10 октомври 2020

Галина Брежнева и кръстниците на диамантената мафия в СССР

Сватбата на Брежнева с Юрий Чурбанов
Сватбата на Брежнева с Юрий Чурбанов

През 70-те години на ХХ-ти век много от гражданите на Съветския съюз, особено близките до властта и столичните творчески кръгове знаели, че в страната много неща се правят специално за Галя. Галя си имала име, презиме и фамилия, тя се казвала Галина Леонидовна Брежнева и била дъщеря на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Илич Брежнев. Високопоставеният родител отдавна махнал с ръка на възпитанието на разглезената си дъщеря. За нейния бурен живот и екстравагантни изпълнения по целия Съветски съюз се разнасяли легенди.
Още през 1951 г. 22-годишната дъщеря на първия секретар на ЦК на Молдовската комунистическа партия напуснала филологическия факултет на университета и се омъжила за цирковия акробат Евгений Милаев, който бил по-възрастен от нея с цели 20 години. Галина и мъжа и водели скитнически живот по съветските циркове, докато тъста на акробата не бил преместен на работа в ЦК на КПСС. Тогава кариерата на Милаев рязко тръгнала нагорец За няколко години той станал Герой на социалистическия труд и директор на Московския цирк. Придобивките обаче не удържали артиста в семейното ложе. През 1961 Галина хванала мъжа си в изневяра и се развела с него. Сълзливите писма на изоставения съпруг до високопоставения тъст не успели да възстановят семейството.
Следващия брак на Галина с 18-годишния илюзионист Игор Кио продължил всичко на всичко 10 дни. Когато Леонид Илич разбрал, че дъщеря му тайно се е разписала с някакъв фокусник, той изпратил след щастливата двойка няколко агента на КГБ. Те намерили щастливата двойка и отнели от съпруга и жена му, и паспорта с печата. Върнали му само паспорта, при това нов и без никакви следи от бракосъчетанието. Двойката продължила да се среща тайно няколко години след това.
През 1971 година, за радост на родителите си, Галина се омъжила за подполковника от службите Юрий Чурбанов, който заради този брак оставил семейството си. Новият зет се харесал на Генералния секретар и подполковникът стремително достигнал до генерал-полковник и заместник-министър на вътрешните работи. Няколко години съпрузите живели щастливо, но след това Галина започнала да скучае: мъжът и бил постоянно зает в службата. Тогава в живота на Галина Брежнева се появили две нови увлечения: диамантите и Борис Буярце.

Най-добрите приятели на кремълските девойки

Борис Буряце.
Борис Буярце

Отначало  дъщерята на Генералния секретар се отнасяла към прозрачните фасетни камъчета като всяка жена - на нея и харесвали като украшения и нищо понече. В средата на 70-те тя започнала да колекционира украшения и скоро това се превърнало в маниакална страст. Колекцията на Галина бързо растяла и тя поискала да я сравни с други такива. Няколко колекционерки се намерили в близкия кръг на дъщерята на Генералния секретар. Нездрав интерес към диамантите изпитвали жената на вътрешния министър Светлана Щелокова и актрисата от театъра на Вахтангов Лариса Пашкова, съпруга на ръководителя на Съюзгосцирк Анатолий Колеватов.

Ползвайки семейното си положение, високопоставените колекционерки не само отваряли с крак вратите на кабинетите на директорите на столичните ювелирни магазини, но и купували наедро всичко, което им се харесвало. Галина често плащала не с пари, а с дългови разписки, които с готовност приемали и в държавните магазини, и в нелегалните диамантени борси. След смъртта на Брежнев се оказало, че дъщеря му е натрупала дългове за немислимите в съветско време 800 000 рубли. Впрочем, Брежнева и Щелокова бързо се научили да извличат полза от своето увлечение. 
Веднъж на няколко години в СССР се вдигали цените на ювелирните украшения. Мероприятието се подготвяло предварително, в условията на секретност, но дъщерята на Генералния секретар винаги знаела за предстоящата преоценка. С приятелката си няколко дни преди вдигането на цените купували ювелирни продукти, които след седмица препродавали вече по нови цени. Получената печалба била в рамките на десетки хиляди рубли, които се харчели за луксозен живот.

Един от елементите на този луксозен живот станал новият любовник на Галина Борис Буярце, син на цигански барон, който още в младостта си излежал кратка присъда за кражба. Брежнева забелязала красавеца в трупата на циганския театър "Ромен". След като познанството им станало повече от близко, Буярце също започнал да напредва в кариерата - първоначално преминал в московския Оперетен театър, а след това бил зачислен и в трупата на Болшой театър. В интерес на истината, певецът не си усложнявал особено живота с участие в репетиции и спектакли. Галина полудяла по своя любовник и щедро го обсипвала с подаръци, сред които апартамент в престижен район и рядък за онези години в Москва "Мерцедес". Буярце много бързо споделил увлечението на своята приятелка и скоро станал известен в московския подземен свят с прякора "Борис Брилянтович". Говорело се, че винаги носел в джоба си няколко диаманта, които въртял между пръстите си, като зърна на броеница. 
В края на 70-те години рамките на Москва, че дори и на СССР станали тесни за високопоставените диамантофили. И те започнали да търсят варианти за продажби зад граница, където скъпоценностите можели да се продадат за много повече пари, отколкото в СССР. За създаването на контрабанден канал диамантената мафия, както вече мнозина в Москва наричали Брежнева, Щелокова и Буярце привлякла знаменитата актриса Зоя Фьодорова, която редовно посещавала дъщеря си, живееща в САЩ и можела да изнася камъни и антиквариат. Апетитите на диамантените хищници постоянно нараствали и за удовлетворяването им вече не стигали нито асортимента на ювелирните магазини, нито мощностите на съветските диамантообработващи фабрики.

