05 юни 2016

Още веднъж първо място

На вчерашния турнир на Флорина след цял сезон опити Симеончо най-сетне взе първо място.
Турнирът бе летен, което означава че нямаше възрастови граници при жребия (но се запазиха при класирането) и всички деца, които обикновено играят в отделни възрастови групи този път бяха в една категория, в един жребий.
Новост беше и играта с часовник още от началото на партията. Преди да почне да играе го дръпнах настрана и му казах, правиш-струваш, стоиш до края, докато не ти падне флагчето.
В първия кръг на Симчо му се падна някакво момченце, с което досега не беше играл, и по едно време гледам как моят взема чуждата дама с размах. Бре, помислих си, кога почна така да сменя дами смело и безотговорно, отидох да надникна, а Симчо какво го излъгал, взел му дамата без пари или там някаква размяна направил, но беше напред с материала и въпреки че остана до края (всички други бяха приключили преди това и се събраха около тях да гледат, мен това ме притесни да не го натовари психически) на времето, нямаше проблем със завършването на партията. А след края и се оказа, ме момченцето е 4-ти клас, затова не се бяха срещали досега.
Във втория кръг му се падна някакво момиченце, и то по-голямо, третокласничка, обикновено стига до медал, но в тези турнири е по-лесно, защото момичетата са малко. Симчо и на нея и прибра дамата без пари, беше му ден и тази партия я приключи набързо.
В третия кръг обаче му се падна едно първолаче, там ми беше удобно да гледам партията зад гърба му, Симчо водеше играта през цялото време, пак прибра дамата на противника без пари, нямаше проблеми с него. На въпросното хлапе батко му е в отбора на ЦСКА, това може и по-слабо да е, но пак, има си нагласата, има с кого да играе, днес ако е слабо, утре няма да е толкова лесно да го бият.
В четвъртия кръг игра с един мутант, някакъв осмокласник, аз си помислих "Край, тоя сега ще размаже!", обаче на Симчо не му минават такива, наби го като стой та гледай - сдвоени топове, отново му взе дамата (4 от 4). Мутантът игра много бързо, а треньорът на Симчо му нави гайките преди партията ("Не му влизай в темпото, тоя играе бързо и не мисли!"). Честно казано, аз мутанта го гледам редовно на турнирите, всеки път разгромява, размазва, но рядко влиза в първата шестица, пердашат си го. Така че не мога да преценя напълно колко сериозен противник е, но все пак тренира, занимава се, пък и е осми клас, би трябвало да е малко по-съсредоточен, 
В петия кръг вече нямаше лабаво, Симчо игра с най-силното момче на турнира, един петокласник и логично загуби. Опита се да играе, да се развива, но загуби центъра, даде си и фигура без пари, накратко - бори се достойно, но до тук. В същото време Божидар, съученикът на Симеончо направи реми (а преди това загуби във втория кръг от Мутанта). Така в шестия кръг на Симчо му трябваше реми, за да е първи във възрастовата си група.
Миниончето победител!
В шестия кръг обаче, не знам как ги смята компютъра, обаче Симчо се падна с Божидар. Първият в класирането игра с някакво хлапе, по-слабо от Божидар, аз очаквах Симчо да играе с божидаровия противник от предишния кръг, както и да е, не е важно какво аз съм очаквал, Симчо принципно си има страх от Божидар, не знам кво толкова му трепери, не е някакъв извънземен шахматист, но на едно място обърка нещата, даде пешка, Божидар почна да сменя и накрая останах с топ и пешка срещу топ за Симчо. А Симчо много йезуитски предложи реми малко преди това, Божидар отхвърли. Така ли? И Симчо направи единственото нещо, което можеше да се направи в този случай, хвана Божидар само на шахове, шах, шах, шах, постоянно, с натиск по проходната пешка на Божидар. Той пък не се сети как да се скрие от вечния шах, можеше да избяга от него, но не го направи. Около тях се събраха двама от съдиите на турнира, гледаха, гледаха, накрая им писна от шаховете на Симеон и определиха срещата като реми (повторение на ходове или вечен шах, не разбрах). Баща му на Божидар не беше особено доволен, признавам, че теоретично Божидар беше в по-добра позиция и с минута повече време, но хайде един път съдиите да ударят едно рамо и на Симчо.
Така Симчо и тази година успя да спечели първо място на шахматния турнир

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!