20 юни 2016

Мостът на шпионите

Да си призная, очаквах повече от този филм - шпионска история от Студената война, и то от разгара и, от едната страна руският шпионин в Съединените щати Рудолф Абел, от другата страна е американският пилот Франсис Пауърс и инцидентът с неговия Ю-2, свален над СССР. 
Самата история на Рудолф Абел е много интересна, син на руски немци-комунисти, изгонени от Русия за революционна дейност още през 1901, заселили се в Лондон, след което се върнали в СССР. Самият Рудолф Абел (с рождено име Уилиям Фишер) работи в ОГПУ първо като преводач, а после като разузнавач в Норвегия и Великобритания докато не го прибират обратно в Русия, където го уволняват от ОГПУ поради недоверието на Ягода към разузнавачите, работили в досег с "класовия враг". Цяло чудо е, че не е свършил още тогава в ГУЛАГ.
След войната го прехвърлят в Съединените щати, където основава и ръководи агентурна мрежа, която дава доста добри резултати. Провалът на мрежата и арестуването на Абел става заради пробив в радиста на мрежата, финландецът Рейно Хайханен. Абел обаче и в затвора се държи интересно, рисува, решава интегрални уравнения, въобще, има много хляб в неговата история.
Франсис Пауърс и неговото сваляне и залавяне също е интересно и богато на събития, то е един от най-известните случаи на шпионаж от онези години. Инцидентът е част от програмата на Съединените щати за шпионаж срещу Съветския съюз. Първоначално президентът Айзенхауер предлага на Хрушчов политиката на "Отворено небе", за да се предотврати взаимното нанасяне на ядрен удар. След като Хрушчов отказва, Айзенхауер все пак дава зелена светлина пред програмата, но тайно, едностранно. Официално летателният отряд на американците се е занимавал с метеорология. Американците започват с шпионаж първо на западните части на СССР, излитайки от Германия и Норвегия, постепенно започват да шпионират и Сибир и Далечния Изток. Специално полетът на Пауърс е бил наречен "Голям шлем" поради факта, че е започнал от Пакистан и е трябвало да завърши в Норвегия, а целите пред него са били да заснеме различни стратегически обекти.
Въпреки, че Съветският съюз по онова време не е имал технологичната възможност да свали шпионските самолети U-2 поради голямата височина на полета, тяхната ПВО редовно ги е прихващала. От това, което чета за свалянето на Пауърс, то е повече въпрос на късмет, но все пак е станало.
Въобще, от две толкова интересни истории, обединени в една, във филма се разказва за адвоката на Рудолф Абел, Джеймс Донован.
Том Ханкс го пуснаха ей така, в Източен Берлин, все едно го пратиха да носи кошница с вино и сиренце на болната си баба. Ма да не се намесвало правителството, ма и руснаците не искали там нещо си да се знае, сигурно е имало разни съображения от различно естество, но като цяло, ако наистина ЦРУ толкова са го закършили за агенти още в началото на 60-те построяването на комунизма през 1980-а си изглежда напълно реално и постижимо. Не че омаловажавам участието на Джеймс Донован в цялата история, просто при тези две събития, толкова храна за въображението дават (Спилбърг е режисьор), направо не можах да повярвам до края, че гледам някакъв филм за усилията на честния американски адвокат!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!