил - през нощта. След известно време фелдшерът отново не могъл да отвори вратата си. Излизайки, както и предния път, през прозореца, в двора си видял тигровите следи, а вратата я затискал огромен убит елен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!