24 май 2014

20 000

Това 20 000 не е просто цифра. И сега ще разберете защо.
Няма и 24 часа след намирането на тримата младежи, изгубени под връх Ботев и в медиите изтече информацията колко струвала спасителната акция. Официално е 20 000 лв на човек, някъде дори мернах цифрата 100 000 (общо), а разни жълти и полу-жълти сайтчета дори изнасят и по-подробен ценоразпис.
И докато медиите държат такъв назидателен тон към младежите, в същото време забравят, че родителите им (на момчетата) са български данъкоплатци, с чиито пари се поддържа ПКСС, плащат се заплати на спасители, закупуват се хеликоптери. Вярно, че един летателен час на хеликоптерите пари струва, но също така е вярно, че не всеки ден се губи някой в планината и хеликоптерите не летят през половин час да спасяват някого.
В youtube можете да видите как в белите страни се изпраща пожарна команда да сваля котки от дървета, как кораби отиват да спасяват китове или как хеликоптери спускат спасители, за да помогнат на заклещено животно. В белите държави спасяването на хора очевидно е рутинна дейност и са се насочили към животните. 
Същото трудно ще се наблюдава в държавите, които наричаме "развиващи се", за да не им кажем "недоразвити" и към които, за съжаление, трябва да причислим и родната България. А в случая става въпрос за спасяване на човешки живот, и то на 3 наведнъж и вместо да теглим чертата и да видим що, аджеба се е стигнало до тук, що не са се разбрали младежите и спасителите, какво липсва в планината като указателни табели и ориентири, колко струват застраховките, каква е екипировката на спасителите и т.н., ние веднага теглим калема и казваме: "Ало, кой ще плаща?"
Кой ли?
Ще ви върна две години назад, когато язовир "Иваново" наводни с. Бисер. Тогава, на фона на трагедията, на фона на наводнените къщи, издавените животни и 10-те загинали, на фона на всичко това тогавашният премиер Бойко Борисов се изтъпани пред медиите и си направи една дебелашка ПР-акция. Точно тогава разбрахме, че закупените от Тройната коалиция хеликоптери нямали система против обледеняване и Борисов е поел нечуван риск и е демонстрирал невиждано мъжество, като се е качил и е полетял над наводненото село. Тогава в един миг цялата трагедия, всички сълзи и мъка изчезнаха пред мъжеството на Бойко.
Тогава някой попита ли колко ни струва храбростта на пожарникаря?
Та както ви казах в началото, 20 000 не е просто цифра. 20 000 е степен, ниво на оскотяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!