07 юни 2016

Фермин в киното

С времето всички почнахме да се държим така, сякаш сме забравили случката, но никога вече не си позволих да гледам несериозно на историите за инспектор Фумеро. След онзи инцидент започнахме почти всяка неделя да водим Фермин на следобедна закуска в кафене „Новедадес“, за да не го оставяме сам. После отивахме пеша до кино „Фемина“ на ъгъла на улица „Дипутасион“ и Пасео де Грасия. Един от разпоредителите беше приятел на баща ми и ни пускаше да се вмъкнем през аварийния изход на партера по средата на кинопрегледа, винаги в момента, когато Генералисимусът режеше лентата при освещаването на някое ново водохранилище — нещо, което здравата опъваше нервите на Фермин Ромеро де Торес.
— Какъв срам! — негодуваше той.
— Не обичате ли киното, Фермин?
— Между нас казано, равнодушен съм към седмото изкуство. По мое мнение то е само храна за оскотялото простолюдие, от която то затъпява още повече. По-лошо е даже от футбола и от коридата. Кинематографията се роди като средство за развлечение на невежите маси и петдесет години по-късно не се е променила много.
Това резервирано отношение се промени коренно в деня, когато Фермин Ромеро де Торес откри Карол Ломбард.
— Какви гърди, Иисусе, Богородице и свети Йосифе, какви гърди! — провикна се той като луд насред прожекцията. — Това не са цици, това са две платноходки!
Фермин е герой на Карлос Руис Сафон от тетралогията  "Гробището на забравените книги". За книгата друг път, като прочета цялата тетралогия, иначе е много симпатичен герой.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!