22 юни 2011

Как се водят преговори

Имам една книга вкъщи, която съм чел с удоволствие, а дори и днес препрочитам заради интересния начин, по който е написана. За онова време, 1988-89 година, книгата беше направо бум на пазара с оформлението си, а историите в нея са поднесени много интересно.
Става въпрос за "Европейски първенства по футбол: Новото кралство на оранжевите".
Там е описан един епизод - през далечната 1974 г, малко преди началото на СП по футбол, на масата за преговори застават шефовете на ГФС от едната страна, Франц Бекенбауер и Хелмут Шьон от другата за да преговарят за премията, която биха си разделили западногерманските футболисти ако спечелят световната титла. Тогава все пак милионите във футбола не са били още излезли, но ако не ме лъже паметта едните искат 300 000, другите предлагат 220 000 и накрая си стискат ръцете на 260 000 или 270 000 марки. Или нещо такова, точните цифри в момента наистина нямат значение - а в интересна истината, Бекенбауер и компания си заработват премията.
Е, при нас измеренията са други - Дянков иска 270 лв. минимална заплата от 1 септември, синдикати и работодатели настръхнаха.

При нас от едната страна са едни най-обикновени лешояди, наричащи се синдикати. Не, те наистина защитават интересите на работниците. Наистина. И настояват до последната стотинка и се борят за всяка минута, но да стане час по-скоро. Няма да ги видите да защитават интересите на работниците примерно по отношение на финансовите гимнастики със заплатите - осигуряват те на 400, дават ти още 300 на ръка, айде след 20 години 300 лв пенсия - честито! За сметка на това са първи по софри, имат имоти за даване под наем и отдавна са забравили какво е да защитаваш интересите на работниците.
От другата страна са вълците в овчи кожи. И ако трябва да направя отново един литературен паралел - погледнете, потърсете в "Тютюн" какво е отношението на Атанас Чакъра и фон Гайер съответно към фирмите и към немските концерни. Как единия вижда една невидима паяжина от шмекери, гешефтари и спекуланти, оплела всичко от низините до върховете, сменяща кметове, околийски управители, министри и депутати и дори диктуваща на царя. А в същото време, малко преди края си немецът вижда как концерните вкараха Германия във войната заради собствените си интереси, но концерните ще я измъкнат от нищетата след войната и отново ще я изправят и възродят.  И това на фона на усилията на работодателите увеличението на минималната работна заплата да бъде от 1 Януари. Просто живи да ги ожалиш, с големите заплати, които дават, с осигуровките, които плащат, с … все едно не съм работил за Лоринков, Джуджи и ЗУМК.
А над всички е ... ама разбира се, един от 500-те най-цитирани и 10-те най-псувани икономисти в света, Симеон Дянков. Неговата поза е на благосклонно даващият. Позата "От мен да мине, не заслужавате, ама айде."
И за какво е цялата тая дандания? Ах, да заради едни цели 30 лв! То много бе, то направо не зная какво ще се правят с тия пари пенсионерите и нископлатените работници. Т`ва 30 лв на калпак си е направо …. Ми що ягнета на кооперация може да се изядат догодина по Гергьовден с тия пари, не е истина просто. То като си помислиш, какви заплати се дават в България, та сега и 30 лв отгоре на минималната. Съвсем докарахме чорбаджиите до просешка тояга. Съвсем ебахме майката на бюджета. Съвсем се засилихме към Гърция и гръцкия сценарий.
Все се чудя, дали германците са толкова по-напред от нас заради факта, че не се циганят на дребно? Дали Бекенбауер е преговарял за 30 DM повече или по-малко?  Или при него е било директно в десетки хиляди марки? Пък то, като ги нагодиш на 200 и кусур хиляди, от там вече е лесно да се пазариш да някоя и друга марка, за някой и друг пфенинг.
Та така… четейки новината човек добива чувството, че минималната заплата става от 240 на 540 лв и то със задна дата, от 1 Януари тая година. Или нещо аз не съм разбрал, или тия не се стараят много при преговорите. И не мога да разбера що за шумотевица е това, когато и с 300 лв да вдигнат МРЗ-то, пак сме на последно място по приходи в ЕС. 
Е, всичката пара - пак в свирката, а?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!