02 юни 2011

SMS с пагони

В началото на ХХІ в. органите на Народната милиция с бесни темпове прилагат чудесата на съвременната техника в своята работа. Вярно, сиромашка ни е държавицата, и пари няма за много неща, та или има лимит на бензина, или Фераритата не стигат за всички патрули, но малко по малко "нашата полиция ни пази" се оборудва и напредва с материала.
И докато гледаме по разни американски, френски, немски, английски, недай, Боже, и индийски филми, как полицаят спира кола за проверка и с едно обаждане проверява кой е собственикът на колата, кой е шофьора и, за какво са го спирали, какви нарушения е правил и прочие - в същото време и ние не изоставаме от световните тенденции. Е, то верно, засега само със смс - проверката на Гражданската отговорност, ама айде сега, да не издребняваме. Че ако почнем много да искаме, утре ще поискаме и цивилни автомобили по магистралите с камери в тях, да ловят джигитите, каращи с 200 и присветващи на по-бавни от тях. А в други ден може и да поискаме прословутата система за наблюдение в София да се разшири и да не наблюдава само жълтите павета, а възловите кръстовища например, и след нея да има полицейски автомобил с лаптоп примерно. А записа от камерата да се праща както до лаптопа (за да го покажат на водача-джигит), така и в КАТ-София (за избягване на нетрудовите доходи у личния състав на МВР). А пък не дай, Боже, да си помисли човек за използването на СРС-та (да не се бъркат със SMS-и) за подслушване на наркодилъри, крадци, босове на подземния свят и корумпирани чиновници. Ааааааааа, айде сега, глезотии.
И само за сведение: преди 7 години в смотанкото на пръв поглед италианско село Портобуфоле един патрул на карабинерите видя едно BMW с 4 човека в него в 2 през нощта. Проверката на документите отне точно 10 мин. А аз бях един от проверяваните.
От друга страна възниква въпросът - като ще се пращат смс-и, нещо по-така няма ли? Я например в разните ТВ-игри - то не са водещи бе, то са пантери и тигрици. То са клокочещи вулкани от хормони и страсти - я да видим например Елена Станулова, а? Аааааа, а на пътя какво: "Добър ден, главен сержант Кючукпишков, Мушитрънско РПУ, документите за проверка!". Аре да ги немаме тия, а? Като сме почнали да въвеждаме новите технологии, въвеждаме всичко наред, на к`ви ми се правите? Като ще се проверяваме със смс-и, искаме всичко да си ни е като трябва. Е виж как е в братските Съединени американски щати: ааааааа, то да ти е кеф да те спре такава полицайка. То да ти е кеф да натиснеш педала точно пред радара! То да ти е кеф полицата за Гражданската да върви с презерватив! А пък като си помисля само как може да те напляска, че си без гражданска...! 
Ох, размечтах се (и без това ми правят забележка за съдържанието на блога напоследък)!
Както и да е, приветстваме навлизането на високите технологии в КАТ - Пътна полиция. Те дори преди година си направиха сайт, на който може да се следят поредните номера в КАТ-София, а също и да се правят онлайн справки. Нищо, че от една година се опитвам да си проверя колко са ми контролните точки (странното е, че дори да съм не на 0, а на минус, от полицията нямат грижата да ми се обадят и да ми кажат - донеси си книжката) - резултатът винаги е в полза на КАТ - не може да си провериш точките, оправяй се. Не вярвате ли? И не трябва, това първо е далеч от високите технологии, второ - тук смс не се праща, следователно, не се регистрира печалба за никого.
Въобще, върви напред нашата полиция, развива се. Преди се отвориха в снимането на криминални фирми (МВР Продакшън), сега и СМС-и ... "Нема лабаво!", както казваше другарят Живков. Ама никой не го слушаше, а е трябвало. Защото негова е и друга мисъл: "Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията!" 
Що ли имам усещането, че май това е поредния начин едни пари да влезнат в едни джобове на едни хора?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!