Изчезналото наследство на "червения граф"

Квартирата на А. Толстой
Една от най-богатите колекции от ювелирни украшения притежавала вдовицата на писателя Алексей Толстой Людмила Илинична. Книгите на "червения граф" се печатали в СССР в огромни тиражи и законните си хонорари Толстой харчел за антиквариат. Неговият апартамент на ул. Спиридоновка повече наподобявал музей, а не жилище. Цялата мебелировка (мебелите, полилеите, че дори и паркета) представлявала художествена ценност. Съгласно завещанието на починалия през 1945 г. писател, след смъртта на вдовицата му квартирата с цялата мебелировка трябвало да премине в ръцете на държавата.
В началото на ноември 1980 година Людмила Толстая, която независимо от нейните 74 години водела активен светски живот отишла на прием в посолството на Румъния. Към роклята си добавила разкошен диамантен накит, обеци с големи диаманти и уникална брошка от XVIII век, специално изработено за Людовик XV и купено от Алексей Толстой във Франция. На този прием била поканена и Галина Брежнева, която алчно се вгледала в скъпоценностите на вдовицата на писателя. Дъщерята на Генералния секретар била придружавана от Борис Буярце. 
На 14 ноември на вратата на Людмила Илинична позвънила милицията. Когато възрастната помощница отворила вратата вместо червените удостоверения тримата гости показали нож и пистолет. Домакинята и помощницата и били затворени в тоалетната, а те самите започнали да претърсват апартамента. Когато жените успели да се измъкнат и да се обадят в милицията, на Спиридоновка се изсипали почти всички милиционерски началници - Людмила Илинична имала връзки на високи нива. Криминалистите направили опис на откраднатото. Останали с впечатление, че крадците нямали представа за стойността на антиките: откраднали тежки бронзови канделабри, които изглеждали скъпи, но нямали реална стойност. От стените откраднали няколко картини на холандски майстори от XVI век, при това не най-скъпите,  а от гардероба - старото кожено палто на домакинята. Но най-важното - изчезнали украшенията, с които Людмила Илинична била на приема. Обикновено те били скрити в тайник в бюрото на Алексей Николаевич, но след вечерния прием домакинята така и не ги прибрала от нощното шкафче. Откраднатите скъпоценности били оценени на един милион рубли, във времена, когато доларът струвал 60 копейки. 
Разбира се, на първо място следователите си помислили за съпричастност към обира на Брежнева и Буярце. Дъщерята на генералния секретар никой не се осмелил да извика на разпит, но Борис Брилянтович получил призовка, след което веднага получили мъмрене от самото началство. Буярце заминал на почивка в Прибалтика, а следователите започнали да работят по друга следа.
Леонид Слепак.
Леонид Слепак
Людмила Илинична си спомнила, че няколко дни преди обира в дома и пристигнали сътрудници от Литературния музей, сред които била една нетактична девойка, безсрамно питаща колко струва едно или друго произведение на изкуството от колекцията на писателя. Девойката се оказала 19-годишната Вероника Пордео, молдовчанка, която след първата година в Литературния институт се омъжила за престарял френски дипломат. Успели да я арестуват чак на "Шереметиево", където Вероника чакала да се качи на самолета за Париж. Съпровождал я симпатичен младеж. Изяснило се, че това бил Леонид Слепак, известен контрабандист с прякор "Одеския красавец". Доставената в московското следствие двойка започнала бързо да се огъва.
Апартаментът на Толстой бил ограбен по сведения от Пордео. Нейният любовник Слепак намерил изпълнителите - одеският крадец Анатолий Бец с приятелите му Михаил Сушкин и Симеон Шварцберг. Само че след обира Бец не дал на Слепак неговия дял от ограбеното, а се покрил някъде. Бец бил арестуван в Одеса. По време на разпитите той посочил мястото, където държали откраднатото. Само че сред канделабрите, шубата и картините диаманти нямало. Едва по-късно Бец признал, че диамантите подал на делови хора от Баку. Следователите полетяли към Азербайджан. Тамошните "майстори" обаче първоначално категорично отказали да върнат ювелирните произведения: те били обещани на високопоставени хора в Москва, но под силния натиск на милицията все пак се съгласили. За съжаление на следователите, в Баку били само обеците, а уникалната брошка "Кралската лилия", която струвала поне половин милион липсвала. 
Анатолий Бец.
Анатолий Бец
Бец дал нова порция показания. Брошката била скрита от него в Одеса, а точното място ще съощи едва след като му разрешат да говори с приятелката си, бременна в деветия месец. Четирима оперативни работници го ескортирали до апартамента на приятелката му. От вълнение жената получила кръвоизлив и тя припаднала (по-късно се установило, че по предварителна уговорка тя се е самонаранила). В суматохата Бец успял да се освободи от белезниците, скочил през прозореца и изчезнал. След няколко месеца бил застрелян при арест.
Докато търсели Бец из цялата страна, съдът осъдил на различни срокове затвор всички участници в обира освен Вероника Пордео. За нея се застъпили високопоставени покровители и тя все пак успяла да излети за Париж.

