18 септември 2017

Талантливи, квалифицирани и морални

Преди години, докато бях в казармата, ми попадна един брой на "24 часа". Как точно - не помня, то в Школата имаше РЕП, но от него аз си купувах редовно единствено "168 часа", къде пари за ежедневник, па и войник съм бил тогава, имах по-различни приоритети от четенето на вестници. Но този брой на "24 часа го помня": в него имаше една обява, която гласеше приблизително следното: "Партия ОН-ДО набира кандидати за депутати". И телефон за връзка. Тогава Виденовата зима беше минала и се готвеха извънредните избори от 1997 г. Съкращението ОН-ДО се оказа Обединение на нацията - Движение на онеправданите и до колкото показа историята, тази партия (коалиция) така и не е намерила своите кандидат-депутати, нито на онези, нито на последващите парламентарни (и не само) избори.
Очевидно този вестник го е чел и Слави Трифонов. Или някой от сценаристите му. Иначе друго логично обяснение на обявения кастинг за нови политически лица нямам. Не го знам Слави лично ли ще влиза в политиката или ще стои зад гърба на някоя новосъздадена политическа сила, но като гледам всичкото куцо и сакато в останалите партии, нови и стари, не изпитвам някакъв особен оптимизъм. 
Дори съм разочарован. То не бяха месеци на обработване на общественото мнение, обиколки из България, срещи със студенти (които показаха колко е трагично нивото на образованието ни всъщност), късане на снимки, протести пред Народното събрание и накрая какво - набираме кандидати за депутати, обадете се на тел. ...!
Да не говоря, че на всички избори досега, от 1990 г. насам, винаги избираме най-талантливите, най-квалифицираните и най-моралните. Не е ли така? Още от първите избори през 90-та, та до ден днешен. Най-талантливите, най-добрите, най-квалифицираните, най-знаещите и можещите и най-високоморалните. Дори в един момент се свършиха у нас, и при Царя си ги внесохме от чужбина. Имаше един там, оказа се национално богатство. Или пък някои други, също толкова талантливи, квалифицирани и морални, които обаче не можаха да се качат нито на влака на СДС, нито на онзи на НДСВ, та накрая едва им се отвори парашута при Бойко и ГЕРБ. 
Интересно ми е, обаче, как ще става подборът в новата партия на Слави. Кой и как ще преценява кой е по-талантлив и по-квалифициран, кой е по-морален и кой - не? Какви критерии въобще ще има? И въобще, има ли смисъл от такива терзания, като народът у нас избира без да мисли. Вижте горе видеото от срещата със студентите, студентката, която говори 3 минути без да каже нищо, само общи приказки и " ... и така нататък", тя ли е талантлива и квалифицирана? Предполагам, заради факта, че са я показали по телевизията в "Шоуто на Слави", отговорът е да. 
Май отговорът на въпроса "Кой ще дойде след Борисов?" започва да изплува. Но не ми харесва!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!