17 юни 2011

Купен мач

Вотът на недоверие към кабинета не мина. Не се и очакваше да мине, достатъчно е да се съберат гласовете на вносителите на вота, за да се разбере че няма да как да стане. Да не говоря за Синята коалиция и Атака, които и посмъртно няма да гласуват с БСП и ДПС. Така че едва ли има изненадани от крайния резултат.
Вотът не мина по същия начин, по който не минаваха вотовете срещу кабинета на Станишев; срещу кабинета на Царя; срещу кабинета на Костов; срещу кабинета на Виденов; срещу кабинета на Беров; срещу кабинета на Филип Димитров. Въобще, цялата тази работа с вота на недоверие като инструмент на демокрацията прилича на наказанието "строго мъмрене", което ти вписват в бележника при 20 неизвинени в училище.
За съжаление.
От тези вотове историята ни показва, че мнозинството излиза консолидирано и самодоволно. Тъпанарят от Банкя има поредният повод да изнасили онова, което наричаме "Демокрация", а покрай него (по стар навик) и онова, което се нарича "Математика", цитирайки колко депутати са го подкрепили. Все едно хората не могат да смятат. 
Всъщност, вероятно неговите избиратели имат някакви затруднения със събирането и изваждането.
От другата страна е опозицията, с мижавите си 60 и няколко депутата и с ясното съзнание, че вдигат много шум за нищо. Няма да бутнат кабинета, и да го бутнат - няма да съставят правителство - няма ресурс. Не че отсъствието на ДПС и БСП от властта е направило управлението по-прозрачно и по-малко корумпирано - Божееееее, къде ти?! Само че е странно поведението на цялата тая част от парламента, наричаща себе си "опозиция" - от една страна, имаха нарисувано бутане на кабинета през зимата, по време на скандала с флашките и патрашките.  Това, премиерът на една държава да нарушава закона, нареждайки на митничарите да прекратят проверка; това, премиерът да казва "Поел съм ангажимент да не го закачат" - чакай бе, какво значи да не го закачат? Какво значи поел съм ангажимент, ти да не си плочкаджия и да си му обещал да му наредиш фаянса в банята за 3 дни - е това е поемане на ангажимент. А ти да си министър - председател и да поемаш подобни ангажименти - да, може, ако си министър-председател на Косово, Афганистан, Ирак, Сомалия... или ако не си начело на държава, а на джамахирия. 
Ето ти, Сергейчо, вот на недоверие. Особено, когато си подследствен за някаква канцеларска история с някакви папки и нарушената национална сигурност. Че кое е по-голяма заплаха от националната сигурност на една страна от това, да се подслушват първите мъже в нея? Че кое е по-голям вот на недоверие, Тъпанарят от Банкя да ти плямпа за Евро-зони и Шенгени, и да го шамаросват от Европа по ред на номерата? Какъв Шенген, какви 5 лв, то го подслушват когато и който си иска, ти му искаш вот на недоверие за здравеопазването?! А бе ти малоумен ли си?
И така - цялата тая история с вота отдавна е в стил "Купен мач" - едните изнасилват математиката и обясняват гордо, че са получили подкрепата на Парламента - пичове, айде да не си разправяме приказки за Дядо Мраз и Снежанка, а? Когато си позволите да се опънете на Бойко, тогава ми обяснявайте какво чия подкрепа сте получили. 
Другите пък обясняват как целокупното народонаселение измира като мухи, как управлението е най-пагубното и най-некадърното в последните има-няма 1300 години, забравяйки тяхното поведение докато бяха на власт. А и забравяйки шамара, който изядоха на изборите през 2009 г.
А над всички - Тъпанарят от Банкя, който е над тия работи, и въобще, е зает с важни държавни дела като рязане на лентички, откриване на светофари и детски пързалки. Ах, да, и една цяла магистрала е построил човека, ей с тия две леви ръце. Това, че вкара мутренските порядки от 90-те години в политиката и в Парламента вече не ни притеснява. Така де, да сме чели Винету навремето.
Та така, цялата история е като да се играе мач, в който единия отбор знае, че ще спечели с 2 гола разлика, а другия - че ще загуби мача с 2 гола разлика, но пък център-нападателят му ще отбележи поне един гол, за да си гарантира трансфер. 
А медиите после ще ни обяснят всъщност каква футболна драма сме гледали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!