Диаманти за диктатурата на криминалитета

В края на 1981 година в Пето управление на КГБ се получил доклад от един от агентите, работещ с Борис Буярце. В него се казвало, че циганският барон бил обсъждал с двама свои авери план за проникването в апартамента на някаква актриса, в който се намирали ювелирни украшения на астрономическа сума. Скоро Москва била разтърсена от две престъпления.
Ирина Бугримова.
Ирина Бугримова
На 11 декември била намерена застреляна Зоя Фьодорова. Всички накити от апартамента и били изчезнали. Това престъпление и до ден-днешен не е разкрито, макар че един от диамантените пръстени по-късно бил видян на пръста на Галина Брежнева. На 30 декември трима мъже влезли във входа на един от престижните блокове в центъра на Москва. Портиерът бил бивш офицер от милицията, но гостите не предизвикали подозрение у него - били прилично облечени и казали, че носят новогодишна елха на знаменитата укротителка на лъвове Ирина Бугримова. Сложната ключалка на апартамента на Бугримова се предала след 2 минути. Предновогодишните гости не се задържали за дълго. Те бързо се оттеглили, вземайки със себе си диамантени украшения, които Бугримова наследила от майка си, бивша дворянка. На първия разпит Ирина Николаевна разказала, че няколко дни преди престъплението носила украшенията на предновогодишния цирков празник, на който присъствали и Брежнева с Буярце. Дресьорката открито обвинила дъщерята на Генералния секретар: "Това е неудържима страст у Брежнева. Тя много обичаше украшенията. Аз имах украшения. А след това те изчезнаха".
В първите дни на 1982 г на летище "Шереметиево" бил задържан куриер, към чийто корем с лейкопласт били залепени диамантите от квартирата на Бугримова. Той признал, че контрабандата му била предадена от Борис Буярце. Най-сетне у следователите се появила 100%-ова причина за призоваване на разпит на любовника на Галина Брежнева. В московското следствие Борис Брилянтович се появил в норкова шуба, норкови ботушки и малка булонка под мишница. Само че след разпита Борис Брилянтович са отправил не към апартамента си, а към килия в Лефортовския затвор. Куриерът скоро след това се отказал от показанията си, но въпреки това Борис Буярце бил сериозно загазил. Негово съпричастие към обирите и контрабандата не били доказани, но при обиска в апартамента му намерили няколко десетки кожени шуби, очевидно предназначени за препродажба. Подобен бизнес в СССР се наказвал много строго и Буярце получил осем години затвор за спекулация. Слуховете говорили, че за тази ефективна присъда активно работил и измамения съпруг на Галина Брежнева Юрий Чурбанов.
Това била първата пробойна в елмазната броня на диамантената мафия. Скоро престъпната общност на високопоставените любителки на луксозния живот започнало да се разпада. На 28 януари 1982 г бил арестуван директорът на Союзгосцирк Анатолий Колеватов. За подкупи бил осъден на 13 години затвор и Лариса Пашкова принудително спряла да колекционира диаманти. На 10 ноември 1982 г умрял Брежнев и мафията се лишила от най-високопоставения си покровител. На 17 декември за многочислени нарушения бил свален от длъжност министърът на вътрешните работи Николай Щелоков, а след два месеца се застреляла съпругата му Светлана. При управлението на Андропов Галина Брежнева пребивавала в подмосковската си вила без да излиза, фактически под домашен арест. Нейният съпруг бил арестуван през 1987 г. Същата година предсрочно излезлият от затвора Борис Буярце починал при подозрителни обстоятелства от "остър апандисит", според официалното заключение.
Откраднатите от Ирина Бугримова диаманти били върнати. Скъпоценностите, изчезнали от апартамента на Зоя Фьодорова така и не били намерени. Безследно изчезнала и брошката "Кралската лилия". Освен това, след смъртта на Людмила Илинична Толстая през 1982 г в апартамента и не открили и онези украшения, които следователите и върнали от Баку. Какво е станало с колекцията от диаманти на Галина Брежнева, починала през 1998 г не е известно. Говори се, че просто ги е изпила. Изглежда невероятно, че може да пропилееш за алкохол такова количество диаманти, но при старанието и размаха на руската душа няма нищо невъзможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!