03 юни 2011

Диамантено твърд, диамантено тъп, диамантено упорит!

В една класическа съветска комедия, наречена "Диамантената ръка" един от лошите (Льолик, в ролята Анатолий Папанов) произнася една реплика, която остава завинаги: "Если человек идиот, то это надолго!". Днес чета поредното изявление на даскала по физическо Цветан Цветанов и все повече добивам усещането, че репликата е произнесена повече за него, отколкото за Андрей Миронов (изпълнителят на ролята на Гена, партньора на Льолик). 
Цветанов: Обществото да узнае кои съдии осъждат условно за фалшива валута
И ние, Веждичка, и ние ...
Снимката е от сайта на Дарикнюз, коментара е мой
Цветанов: Обществото да узнае кои съдии осъждат условно за фалшива валута
Вероятно обществото ще узнае, стига да поиска - присъдите са публични и всеки заинтересован гражданин би се информирал при добро желание какви са мотивите на един съдия да произнесе дадена присъда. И тогава много от гражданите биха установили, че мотивите на съдиите са законосъобразни - присъдите се съобразяват със законовите изисквания. Противното би било не правосъдие, а вероятно едно пътуване във времето назад във времената на А.Я. Вишински.
Е, на Цецо и на по-умният от патрулната двойка, Бойко, вероятно им се иска съдът да отсъжда според желанията на господин министъра, а не според закона, но няма начин, тия неща не би трябвало да стават в днешна България ако искаме въобще да ни наричат "държава", а не "джамахирия".
Българският вариант на цитираната от мен в началото реплика е "Тъп и упорит!". А специално в случая с Цецко налице е една диамантена твърдост на мозъка и една диамантена упоритост в недопускането на поне малко акълец да влезне вътре. Симеоновския баир не прощава никому!
Та понеже Цецко се е загрижил за това, какво трябва да знае обществото, вероятно ще намери време да светне обществото и за следното:
  1. Докога бе, г-н Министре, ще си отваряте устата да давате акъл на независима власт? Давайте акъл колкото ви душа иска на подчинените ви униформени, не Веско Маринов му давайте акъл - зер, приятели сте. Ама на съдебната власт недейте, освен ако не се казвате Гьоринг, Гьобелс, Хитлер, Сталин, споменатия вече Вишински и др. видни източноевропейци от втората половина на ХХ в. Още повече, че тези ви действия се виждат от западните ви партньори - повярвайте ми, френският (германският, британският, испанският и т.н. до 26) вътрешен министър, ако си позволи подобен коментар, утре сутринта ще бъде о.з. министър. 
  2. На обществото вече му е ясно, че умственият ви багаж е несъразмерно малък в сравнение с жилищната площ на шестте ви апартамента - не му е ясно докога вие ще смятате, че обществото е по-тъпо от вас, когато видимо сравнението не е във ваша полза. Или с други думи, до кога ще ви търпим малоумните изказвания от типа "За поврат в развитието на българския футбол" (това се отнася и за шефа ви)?
  3. Обществото силно се вълнува от въпроса, след като оглавяваната от вас партия ГЕРБ (на която бяхте последователно формален лидер, председател на ПГ и (и още сте) неформален/формален/реален заместник - председател) има мнозинство в НС и се ползва с подкрепата на достатъчен брой народни представители - кое ви пречи да промените законите така щото тия двамата, дето сте ги хванали през 2005 г. днес да влезнат в затвора в следствие на строгите законови предписания? Ще ви го обясня с други думи, господин министре, очевидно имате нужда: не може ли да повишите долния праг от 3, примерно на 5 години за първо нарушение. А оня номер с признаването за виновен и наказанието под минимума - е, то 4,5 години също е под минимума, нали така? Пак ли не разбрахте, или да направя едни палачинки и да го пратя с тях на Искра Фидосова?
  4. Обществото се вълнува и от това, ако една такава акция е съпроводена с фанфари и пресконференции, има ли нещо, което да направите без да осведомите същото това общество на принципа на кокошката, снесла яйце? И кога ще кажете нещо по-различно от "Ние ги хващаме, те ги пускат!"?
  5. И не на последно място, господин министре - България се превръща в опасност за еврото не заради двамата кокошкари, които сте заловили - нито са първите, нито са последните; един сте хванали днес, 10 работят под покровителството на вашите подчинени; за чужбина да не говорим. Реалната заплаха за еврото е шефа ви и неговата упорита мания за величие и усилията му да остане с нещо в историята - я с метро, я с магистрали, я със светофари и детски площадки, а като няма друго - с въвеждането на еврото в България. Нещо, което държави като Чехия, Полша, Словения, Дания и Швеция не са направили и не се и стягат да правят - а техните икономики са в пъти по-стабилни и процъфтяващи от българската. Реалната опасност е от повторението на гръцкия сценарий тук (а той се прехвърли и в по-развитите Ирландия и Португалия). И основания за такива мисли дал Господ, че и не само той - западноевропейците само като погледнат действията на дуета Дянков-Борисов и вече се объркват с коя ръка и на коя страна да се кръстят. Пък и вие, за капак, не им давате покой ... 
Та така, господине Цецко - таман ви позабравихме, и вие пак - онзи ден се извинявахте, вчера коментирахте Кунева (която може и да ви издуха кандидата на изборите на есен, ама за това друг път), а днес за пореден път демонстрирате, че може не само да сте тъпичък и не особено грамотен, но поне сте последователен в усилията си да си останете така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!