16 август 2020

Конституционалистът

Преди повече от 10 години, по времето когато Барба Ганис или се готвеше да става, или таман беше станал министър-председател, та в едно телевизионно предаване (не помня "Панорама" ли беше или някое друго) водещият/ата зададе приблизително следния въпрос въпрос на нашия тъпчо (цитирам по памет):

- Г-н Борисов, упрекват ви че не познавате как функционира държавата, че не сте чел Конституцията?
- Ще я прочета! - обеща Бойко.

Това прочитане задмина онази стая на Малко Търново, дето трябваше да я измажем само и веднага щяха да ни приемат в Шенген, това прочитане на Конституцията се точи вече над 10 години. Най-вероятно не се е стигнало до него въобще, той Барба Ганис няма вид на човек, чел нещо по-дълго от етикета на тоалетен ароматизатор. Или пък може и да бъркам, Бойко най-сетне е затворил и последната страница на Конституцията на страната, намерил е слабите места в нея и е решил да предложи ремонта и. Това, апропо, не му е първият път, когато предлага промени в Конституцията, по време на първия мандат го беше осенила идеята да запише в нея, че външният дълг не може да надхвърля 40% от БВП, голяма финансова мисъл беше това навремето, много ни завиждаха европейските държави за нея.

Сега е решил да действа новаторски - 120 депутата, няма ВСС, мандатът на Главният прокурор да е 5 години, заедно с мандатите на председателите на ВАС и ВКС. 

Конституция на Република България – УикипедияОтносно намаляването на броя на депутатите аз и друг път съм блогърствал, основно по мераците на Слави Трифонов и сценаристите му. 120 депутата са малко, 120 депутата се купуват много по-лесно от 240. Това едно на ръка. Второ, ние имаме определени традиции при определянето на броя на депутатите. В Търновската конституция е записано (чл. 86) че се избира 1 депутат на 10 000 души население и от двата пола, в Димитровската е 1 на 20 000 души население (чл. 18). В Живковската вече броят им не е обвързан с населението, а е фиксиран - 250 човека, което отговоря приблизително на 1 депутат на 30 000 души население. В момента при 7 млн население и 240 депутата съотношението е приблизително същото, 1:30 000. Представете си ако съкратим броя на депутатите на 2 как един народен представител ще представлява 60 000 население, представете си как ще се влиза при него в случай на нужда.

Но има и нещо друго - ако е да се пестят разходи, не може ли да заплатите на депутатите да се намалят два пъти? 

Относно промените в съдебната система, каква ни е гаранцията, че като махнем ВСС и намалим мандатите на 5 години нещата в съдебната система ще се случват прозрачно и ще имаме върховенство на закона? Че няма Шиши да кадрува в съдебната система? Че няма пак да имаме състезания с един кон? Това е като предложението на нашия тъпчо в касовата бележка от бензиностанцията да бъде разбита цената и да се знае - 2,00 лв/л, от които 1,00 лв акциз, 0,30 лв производствена цена на бензина, 0,15 лв транспорт до бензиностанцията, 0,20 лв заплата на бензинджията и останалото ДДС. И от това бензина не стана по-евтин, и на никой не му стана ясно защо литър бензин е 2,30 и при 80 $/барел, и при 120 $/барел.

Но да търсиш логика в мислите на един тъпанар е тегава работа, то той я не вижда, ние ще му я търсим. 

Тези промени, в 12 без 5 (щото толкова му остава до оставката, още малко) знаете ли на какво ми напомнят? На един епизод от съвсем краткия курс по история на България, имаше едно такова книжле преди години с автори Драгомир Драганов и Искра Баева в което бяха събрали кандидат-студентските бисери. Та там един пишман кандидат-студент по повод на Руско-турската война и Освобождението на България "Турското правителство опитало номера с конституцията, но той не минал".

И нашия сега опитва номера с Конституцията, но и тук няма да мине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!