27 юли 2011

Въпрос на мъжка чест и ангажименти

Нещо става в страната, но не зная какво. Може и сериозно разместване на някои олигархични пластове, може и само прах в очите да е.
Първо, ако тази атака идваше от Трайчо Трайков, щеше да е логично и обосновано - Трайчо е проамерикански настроен - това едно на ръка, второ - преди известно време си имаше закачка на тема математика. След нея, след като руснаците попритиснаха премиера и той публично се скара на министъра си, Трайчо се ската, затрая си един вид и тихомълком заработи по добива на шистов газ. От американска фирма. Ако този добив стане факт, поне за известно време в близкото бъдеще ще се откачим от енергийната зависимост от Русия и руския газ.
Второ - преди няколко месеца стана известен един разговор на Тъпанарят от Банкя с един о.з. генерал от службите, който пък оглави Агенция "Митници" - странно, аз си мислех че генералите, дори о.з., се занимават с други неща, но да не се отклонявам - та в този разговор и.д премиерът сподели приблизително следното: "Изтегли си хората от пивоварната, поел съм ангажимент!". Затова, че по този начин първо се ощетява бюджета, второ - някакъв местен олигарх си позволява да я кара през просото, щото видите ли "...бил си плащал на всички досега и сега плащал, пък го проверявали" - пак цитирам по памет. 
И като по поръчка, споменаваният Мишо Бирата месеци след скандала  взе, че почина от инфаркт в хотела на Валентин Златев в Правец. Какво съвпадение, а?
Трето - сегашната атака идва от дуета Дянков - Танов - и повода и е прекалено канцеларски - отнемане на лиценз, щото видите ли, митническите складове на ЛУК Ойл не били вързали измервателните уреди със системата на митниците. Очевидно за о.з. генерала връзването е въпрос на чест. Може би офицерска, може би чиновническа, може и мъжка да е. 
Сега - да кажеш "Не е прав Танов!" - не върви, човека защитава държавният интерес, значи и нас. Ама да кажеш "Прав е!" също не върви - не само като направиш справка как е защитавал държавният интерес в "Леденика", но и ако се разрови човек, ще види хиляди примери, където държавният интерес е девета дупка на кавала. Особено когато става въпрос за кавала на чиновниците. А всъщност отдавна се знае, че в България чиновниците стават особено загрижени за държавата и интересите и само когато трябва да се притискат политически противници и бизнесмени. 
Като дойдохме до Дянков, тук си мисля вече в друга посока - пари трябват (май и Дянков го е избило на чест, все пак е "...един от 500-те най-цитирани икономисти в света"). Бюджет има човека, бюджет пълни, за нас мисли, за нас да има. Откъде? От бюджета, естествено. Нали и Тотю Социалният тия дни рече: "Размразяваме заплатите!". Той затова Дянков е спокоен - имали сме били 420 лицензцирани вносители на горива, дори сега очаквал горивото да поевтинее. Да му се чуди човек, тия 420 вносители на горива къде ги държа до сега, та ги не пусна на пазара да зареждаме бензин за по лев, дизел за 80 стотинки, а газта направо да ти я дават по 12 стотинки литъра и шоколадче "Сникерс" на всеки 10 заредени литра. Така де, какво ми се прави Златев на ни ЛУК Ойл ял, ни ЛУК Ойл мирисал, да не е само той на пазара? 
Май е само той, с услужливата протекция на властта (и не само на днешната). Е, за парлама сега ще спретнем едно театро. Ще почнем едни тежки преговори. ЛУК Ойл с мъка ще си върже складовете към системата на митниците, ще се окаже, че бюджета е ощетен с незнамколко си милиона лева и накрая цената на литър бензин ще скочи, щото това се все разходи за сметка на ЛУК Ойл.
А и идват избори, все пак.
Та като дойдохме до изборите, за тях пари трябват. Да се дава на едни, да не се дава на други. Да се понапълни бюджета от акцизи и ДДС.
Не зная, това са само разсъждения на прима виста, дето се казва. 
Много съмнителна ми се струва тая загриженост на Танов и Дянков. Много съмнително е поскъпването на бензина откакто Борисов е на власт - тоя бюджет само с такси от горивата се пълни. Много съмнително е затварянето на най-голямата фирма в страната. Много съмнително е да пернеш през ръцете един министър преди няколко месеца, и да насъскваш други в момента.
А, а и ако не се лъжа, май държавата има една-единствена акция в ЛУК Ойл, но май беше "златна" акция. Значи и тя е акционер там. И ако се окаже, че има кражби от митническите складове, не излиза ли че държавата сама себе си е крала?
Ех, ако Бойко и тук беше поел ангажимент като при Мишо Бирата ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!