22 юли 2011

По поръчка


Не зная дали някой си е правил труда да премери средното тегло на "нашата полиция ни пази". Аз смятам, по мое лично наблюдение, че личният състав на МВР иде някъде към 120 оки (средно) живо тегло. Разбира се, това ако приемем, че 1 ока иде около 1 кг. 
Това обяснява ленността, с която МВР се опитва да свърши работата, за която всъщност е създадено - да противодейства на престъпността. Поради тази причина (обикновено крадците са значително по-маломерни от ченгетата) не винаги им се отдава. Но пък реши ли МВР да си върши работата, не мож` ги спря!
Така например полицията още не е открила кой разби (2 пъти) апартамента, в който живеят родителите ми и в който аз самият живеех до преди 5-6 години. За сметка на това родните заптиета се оказват доста експедитивни когато работят в условията на обществен натиск.
Да, бе, ще каже някой - не е така! Не е ли? Хайде да броим заедно! 
Първият случай на ненормално бърза работа на МеВеРе беше при убийството на 3-годишния Пепи Терзийски. И до ден днешен така и не стана ясно майката вменяема ли е, или не е. Детето отвлечено ли е или не е. Въобще, много странна история, която обаче заплаши да свали правителството на Костов. Тогава такситата от почти цяла София блокираха Парламента, показвайки че понякога синдиката им може и да не се подчинява на силните на деня и да не работи в тяхна полза. Ако си спомняте, уплашените Костов и министър Мими (Мистър Бийн от Кюстендил) организираха едно доста бързо разследване, което даде основание на Костов да заяви пред събралите се бакшиши: "Ще бъдете изненадани от резултата от разследването!". Резултатът беше, че обвиниха майката за убийството, което така и не се доказа убедително - остана си някакво съмнение във всяка от версиите. В същото време бакшишите държаха речи на ниво "квартална кръчма", изпъстрени с искания за по-добър живот, разни дребни преференции и прочие, само че този път си бяха осигурили пряко предаване на шоуто им в национален ефир.
Това с блокирането на Парламента им стана навик на бакшишите и те го повториха след известно време (при министерстването на Румен Петков), когато техен колега беше убит в Люлин. Вярно, тогава властта отреагира много бързо и докато бакшишите се организираха да блокират Народното събрание, милицията вече беше арестувала някакъв наркоман, който си беше признал и за това убийство, и за убийството на Джон Ленън, и за убийството на Кенеди. Разочарованите от бързото решение на случая бакшиши решиха, че тъй и тъй са се събрали, да си поблокират малко, да понаправят малко хаос в София и най-сетне - да поискат и невъзможното. Помните ли - да не слагали колан, да им се поставела преграда между тях и клиента, да имало паник-бутон - все неща от компетенциите на МВР за които си струва да блокираш цяла София. Е, то странно се оказва как пък един наркоман ще си даде последните пари за такси, а не за дрога (легендата тогава беше, че сметката била 10 лв, а наркоманчето имало само 7 в себе си), ама нейсе.
За да не остане по-назад от общата картинка, и при министър Цецко МВР демонстрира завидна активност при залавянето на убиец. Този път таксиметровите шофьори не са замесени (говорим за убийството на Яна Кръстева) и това обяснява инертността на родна полиция. Пък и поохранил се е личният състав, що да си разваля рахатлъка заради н`еква си там ... От друга страна, не може да се прикрие факта, че първоначално това убийство беше характеризирано като убийство на клошарка - тоест, събрали са се клошарите, напили са се, някой си е поискал, тя я му е дала, я не, и накрая я е удушил. И МВР си живя със спокойна съвест и без да си дава зор една седмица, в която в интернет се надигна буря против дебелащината на органите на Народната милиция. И чак след като излезе наяве, че момичето е напълно нормално, че се е движила в нормална среда, че е имала работа, че е кандидатствала в университет и че не е някаква изпаднала клошарка (пък и дори да беше, това не я прави по-малко убита или жертва от по-долна категория) - чак тогава някой в МВР се сети да си размърда гъза. Чак тогава някой загря, че не е нормално да отидеш на концерт в центъра на София и да не се прибереш, защото са те удушили в храстите около стадиона - язък ти за Шенген-а, и за Химна на МВР, и за спечеления вот на недоверие, и за високият рейтинг, и за похвалите от страна на чуждите партньори.
И чак тогава МВР в стил Бареков съобщи "Имаме новина!". 
Като по поръчка!
Както винаги досега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!