09 юни 2009

Рибново - новата Македония, новата Валя Балканска

Мине се - не мине време, и отнякъде изкочи Рибново. Или ще е запазеният бит и морал на хората там, или ще е радикален ислям и насаждането му, или пък как гласуват хората в Рибново. Въобще, Рибново дойде, за да замести лобните места на партизаните и ятаците отпреди 1989 г. Или моралът на помаците в Рибново ни е заместител на моралът на партийните секретари и тружениците от времето на комунизма. Рибново замества Македония, към която обърнахме очи след 1989 г., но която май не ни долюбва и до ден днешен.

Въобще, Рибново е новото вся и всьо в България. Няма тема, която да не зачекне обществото ни, и която да не се пречупи през призмата "Рибново". Говорим за моралът на младите - айде едно предаване какъв е моралът на младите в Рибново. Говорим, че ДПС държи в зависимост своите гласоподаватели - я да направим репортаж как е в Рибново. Хем и хората там да не ги изкараме прекалено зависими, хем да не са откъснати от света. Гласуваме за евродепутати - ама веднага пращаме репортер в Рибново, да видим как гласуват там. Е, как гласуват, как гласуват ... под строй и за ДПС гласуват. Ама ДПС ги държало религиозно и икономически - нищо, те пак си гласуват чинно и вероподанически.

Преди 10 Ноември 1989 г. една българска песен полетя в Космоса. Става въпрос за "Излел е Дельо хайдутин". Оттогава Валя Балканска където и да се появи, все тая песен пее. С тая песен може да се песнионира, че и пак ще и остане. Все едно други песни нямама в Родопите, все едно Валя Балканска друго не е пяла. То тазгодишните кандидати за музикални идоли освен "Назад, назад, моме Калино" друго не пяха. Това, обаче, е резултат от македонизирането на музикалния ни живот след 1989 г. Така де, в чалгата всичко първоначално идваше от Югославия, пък Македония си е натам някъде. И като се почна едно изливане на македонски песни в ефира - ей, байгън! Абе откъде скокна таз Македония, 8 милиона българи се подвеждаме под 2 милиона македонци. То не бяха Севдалина и Валентин Спасови, то не беше Райко Кирилов, да не говорим за Володя Стоянов и особено за Илия Луков. Нищо лошо, нека си пеят хората, повече ми идва македонизирането на ефира и налагането му.

Та и Рибново - не може да не покажем разходката на младите рибенци, които вече са пуснали своя глас за евродепутати и сега се разхождат с шалварките си от 6 до 8 вечерта. Все едно много ме интересува.

Преди няколко години имаше един случай, една помакиня се залюби с християнин от Пловдив. Нейните родители се опитаха да си я приберат, но не успяха - момичето се върна при своя избранник. Тогава от "24 часа" изпратиха журналист в родното село на момичето (не го помня кое беше), който направи един репортаж за помаците. Направо онемях, като го четох - аз по затворени и ограничени хора не бях виждал през живота си. От тоталното отричане на външния свят до отричането от собственото си дете - ето това са помаците. Нека си живеят и да си развиват културата (доколкото я имат), нямам нищо против, но не искам и да ми ги натрапват за щяло и нещяло.

Кое ли ще замести Рибново след 10 години?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!